avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post la intoarcerea din concediul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post la intoarcerea din concediul de ingrijire a copilului

Buna,

Sunt tatal unui baietel de 1 an si 7 luni si tocmai am intrat in CIC oarecum fortat de imprejurari.Pe scurt care a fost succesiunea intamplarilor:
Am fost anuntat printr-o notificare scrisa ca voi fi concediat colectiv si am primit un preaviz de 30 de zile.In notificare se specifica ca postul meu a fost desfiintat ca urmare a reorganizarii/restrangerii activitatii datorata crizei.
In perioada preavizului am solicitat intrarea in CIC si a fost acceptata de catre dep. de resurse umane si conducere care mi-au spus ca preavizul/notificarea a fost anulat si am primit un act aditional la contract prin care se suspenda activitatea pana implineste copilul 2 ani.Sotia a reinceput lucrul.

Intrebarea mea este daca la intoarcere voi putea reveni pe acelasi post?Nu stiu sigur daca sunt obligati sa ma primeasca pe acelasi post si acelasi salariu.....Care sunt drepturile mele conform Codului Muncii si Contractului Colectiv pe tara?
Pot fi dat a doua oara afara?

Va multumesc pentru raspuns,
Cu stima
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 19:16, 22 Martie 2009
Am aflat intre timp ca in luna august se va inchide fabrica 2 saptamani.Eu va trebui sa revin la lucru din CIC exact la finele celor 2 saptamani.
Prin insolventa va referiti la faliment?
Posturi vacante au existat si cand am primit "primul" preaviz....dar erau la IT si nu corespundeau pregatirii mele profesionale....

Multumesc mult de raspuns.
Pentru amanarea deznodamantului, mai puteti incerca prelungirea cu inca 1 an a concediului de ingrijire a copilului, medical. Astfel, potrivit art 1din L148/2005 :
"ncepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON)"
Da, la faliment faceam referire... Citez unele dispozitii din legislatie:
Daca practicianul in insolventa decide incetarea raporturilor de munca, acesta are obligatia de a informa pe salariati cu privire la decizia sa. Informarea nu trebuie sa cuprinda o motivare sau oferirea de alte solutii, conform prevederilor din legislatia muncii, lichidatorul judiciar sau administratorul judiciar fiind tinut doar de obligatia de a respecta termenul de preaviz. In cazul in care salariatul decide sa intrerupa raporturile de munca in conditiile defavorabile in care se afla angajatorul sau, incetarea raporturilor de munca se face prin demisie.
Desi salariatul nu are o culpa in incetarea raporturilor de munca, nu va beneficia de ajutor de somaj si nici nu va putea contesta, pe cale judecatoreasca, masura dispusa de administratorul/lichidatorul judiciar. Ceea ce va putea solicita salariatul este plata cuantumului indemnizatiei de somaj in cadrul unei actiuni (in justitie) in despagubire, suma reprezentand tot creanta salariala.
In caz de insolventa (faliment) salariatii aflati in situatia concedierii colective nu pot beneficia nici de plati compensatorii, nici de indemnizatie de somaj, contractele de munca fiind desfacute nu in temeiul prevederilor Codului muncii, ci in temeiul Legii insolventei.

Faptul ca fabrica se va inchide 2 saptamani in August nu inseamna neaparat faliment – poate e un fel de "vacanta obligatorie” - platita partial - sau un concediu fara plata – in speranta ca ceva se mai poate salva...

Tot ceea ce scriu este cu titlu informativ, pt a va face o idee despre ce ar fi mai bine sa faceti – pt ca numai dv puteti previziona, eventual, viitorul fabricii: daca "patronii” sunt capabili si au interesul sa mentina fabrica deschisa etc. Poate, pana in August, veti gasi un alt loc de munca si nu veti mai avea emotii. Acum (sau aproape de luna August), daca acceptati somajul puteti beneficia de cel putin un salariu compensatoriu (pt care trebuie sa faceti o cerere scrisa catre angajator)... Perioada de somaj s-a prelungit cu 3 luni... – indemnizatia e mica, dar e mai mult decat nimic si nu pierdeti nici vechimea in munca – pt vremea pensionarii...
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2009
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din cic 2ani xan xan Buna seara! Inainte de a intra in cic societatea la care lucrez urma sa-mi desfiinteze postul datorita reorganizarii activitatii . Mi-a fost aprobata ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil bambi.2010 bambi.2010 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la revenirea din concediul de crestere copil/2 ani, in cazul in care firma si-a restrans activitatea, pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal/lichidare firma ianliana ianliana Buna ziua am o nelamurire: ce se intampla cu salariata aflata in concediu de risc maternal in cazul in care firma isi inceteaza activitatea? (vezi toată discuția)