avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie culturala non-profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie culturala non-profit

Buna ziua! Am in pln deschiderea unei asociatii non-profit si as avea mare nevoie de ajutor in stabilirea statutului. In cadrul asociatiei se vor sustine lectii de actorie, grupuri de dezvoltare personala si lectii de oratorie.
In statut trebuie precizate persoanele ce vor fi responsabile cu fiecare dintre activitatile propuse?
Este vreo problema daca una dintre activitati va fi realizata de o persoana care va figura ca voluntar sau membru-asociat si nu de un membru fondator?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 21:05, 22 Octombrie 2013
Mergand la notar astazi, din pacate, am aflat despre o situatie problematica. Am inteles ca de curand s-a stabilit ca este obligatoriu ca in urma autentificarii si legalizarii actului constitutiv si a statutului la notar, exemplarul semnat sa ramana la notar, iar exemplarele fara semnatura sa fie acordate membrilor asociatiei. Problema este ca judecatoria respinge dosarele in care aceste acte sunt fara semnatura. Ce se poate face in acest caz?
Toate exemplarele cu care mergeti la notar trebuie semnate de parti. Sunt de fapt 6-7 originale. Sincer nu am inteles problema.
Daca ati infiintat asociatie de ce nu mergeti la un avocat. este posibil sa fie mai simplu si mai ieftin.
Conform recentelor modificari ale legislatiei notariale, actele autentice se incheie intr-un exemplar unic, ce ramane in arhiva notariala, partilor emitandu-li-se duplicate, care nu contin semnaturile, dar au conform prevederilor legale exprese aceeasi putere ca originalul, si prin urmare toate dispozitiile legale care ar fi cerut eventual acte cu semnaturile partilor in original altele decat cele cu scopul special de a arata mostra de semnatura trebuie considerate modificate implicit, incat judecatoria numai din necunoastere de catre acel grefier sau judecator a noutatilor legale, sau prin abuz, ar putea sa respinga actele pe motiv ca duplicatele emise de notar nu contin semnaturile... In plus, asa cum a mentionat si dl. Octavian Rusu, nu are rost sa autentificati notarial actele constitutive, ca iese mai scump... se pot atesta avoatial, si in acest caz nu mai apare problema cu semnaturile in original a caror lipsa ar putea fi motiv de sincane din partea unor functionari care nu sunt la zi cu modificarile legislatiei si care ar continua sa pretinda ca un act autentic sa contina si semnatura partii / partilor....
Multumesc pentru informatii. Inca o nelamurire as mai avea, apare vreo problema daca 2 dintre cei 3 membri fondatori(care deasemenea fac parte din consiliul director) sunt rude de gradul intai?
Nu este nicio interdictie referitoare la gradul de rudenie intre membrii fondatori. Verificati mai intai si problema cazierelor fiscale pentru membrii fondatori.
E bine , daca gasiti, sa puneti mai mult de trei membrii fondatori care sa se implice in activitatile asociatiei. Asta da si o anumita imagine publica a asociatiei. Patrimoniul initial poate fi constituit din contributiile membrilor fondatori.

Alte discuții în legătură

Infiintare fundatie un_kopill un_kopill Buna! ma poate ajuta cineva cu un model de act constitutiv pt o fundatie si un statut? deasemenea, rezervarea de denumire se face in bucuresti si pt viitoarea ... (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv si statut mikyangel mikyangel Vreau sa infiintez o Asociatie pentru persoane cu handicap. Am primit aprobarea denumirii, am intocmit Statutul si Actul Constitutiv dar nu am bani sa merg cu ... (vezi toată discuția)