avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune morale in caz de accident cu vatamare corporala ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune morale in caz de accident cu vatamare corporala din culpa.

Buna ziua,
Apelez la dumneavoastra in speranta de a ma ajuta cu cateva informatii si sfaturi in cazul unui accident soldat cu vatamare corporala din cupla. In data de 06.09.2013 am provocat un accident in urma caruia o persoana a avut nevoie de ingrijiri medicale( 6 zile de spitalizare si urmeaza, in cateva zile certificatul medico-legal in care sa se specifice numarul total de inrijiri medicale necesare). Am achitat suma reprezentand totalul cheltuielilor de spitalizare. In urma discutiilor cu victima, aceasta cere 10.000 euro daune morale. Intreabarea mea este: asiguratorul poate acoperi intreaga suma ceruta de victima? Sau stabileste o suma si restul o platesc eu?
Va multumesc pentru timpul acordat.
In privinta daunelor morale, acestea vor fi platite de asigurator pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. Dvs. nu trebuie sa platiti nicio suma. Sa nu induca in eroare santajul practicat in asemenea cazuri.
In ceea ce priveste dauna materiala pagubitul poate sa va dea in judecata pentru recuperarea unei diferente de bani. In cazul unei daune totale asiguratorul plateste 75% din valoarea autoturismului la data accidentului. Autoturismul avariat ramane in proprietatea pagubitului. In urma accidentului mai raman piese care nu au fost avariate si care se pot valorifica. Este posibil ca suma obtinuta prin valorificarea pieselor neavariate sa fie mai mare decat 25% din valoarea autoturismului la data producerii accidentului. Astfel, pagubitul eiese in castig.
Buna ziua,
Proprietarul masinii a primit devizul de reparatii: reparatia masinii costa 34000 Ron iar asiguratorul ii ofera 24000 Ron. El vrea ca eu sa ii dau restul de 10000 ron... Ce sa fac?
Se pare ca pagubitul vrea mai mult decat e firesc in astfel de situatii, atat pentru vatamarea corporala cat si pentru masina. E bine deocamdata sa analizati bine intreaga situatie si sa refuzati orice fel de plata, inainte de a va lamuri pe deplin. E bine sa stiti ca orice fel de intelegere inbtre dvs. si pers. pagubita nu va obliga asiguratorul la plata.
1. Pt. vatamare corporala, suma solciitata este excesiva din experienta acumulta, va pot spune ca nici instanta ( cea civila) si nici asiguratorul nu vor admite o suma de 10.000 Euro, decat in situatia in care accidentul a avut urmari grave pt. victima care ati accidentat-o, adica operatii dureroase, punerea vietii in pericol( stabilita ca atare, de organele de cercetare penala), rezultatul unei pierderi ireversibile a unui simpt sau organ,necesitatea purtarii unor proteze, care reduc confortul avut anterior accidentului, etc.etc.;
2. Pentru masina, nici asiguratorul si nici instanta nu vor acorda o suma mai mare decat VALOAREA REALA a vehiculului inainte de accident. Aceasta valoare se stabileste scazand din valoarea din nou ( pretul achizitionarii unui vehicul nou)_ uzura acestuia. In cazul in care reparatia vehiculului depaseste aceasta valoare reala, asiguratorul despagubeste suma, fara a mai solicita acte de reparatie, urmand ca cel vinovat sa primeasca banii, sa valorifice epava ramasa si cu acesti bani, sa isi achizitioneze un alt vehicul. Cu alte cuvinte, mai usor de inteles, nu poti pretinde ca, pentru o Dacie veche sa incasezi o despagubire ca si pentru un Mertan, ultimul tip!!:stunned:indiferent de solicitarea "victimei".
Plata unei eventuale diferente , se stabileste doar prin hotararea unei instante de judecată.Dvs. nu sunteti obligat sa platiti nici un leu, si nici sa cedati unie santaj sau presiuni, care sunt ilegale.
Doar daca pagubitul deschide actiune in instanta, stabilirea unei eventuale diferente de despagubire se hotaraseste pe instanta, cel mai ades pe baza unui raport de expertiza tehnica auto judiciar avand ca obiective:
-stabilirea valorii prejudiciului in conformitate cu avariile constatate care se certifica ca provin din accidentul in speta si
-stabilirea valorii maxime a despagubirii potrivit normelor CSA in vigoare la data accidentului, pentru stabilirea exacta a unei eventuale diferente.
Daunele morale pot fi platite de asiguratorul RCA, conform art.49 din Ordinul CSA:
Art. 49. - La stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau al
decesului unor persoane, se au în vedere următoarele:
1. în caz de vătămare corporală:
a) diferena dintre veniturile nete ale persoanei vătămate, probate cu
documente fiscale, si indemnizaia primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la
care salariatul îsi desfăsoară activitatea si/sau, după caz, din fondurile bugetului
asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării si a concediului medical;
b) venitul mediu lunar net realizat din activităi desfăsurate de persoana
vătămată, probat cu documente justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea
de salariat;
c) salariul de bază minim brut pe economie, în cazul persoanelor păgubite
aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau de calificare;
d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident - cheltuieli cu transportul
persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru
proteze, pentru alimentaie suplimentară, conform prescripiilor medicale, probate cu
documente justificative, si care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale
prevăzute de reglementările în vigoare;
e) cheltuielile cu îngrijitori pe perioada incapacităii de muncă, dacă prin
certificatul medical se recomandă acest lucru, însă nu mai mult decât salariul de bază
minim brut pe economie;
f) daunele [/b]morale: în conformitate cu legislatia si jurisprudenta din România;

Sa ne lamurim asupra cazului: avem un accident de circulatie soldat cu pagube materiale la bunuri ( masina avariata) si vatamarea corporala a unei persoane, care poate pretinde, la randul ei, atat daune materiale cat si morale.

1. Daune ce se pot pretinde asupra vehiculului avariat: valoarea reala a acestuia, la data accidentului, calculata potrivit Ordinului CSA aplicabil la data accidentului;
2. Daune ce se pot solicita p[entru vatamare corporala: a) daune materiale probate cu facturi, bonuri fiscale, chitante.etc. pentru cheltuielile ce au fost necesare pentru refacerea starii de sanatate a victimei;b) daune morale, acordate atat de asigurator pe cale amiabila cat si de instanta, daca partile nu pot ajunge la o intelegere, avand un prim punct de plecare certificatul medico-legal , adica a documentului ce stabileste, in prima faza, acel numar de zile ingrijiri medicale stabilite de IML ca perioada de refacere a sanatatii.
3. Asadar, un prim pas al victimei ar fi cel de asteptare al rezultatului de la medicina legala si mai apoi ar fi cel de emitere al pretentiilor.



Alte discuții în legătură

Accident. Myyrrella Myyrrella Tatal meu a avut un accident de masina,politia stabilind vina celuilalt conducator.In ziua accidentului nu a fost cu salvarea la spital ,simtindu se aparent ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime-despagubire rca silviudobre silviudobre Sambata am avut un accident pe DN1, circulam pe banda 2 a autostrazii, dupa ce efectuasem o depasire, am lasat privirea in jos la acul vitezometrului, iar cand ... (vezi toată discuția)
Despagubiri asigurari niky81 niky81 hotararea curti de apel suna cam asa \"Admite recursurile declarate de inculpat , firma de asigurari, partile civile, obliga inculpatul la plata ... (vezi toată discuția)