avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Am nevoie de nr. lege, articol despre lesa, botnita ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Am nevoie de nr. lege, articol despre lesa, botnita etc. la cainii NEpericulosi

Buna,

Am nevoie de legea si articolele sale care se refera la tinerea cainilor ne-periculosi in zone publice. Ma refer mai ales la obligatia de a folosi lesa si al botnita, respectiv exceptiile.
Ma poate ajuta cineva?

Multumesc anticipat!
thaly a scris:
nn putem sa il numim artagos, cu capsa pusa, poate din cauza complexului de inferioritate dat de micimea sa,nn

"Artagos"poate il puteti denumi dvs,cel care este atacat de un patruped nu are timp sa analizeze simturile cainelui , sa coroboreze situatia de moment si sa prezinte un comportament care sa inspire teama si frica cainelui ,care sa bata in retrageren
insa in nici intr-un caz nu as pune botnita la un caine de 10 kg! n

Afirmatia dvs probeaza ca nu aveti experienta cu patrupedele
Din afirmatia dvs rezulta ca nu v-ati confruntat cu situatii de comportament "artagos" din partea unui snautzer pitic,fox terier,chiuhuahua-recunoscuti pentru dragalasenie ,dar care isi pot modifica brusc comportamentul in situatii normale pentru om dar in care cainele detecteaza sau apreciaza un factor care ii inspira teama si intervine reflexul animalic de autoaparare
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
ynocentta, utilizator

Nu stiu cum poate "ataca" un bichon sau un teckel dar daca dvs doriti ......

Probabil ca asa este cum spuneti dvs si nu am experienta destula cu patrupedele (toata viata inveti, nu?) dar ce stiu sigur e ca nu am ce invata de la dvs. Nici numele raselor nu le scrieti corect!
Exista o singura canisa de Schnauzer (urias, mediu si pitic) in Romania, si exemplarele lor sunt cat se poate de echilibrate. Dvs vorbiti de METISII acestor rase, adica marea majoritate a cainilor vazuti de dvs pe strada :)

Fox terrier-ul este si el un caine de vanatoare f echilibrat si bun pt copii, cu o vioiciune iesita din comun, ca toti terrierii de altfel, la fel, extrem de rar la vedere pe strazile din Romania!

Chihuahua = Piranha! Aici va dau dreptate! Dar numai in grup :)))))))

EDITAT: puteti apela la functia de citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator cu conditia ca acest citat sa nu se afle pe aceeasi pagina si sa fie doar fragmentul la care va referiti, conf. pct 2.8 din regulamentul forumului. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
trope_doi, utilizator
Cainii de rasa mijlocie si mare trebuie sa poarte botnita pe domeniul public (e scris in unele HCL, dar nu si in lege - ceea ce este o incalcare a ''rangului legilor'' - o HCL nu poate dispune mai mult decat legea). Cainii de orice talie trebuie purtati in lesa. Botnita e obligatorie de la varsta de 6 luni. Botnita nu trebuie purtata atunci cand cainele (chiar considerat agresiv) are vreo afectiune respiratorie - dovedita prin certificat medical.

Prin analiza dispozitiilor OUG 55 /2002 se deduce care caini trebuie sa poarte botnita si care nu. E obligatorie pentru cei amintiti in ordonanta, pentru ceilalti nu, dar daca sunt in mijloacele de transport sau in locuri unde sunt cetateni ''imprevizibili'' (terase, parcuri etc) ar trebui sa aiba botnita - mai bine preveniti decat sa cheltuiti.

Cei mai multi jandarmi si politai nici nu stiu cum arata cainii care trebuie sa poarte, obligatoriu, botnita. Daca vad un boxer il confunda cu un pitbull! Sigur, cand politaiul va opreste pe strada si vrea sa va amendeze pentru ca nu are cainele botnita poate ca n-o sa priceapa (unii pricep, altii stiu, din fericire) de ce nu sunteti obligat sa puneti botnita cainelui. In acest caz, luati PV si il contestati in instanta - veti avea castig de cauza. Va trebui sa scrie in PV si legea in baza careia considera ca va amendeaza.
Dar trebuie sa il purtati in lesa, indiferent ce talie are. Il lasati liber cand nu sunt cetateni prin preajma. Noaptea, cand iesiti la plimbare, nu trebuie sa puneti botnita nici cainelui considerat agresiv! E non-sens! Cainele e si pentru aparare, nu doar de moft. Daca va zice vreun politist altfel explicati cum e treaba cu apararea si daca nu pricepe contestati amenda.

Fapt divers:
In Viena a fost luata hotararea ca detinatorii de caini sa participe la un examen similar celui de conducere: le vor fi testate cunostintele legate de conduita civica pe care o au cand duc la plimbare cainele; obligatiile pe care le au fată de sanatatea si comportamentul animalului; cand trebuie sa-i puna botnita (cand urca in mijloacele de transport in comun, cand sunt in locuri aglomerate sau mici etc); despre adunarea dejectiilor de pe trotuare etc.
Cei care obtin permisul (cursul dureaza doua ore si costa 25 euro) sunt scutiti de taxa anuala pe care trebuie sa o plateasca municipalitatii pentru detinerea unui animal de companie si primesc cadouri pentru caini: lese, botnite, perii, mancare si jucarii.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
trope_doi, utilizator
Si dintii unui chihuahua pot perfora vena safena mica. Asa s-a intamplat in cazul japonezului ucis de un caine vagabond acum cativa ani. Acel om nu a fost sfasiat.
Dle James, in cazul acelui cetatean japonez, de vina era bunica sa. Nu l-a supravegheat .

@trope-doi -
(e scris in unele HCL, dar nu si in lege - ceea ce este o incalcare a “rangului legilor” - o HCL nu poate dispune mai mult decat legea)

Cine v-a spus asta? Principiul de drept pe care incercati sa il mentionati spune cu totul altceva, ca un act normativ de "categorie inferioara" ( folosesc un limbaj mai profan, ca sa ma intelegeti) nu poate dispune in contra unui act normativ superior, nicidecum mai mult.

Cat despre sfaturile date sa nu fie folosita botninat noaptea, ar trebui sa fiti pregatita sa platiti amenda in locul celor pe care ii sfatuiti.

Adevarat ca nu toti cainii trebuie sa poarte botnita, dar cei agresivi trebuie sa o poarte intotdeauna, indiferent de ora . Nu sunt mai putin agresivi noaptea, implicit mai putin pericolosi.
Parcurile sunt pentru oameni, cainii au locurile lor special amenajate, sau sunt purtati in lesa si cu botnita.

Alte discuții în legătură

Impuscare caine in oras MITULINA MITULINA As dori sa stiu daca un detinator de arma de vanatoare are voie sa impuste un caine in oras, pe stada, in plina zi? Sincer eu cred ca nu... Ce se poate face ... (vezi toată discuția)
Amenda botnita Mmitsuu Mmitsuu Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea ... (vezi toată discuția)
Este nevoie de botnita pentru rottweiler? adiut89 adiut89 Am un rottweiler si nu stiu daca este obligatoriu bornita sau nu ? are aproape 3 ani e mare dar nu stiu daca este obligatoriu ? in lesa il tin tot timpu cand ... (vezi toată discuția)