De unde stiti ca rapirea nu va imbraca caracter penal? Ati citit Codul Penal belgian si scrie acolo ca rapirile internationale se rezolva doar in drept international privat?
Va spun eu: art. 432 alin. 2 Cod Penal belgian prevede de la unu la cinci ani de inchisoare pentru scoaterea din Regat si nereturnarea unui minor de catre unul din parintii sai.
[ link extern ]
Art. 428 prevede de la cinci la zece ani pentru rapirea unui minor sub doisprezece ani.
In momentul in care tatal copilului face plangere penala, autoritatile vor urmari penal fapta. Daca se da NUP, poate deschide proces prin care sa se dispuna urmarirea penala a faptei. Aceasta fapta are caracter pur penal si este separata de orice alte proceduri de returnare conform dreptului international privat. Inca o data: rapirile nu e musai sa fie considerate infractiuni in Romania, e suficient ca ele sa fie infractiuni in Belgia iar mama copilului va fi trimisa in catuse cu destinatia Belgia. In Romania poate avea chiar statut oficial de sfintenie absoluta si tot va fi trimisa-n catuse. Dar poate ca pana acum tatal minorului n-a facut plangere penala, asa s-ar explica de ce sunt urmate procedurile de returnare si nu este pur si simplu arestata mama copilului.
Sigur, din cate stiu avocatii specializati in aceste chestiuni recomanda parintilor caror li s-au rapit copii sa nu depuna plangere penala, pentru ca ea complica inutil procedurile de returnare. Dar sa zicem ca tatalui i-a sarit mustarul si vrea ca mama copilului sa faca parnaie, tot ce trebuie pentru asta e sa depuna plangere penala in Belgia. Calea e: plangere penala - procuror - mandat european de arestare. Baza juridica a acestei concluzii am prezentat-o deja, iar daca nu credeti ce cititi pe Wikipedia, iata aici direct de pe websiteul oficial al UE:
[ link extern ]