@_lasconi, foarte adevarat se poate ca sa nu fi inteles corect.
Referitor la imputernicire notariala pentru reprezentare in instanta, cred ca aceasta problema s-a rezolvat prin ce am postat in paginile topicului. Este foarte adevarat ca imputernicirea avocatiala este ca procura pentru justitiabili, dar numai in instanta, cel putin asa stiu eu. Nu stiam ca imputernicirea avocatiala acopera si alte domenii in afara instantei de judecata. Daca este asa, banuiesc ca in cadrul contractului se descrie pe larg modul de reprezentare si ce decizii puteti lua in numele clientului (in alte cauza in afara instantei de judecata). Dupa cunostintele mele si un consilier juridic are un mandat de reprezentare, cu toate ca el trebuie sa apere si sa reprezinte interesele societatii la care este angajat, dar nu poate lua alte decizii decat in marjele mandatului.
Oricum, pentru mine este o polemica interesanta si plina de invataminte.
Cu riscul de a fi in contradictie cu colegii mei, eu consider ca in calitate de mediator pot solicita un unic act din care sa reiasa mandatul special de reprezentare de catre avocat a clientului sau. Acest mandat special este imputernicirea avocatiala care sa mentioneze explicit reprezentarea in cadrul procedurii de mediere si eventualele limite ale acestei reprezentari. Aceasta imputernicire avocatiala se intocmeste pe baza contractului de asistenta juridica pe care avocatul l-a semnat cu clientul sau, confidential fata de terti. Ca mediator sunt tert, daca instanta vrea sa verifice in ce masura imputernicirea corespunde cu contractul, o poate face linistita.
E drept ca in mediere este necesara o procura speciala, insa special nu inseamna notarial, ci mandat in care se mentioneaza explicit termenii si limitele, mai exact ce si cat are voie sa faca reprezentantul in numele celui pe care il reprezinta.
Ceea ce sustin, incerc sa justific mai jos prin diverse extrase din texte de lege, precum si din Statutul profesiei de avocat. Nu vreau sa ma trasform in avocatul avocatilor, ei isi pot purta singuri de grija, vreau doar sa imi sustin punctul de vedere ca mediator. Chiar daca el este in dezacord cu cel al altor colegi, ii asigur ca le respect opinia. :bow:
Noul Cod Civil
Art. 1295 Puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotarare judecatoreasca, dupa caz.
Art. 1301 Imputernicirea nu produce efecte decat daca este data cu respectarea formelor cerute de lege pentru incheierea valabila a contractului pe care reprezentantul urmeaza sa il incheie.
Noul Cod de Procedura Civila
Art. 84. - (1) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică dată mandatarului care nu are calitatea de avocat se dovedeşte prin înscris autentic.
(3) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică sau o persoană juridică dată unui avocat ori consilier juridic se dovedeşte prin înscris, potrivit legilor de organizare şi exercitare a profesiei.
Legea nr. 51/1995 modificata prin OUG 159/2008 art. 42, alineatul (2), prevede: „(2) Actele intocmite de avocat pentru tinerea evidentelor profesionale cerute de lege, precum si pentru legitimarea fata de terti a calitatii de reprezentant sunt acte autentice.”
Statutul profesiei de avocat
Art. 62
Independenta profesiei, autonomia baroului si exercitarea libera a profesiei de avocat nu pot fi ingradite sau limitate prin actele autoritatilor administratiei publice, ale instantelor judecatoresti, ale Ministerului Public sau ale altor autoritati, decat in cazurile si in conditiile expres prevazute de lege.
Art. 113
(1) Dreptul avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activitati specifice profesiei se naste din contractul de asistenta juridica, incheiat in forma scrisa, intre avocat si client ori mandatarul acestuia.
(2) Forma, continutul si efectele contractului de asistenta juridica sunt stabilite prin prezentul Statut.
(3) Avocatul nu poate actiona decat in limitele contractului incheiat cu clientul sau, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
Art. 131
(1) Contractul de asistenta juridica prevede, in mod expres, intinderea puterilor pe care clientul le confera avocatului. In baza acestuia, avocatul se legitimeaza fata de terti prin imputernicirea avocatiala intocmita conform anexei nr. II.
(2) In lipsa unor prevederi contrare, avocatul este imputernicit sa efectueze orice act specific profesiei pe care il considera necesar pentru realizarea intereselor clientului.
(3) Pentru activitatile prevazute expres in cuprinsul obiectului contractului de asistenta juridica, acesta reprezinta un mandat special, in puterea caruia avocatul poate incheia, sub semnatura privata sau in forma autentica, acte de conservare, administrare sau dispozitie in numele si pe seama clientului.
Daca judecatorul va cere alt tip de mandat, procura sau oricum vrea sa il numeasca, sa justifice el acest lucru. Eu nu am argumente sa solicit unui avocat care isi reprezinta clientul la mediere un alt tip de mandat special decat imputernicirea avocatiala, cu precizarile deja facute.
ART. 58 din Legea 192/2006 actualizata prevede:
(4) În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.
(4^1) Mediatorul este ţinut de obligaţiile prevăzute la alin. (4) şi în cazul în care prin acordul de mediere se constituie, se modifică sau se stinge orice drept real imobiliar.
(5) Obligaţia prevăzută la alin. (4) se aplică în toate situaţiile în care legea impune, sub sancţiunea nulităţii, îndeplinirea unor condiţii de fond şi de formă.
Concluzie: daca exista vreun pericol de indepartat, daca avocatul si-a depasit mandatul sau nu au fost indeplinite anumite conditii pe care instanta le considera imperative conform legii, aceasta are posibilitatea sa sanctioneze sau sa corecteze aceste lucruri. Mediatorului nu i se pot imputa aspecte pe care el, tot conform legii, nu are posibilitatea de a le verifica, nici de a le pretinde.
@ mediator_, nu intrati in contradictie cu nimeni (cel putin cu mine, sigur).
Dar, totusi profesia de mediator este o profesie nonjuridica.
De regula imputernicirea avocatiala este valabila in instanta.
Daca prin contractul de asistenta juridica, avocatul primeste mandat si pentru alte reprezentari in afara instantei de judecata, mediatorul ce face (?): il crede pe cuvant pe titularul imputernicirii ca poate reprezenta partea in varii situatii, asemeni unui tutore?, ce document scaneaza pentru a justifica conditiile de legalitate (?): simpla imputernicire, urmand ca instanta sa verifice natura mandatului extins?
Eu consider ca in afara instantei, orice avocat poate reprezenta un client pe baza de mandat unde se expliciteaza clar gradul de intindere al reprezentarii.
Ciobanu vasile a scris:
De regula imputernicirea avocatiala este valabila in instanta.
Daca prin contractul de asistenta juridica, avocatul primeste mandat si pentru alte reprezentari in afara instantei de judecata, mediatorul ce face (?): il crede pe cuvant pe titularul imputernicirii ca poate reprezenta partea in varii situatii, asemeni unui tutore?, ce document scaneaza pentru a justifica conditiile de legalitate (?): simpla imputernicire, urmand ca instanta sa verifice natura mandatului extins?
Prin imputernicire avocatiala se probeaza reprezentarea fata de orice autoritate sau tert, nu doar fata de instanta.
Am precizat in doua (sau mai multe) randuri ca imputernicirea trebuie sa mentioneze explicit "reprezentarea in cadrul procedurii de mediere, precum si eventualele limite ale mandatului". Nu orice imputernicire este valabila, doar cea care contine aceste mentiuni. Ma rog, unele in acest sens.
Mediatorul nu are alta optiune decat "a crede pe cuvant", atata timp cat nu are calitatea de a face alte verificari. "Pe cuvant" crede oricine o imputernicire avocatiala, atata timp cat, conform legii 51/1995 modificata prin OUG 159/2008 art. 42 (citata in mesajul mei anterior) aceasta este
act autentic.
Ma bucur ca sunteti deschis dialogului. Si pentru mine discutiile de pe acest forum au efecte pozitive.