Buna ziua! Am in pln deschiderea unei asociatii non-profit si as avea mare nevoie de ajutor in stabilirea statutului. In cadrul asociatiei se vor sustine lectii de actorie, grupuri de dezvoltare personala si lectii de oratorie.
In statut trebuie precizate persoanele ce vor fi responsabile cu fiecare dintre activitatile propuse?
Este vreo problema daca una dintre activitati va fi realizata de o persoana care va figura ca voluntar sau membru-asociat si nu de un membru fondator?
Va multumesc anticipat!
Modelul de statut este destul de complicat, stufos, si in multe locuri impotriva unor principii de buna organizare si functionare a unei asociatii. veti vedea pe parcursul functionarii organizatiei si probabil il veti modifica. IMpresia mea este ca ati incercat sa puneti in statut foarte multe prevederi pe care le-ati regasit in diverse locuri si a iesit ca o "shaorma cu de toate"
Multe din lucrurile subliniate mai sus precum si faptul ca reiese un putenic sprit de proprietate al asociatie din partea celor care au pus bazele asociatie (pt ca as vrea sa subliniez ca la asociatii nu sunt fondatori :( sau diminuarea puterilor AG indefavoarea CD care banueisc ca sunt si vor fi cei 3 initiatori) sunt aspecte de oportunitate asupra carora judecatorul nu se apleaca.
Precizarea din citatie se refera la art.7 si 13. Cota parte sau valoarea contributiei la patrimoniul initial este specifica SC si nu ONG. Va trebui sa scoateti referirea la cat revine fiecarui membru din patrimoniu.
Referirile la profesia de avocat banuiesc ca se regaseste in obiective.
In actul constitutiv exista un articol asemanator care spune:
"Patrimoniul social al asociaţiei este format dintr-un activ patrimonial in valoare de 800 lei şi este alcătuit din următoarele aporturi în bani depuse de membri fondatori astfel: fiecare membru a contribuit cu suma de 267 lei."
In citatie nu spune nimic despre incorectitudinea actului constitutiv. Nu inteleg de ce unul este corect si celalalt gresit.
Intre activitatile asociatiei, subpunctele care ar putea avea o infima legatura(desi eu nu sunt capabila sa o observ) cu profesia de avocat sunt:
susţinerea şi protejarea membrilor Asociaţiei prin acordarea de consultanţă şi consiliere, precum şi de asistenţă juridică membrilor Asociaţiei, în conformitate cu scopul acesteia;
dezvoltarea de programe proprii şi în regim de parteneriat cu
autorităţile publice din ţară şi străinătate;
declararea şi formularea acţiunilor, cererilor, petiţiilor şi apărărilor
necesare în fata instanţelor de judecată competenţe;
Asistenta juridica este specifica avocatilor. O asociatie nu poate sa furnizeze astfel de servicii membrilor. Doar daca contracteaza astfel de servicii si apoi avocatii sunt cei care le ofera membrilor.
Propunerea mea este dea reformula cu o abordare generala de sprijin si suport pentru membrii asociatiei.
Nu schimbati obiectivul: susţinerea şi protejarea membrilor Asociaţiei prin acordarea de consultanţă şi consiliere, precum şi de asistenţă juridică membrilor Asociaţiei, în conformitate cu scopul acesteia.
Acesta se poate face prin colaborarea cu un avocat, care poate sa fie chiar unul din membrii asociatiei de exemplu, sau sa existe o forma de colaborarea pe baza de contract. Sau chiar, asociatia doar sa intermedieze si, daca o persoana are o problema, asociatia o trimite direct la acel avocat.
Deci nu aici e problema. Sunt multe asociatii care reprezinta de exemplu persoane cu probleme, membrii sau nemembrii, in instanta, bineinteles fiind reprezentata de un avocat.
Asistenta juridica nu poate fi data de asociatie. cel mult asociatia poate sa plateasca serviciile de asistenta juridica.
99% o sa va respinga cererea de inregistrare. Am mai avut situatii similare.
Infiintare fundatie
un_kopill
Buna!
ma poate ajuta cineva cu un model de act constitutiv pt o fundatie si un statut? deasemenea, rezervarea de denumire se face in bucuresti si pt viitoarea ... (vezi toată discuția)