avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dovezi pentru culpa comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dovezi pentru culpa comuna

Buna ziua !
In 5 ani de zile am incercat de 2 ori sa divortez de "sotia" mea ( prima data cu un avocat , a doua oara singur) , dar mereu a sustinut ca este doar culpa mea iar ea este cea mai iubitoare sotie si ca eu am o "perioada de ratacire" si voi reveni in sanul familiei , dupa cum a si declarat in ambele procese. Avem un copil de 15 ani , il pot folosi ca martor ?
Locuim in acelasi apartament , fiecare in camera lui si fara sa impartim altceva decat cheltuielile aferente apartamentului , fara alta comunicare .
De cate ori sa intentez divort ca un judecator sa inteleaga ca nu am nicio "ratacire" ? Cum pot dovedi culpa comuna ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:34, 22 Septembrie 2013
Ciobanu vasile a scris:

Prin mediere, bine inteles daca partile accepta, se poate ajunge la un compromis, elegant pentru ambii, inclusiv cu privire la custodie copil.
Se evita asfel sala de judecata, reprosurile ce pot deveni publice si de ce nu, pot (???) ramane in continuare prieteni pentru binele copilului.

D-le mediator, nu e bine să-i dezinformați pe cei care au nevoie de un sfat.

Prin mediere nu se poate evita sala de judecată...

Se poate evita sala de judecată doar dacă părțile se înțeleg, nu au copii și merg împreună la ofițerul de stare civilă care poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților. E cea mai rapidă și ieftină cale de a divorța.

Dacă soții au copii și se înțeleg pot apela la un notar. E ceva mai scump dar e rapid și se evită sala de judecată.

Dacă apelează la un mediator și ajung la o înțelegere scrisă cu privire la divorț, aceasta va trebui să fie prezentată instanței, unde părțile vor trebui să fie prezente la un termen de judecată fixat de instanță.
@michael..., dupa ce citesti cateva fraze generale, nu poti sa dai sfaturi..:-/.
la data prezentei se ... stie doar o varianta. Sa stiti ca solutia este la dv.(#-o). Trebuie sa decideti ce doriti si cum ramane cu...rodul iubirii.
@patrik...este bine sa va informati si apoi sa va lansati in comentarii. Daca dv. nu stiti, asta nu inseamna ca nu se poate.:">
Patrick_,

Nu am stiut ca pot sa dau divort din culpa mea exclusiva , nu am o problema sa imi asum aceasta exclusivitate :D


Ciobanu vasile
,
S-a dus acel compromis pe apa sambetei , vecina mea nu vrea divort ! Sä merg de mana la mediator ca sa ce ? Pe copil nu il impart , iar apartamentul va ramane asa cum este , adica la amandoi , vreau doar sa divortez !

@ Patrick_

Din ce am citit , daca imi voi asuma culpa exclusiva , vecina mea poate cere daune si asta pe bune ar fi culmea ! #-o
Judecatorii nu vor sa inteleaga (sau au alte motive) ca culpa este COMUNA intr-un cuplu ce se destrama !
As dori ca un avocat sa-mi explice cum unul din soti poate fi exemplar :hammer: si nimeni nu are ce sa-i reproseze .
Multumesc !




Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Ciobanu vasile ,
Eu stiu prevederile art. 374 - 376 Cod civil. Nu apare cuvântul mediator în aceste texte de lege.

În primul rând, dacă părtile acceptă nu mai e nevoie de mediator. Se poate merge foarte bine la ofiterul stării civile sau la notar.


DAN_ZISU ,

Puteti da divort din culpa D-voastră exclusivă, în conditiile art. 373 lit. c), asa cum prevede art. 379 alin. 2 Cod civil, adică dacă sunteti despărtiti în fapt timp de 2 ani.

Despre daune, ati citit întradevăr ceva, dar nu chiar tot, sau nu ati înteles chiar bine.

Vedeti prevederile art. 388 si 390 Cod civil.

?Art. 388 Acordarea despăgubirilor
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.?


?Art. 390 Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.?


Deci întradevăr sotul vinovat poate fi obligat la plata unor despăgubiri, dar pentru asta sotul nevinovat ar trebui să dovedească un prejudiciu suferit prin desfacerea căsătoriei, ceea ce e foarte greu.

Despre prestatia compensatoare prevăzută de art 390... ce să mai spun? Trebuie să se dovedească faptul că divortul a provocat undezechilibru semnificativ în viata sotului nevinovat, ceea ce din nou e greu de dovedit. Căsătoria trebuie să fi durat cel putin 20 de ani.

Personal, nu am văzut încă nici un divort pronuntat de instantele de la noi în care să se fi aplicat aceste texte de lege.

Rămân la părerea mea. Din păcate, în majoritatea cauzelor de divort pe care le-am analizat aspectul privitor la culpă are o foarte mare legătură cu orgoliul părtilor. Se consumă multă energie, bani si timp pentru ca părtile să-si satisfacă acest orgoliu.




Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
@patrik... La mediator, nu se obtine...divortul B-)
La mediator partile semneaza un acord de mediere, prin care arata.....
La depunerea cererii la tribunal, se ataseaza acordul de mediere si solicitarea ca divortul sa fie dezbatut in camera de consiliu. Se obtine o hotarare de expedient, daca instanta aproba.

Alte discuții în legătură

Divorțul - despărțirea în fapt și culpa la divort brasero2011 brasero2011 In Codul civil, la art. 379, alin. 2, se prevede ca in ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului ... (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa acordului uneia dintre părți ContSters57553 ContSters57553 Daca nu vreau sa ii acord divortul sotului meu, acesta poate divorta? (vezi toată discuția)
Motiv divort ContSters274581 ContSters274581 Am inteles ca in noul cod civil unul dintre soti poate invoca in cererea de divort motivul ca ar fi separati in fapt de cel putin 2 ani. E suficient motivul ... (vezi toată discuția)