avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post la intoarcerea din concediul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post la intoarcerea din concediul de ingrijire a copilului

Buna,

Sunt tatal unui baietel de 1 an si 7 luni si tocmai am intrat in CIC oarecum fortat de imprejurari.Pe scurt care a fost succesiunea intamplarilor:
Am fost anuntat printr-o notificare scrisa ca voi fi concediat colectiv si am primit un preaviz de 30 de zile.In notificare se specifica ca postul meu a fost desfiintat ca urmare a reorganizarii/restrangerii activitatii datorata crizei.
In perioada preavizului am solicitat intrarea in CIC si a fost acceptata de catre dep. de resurse umane si conducere care mi-au spus ca preavizul/notificarea a fost anulat si am primit un act aditional la contract prin care se suspenda activitatea pana implineste copilul 2 ani.Sotia a reinceput lucrul.

Intrebarea mea este daca la intoarcere voi putea reveni pe acelasi post?Nu stiu sigur daca sunt obligati sa ma primeasca pe acelasi post si acelasi salariu.....Care sunt drepturile mele conform Codului Muncii si Contractului Colectiv pe tara?
Pot fi dat a doua oara afara?

Va multumesc pentru raspuns,
Cu stima
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 19:16, 22 Martie 2009
Deci e clar....cand ma intorc inapoi daca fabrica nu merge bine voi fi concediat.Problema este daca voi mai primi platile compensatorii?
Initial cand am primit notificarea in ea se specifica ca voi primi 3 salarii compensatorii....
O intrebare daca se mai poate:
Concedierile colective au fost anuntate pe o anumita perioada de timp.Eu cand voi reveni la lucru aceasta perioada a fost deja depasita.Mai pot fi concediat colectiv?
ca sa va concedieze trebuie sa reluatai activitatea...nu va poate concedia din suspendare....va reluati activitatea la cerere , vi se va emite o decizie de realuarea activitatii dupa care...vi se va emite o decizie cu art 66 din codul muncii...
daca se efectueaza plata compensatorie de trei salarii veti beneficia de acestea in mod obligatoriu...
de asemenea concedierea colectiva nu este nominala...ci este pe post.(lista nominala vine in urma desfiintarii postului de la reprezentantii salariali) ..daca postul ocupat de dumneavoastra se desfiinteaza...din pacate veti fi si dumneavoastra concediat
citat de pe un alt forum:

" La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta, in conformitate cu art. 81 lit. a) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3), precum si cu art. 57 alin. (1) din Codul Muncii.

Trecerea in alt post echivalent, sau inferior ca atributii si salariu, dupa reluarea activitatii, se poate face doar cu acordul persoanei in cauza.

Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor iar daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca, in conformitate cu alin. (6) respectiv alin. (7) al art. 57 din Codul Muncii".

Ceea ce scrieti dv e obligatoriu la modul ideal… Pt ca postul dv figureaza ca fiind propus pt desfiintare se va lua act ca ati revenit si se va emite decizia de concediere – cu preaviz (nr de zile ramase din “primul” preaviz, cand a intervenit suspendarea c.i.m) si celelalte conditii indeplinite.
Daca dv considerati ca nu este reala cauza pt care angajatorul procedeaza la restructurare va puteti adresa instantei (cu probe, evident) si aceasta poate constata daca e reala si serioasa cauza pt care angajatorul procedeaza la restructurari.
Daca aveti ghinionul ca, intre timp, sa se fi demarat procedura insolventei exista nesansa de a nu obtine nici ajutor de somaj…

Actualul Cod al muncii nu mai prevede obligatia angajatorului sa treaca in alta munca salariatii supusi concedierii pentru motive economice, dar contractul colectiv de munca incheiat la nivel national (pe anii 2007-2010) prevede in continuare aceasta obligatie (art. 80 alin. (1) si (2).
Deci, daca exista posturi vacante va poate propune unul dintre acestea, inainte de a va disponibiliza

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din cic 2ani xan xan Buna seara! Inainte de a intra in cic societatea la care lucrez urma sa-mi desfiinteze postul datorita reorganizarii activitatii . Mi-a fost aprobata ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil bambi.2010 bambi.2010 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la revenirea din concediul de crestere copil/2 ani, in cazul in care firma si-a restrans activitatea, pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal/lichidare firma ianliana ianliana Buna ziua am o nelamurire: ce se intampla cu salariata aflata in concediu de risc maternal in cazul in care firma isi inceteaza activitatea? (vezi toată discuția)