Ce parere aveti se poate face medierea prin avocat daca clientul nu se afla in tara?
Ambele parti sunt plecate din tara si probabil doar avocatul sau avocatii se pot prezenta la informarea de mediere.
Nu cred ca se va ajunge la mediere...
Discutam de procura notariala si o pliem pe o situatie (divortul) din doua pozitii:
1- ca avocat in instanta...nu se cere procura notariala.
2 -ca mediator, aici se cere, pentru ca vorbim de acordul de mediere si mediatorul trebuie sa prezinte instantei pe suport electronic, toate documentele care stau la baza acordului.
Domnul Ciobanu, daca nici notarii nu cer procura autentica pe care ei o fac...cum sa ceara mediatorii procura autentica unde nici notarul si nici instanta nu cere...?
Incercati sa vorbiti si cu notarii ca sa vedeti ce spun.
Ar fi chiar culmea sa gasiti un notar care sa zica ca dvs...:stunned:
Imposibil poate ca nu ar fi desi frizeaza cu imposibilul...
In trecut am avut notari care nu stiau sa faca distinctia dar...am reusit sa ii lamuresc...
Insa... a trecut mult timp de atunci si imi place sa cred ca acum toti stiu...
Vedeti ca se poate deschide proces in astfel de situatii intrucat obstructionati exercitarea unor drepturi ale partilor.
Probabil ca avocatul va merge la alt mediator si nu va deschide proces dar sa stiti ca se poate daca nu exista alta cale.
Imputernicirea avocatiala are rolul de al asista pe client si de al reprezenta in fata instantei de judecata si in alte cazuri , dar nu ii da dreptul avocatului sa semneze in numele si pentru client (semnatura sa fiindu-i opozabila celui care i-a semnat imputernicirea).
Procura notariala da dreptul persoanei imputenicite sa semneze in locul si pentru client.
In cazul medierii sunt situatii cand reprezentantul partii trebuie sa semneze un acord de mediere ce are ca obiect transferul dreptului de proprietate , nu va putea face acest lucru niciodata, daca nu are procura speciala notariala ( avocat sau neavocat).
Ia ganditi-va , daca aveti impurnicire avocatiala de la un client intr-un proces, aveti dreptul sa renuntati la drept sau la judecata in locul clientului sau instanta va cere procura pentru asta ?
Daca reprezentati un client intr-un proces penal, sunteti interogat in locul clientului (va substituiti lui ) ?
Procura speciala iti da dreptul sa te actionez ca si cum ai fi persoana care ti-a dat procura. Imputernicirea avocatiala iti da dreptul sa il sustii, sa il ajuti pe client si nici intr-un caz sa dispui de drepturile lui.
@_lasconi: va lansati intr-o polemica la care cred ca nu puteti avea dreptate:
1- la notar te prezinti cu acte/documente justificative ca esti persoana care pretinzi ca ai oarece drepturi. Notarul iti cere sa vi si cu doi martori care sa certifice ca esti ceia ce pretinzi.
Persoana care cedeaza in favoarea lui X sau Y, da o declaratie in fata notarului sau prezinta o declaratie autentificata (speciala) data in fata altui notar. Asa ca exemplul cu notarii, nu sta in picioare.
2- la mediator, persoana care vine in numele unei parti trebuie sa prezinte o imputernicire notariala, imputernicire care trebuie sa acopere aria si volumul de reprezentare. Cu alte cuvinte imputernicitul este abilitat sa ia decizii in numele partii care l-a imputernicit.
Asa este corect, deondologic si asa se cere in instanta cand prezinti acordul de mediere, acord ce este insotit de suportul electronic (CD).
Asa ca, daca aveti imputernicire notariala, va puteti prezenta la mediator pentru procedura de mediere.
Va puteti duce si la alt mediator care sa nu va solicite imputernicire, dar in acest caz instanta sigur respinge acordul de mediere.