Cred ca gresiti. In acordul de extradare nu scrie ca fapta trebuie sa constituie infractiune-n Romania, e suficient ca in Belgia pedeapsa maxima e de minim un an (nu de trei cum am afirmat anterior in mod gresit), daca fapta e scutita de cerinta dublei incriminari. Rapirile sunt scutite de cerinta dublei incriminari. Detalii pe
[ link extern ]
E adevarat ca pana acum autoritatile belgiene au formulat doar o cerere de repatriere a minorului, dar daca nu va fi repatriat se poate ajunge la mandat european de arestare. Daca un procuror belgian considera ca s-a comis o rapire, e suficient sa semneze un mandat european de arestare iar mama copilului va fi arestata de autoritatile romane, care nu mai au de ales in caz ca se emite un astfel de mandat. DIn ce am inteles nu s-a ajuns inca acolo, dar mama copilului se joaca cu focul. Din momentul semnarii mandatului, pentru ea inceteaza calea negocierilor iar statul va fi silit sa apeleze la forta pentru a da curs acestui mandat. Sigur, faptul ca va fi arestata nu garanteaza ca minorul se va reintoarce in Belgia, dar banuiesc ca nu si-a dorit sa-si vada copilul doar la vorbitor.
Din cate inteleg eu, cererea de repatriere este in drept civil (sau drept international privat), in timp ce mandatul european de arestare este (sau va fi) in drept penal (si tratatele europene de cooperare juridica si politieneasca). Ce se intampla in drept civil poate sa nu aiba nicio legatura cu ce se intampla in drept penal, sunt proceduri complet diferite si caprarii diferite.