Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3 (Str. Padurea Craiului nr. 1, Blocul B2). Din luna februarie, administratia blocului a inceput sa ne perceapa bani pentru programul de reabilitare termica a locuintelor, desi acesta nu a fost supus aprobarii locatarilor. Administratorul si presedintele imobilului au incercat sa manipuleze oamenii, prezentandu-le acest program drept unul obligatoriu, prevalandu-se de un articol al altui act normativ – Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari – potrivit caruia proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru "modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii". Eu stiu ca participarea la programul de reabilitare termica se face numai in functie de vointa proprietarilor. Pe de alta parte, fondul de rulment care ni s-a perceput este dublu fata de suma pe care ar trebui sa o avem potrivit HG nr. 1588/2007 (care mentioneaza ca fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul lunii calendaristice din an cu cheltuielile cele mai mari). De pilda, suma cea mai mare pe care am platit-o la intretinere intr-o luna a fost de 300 lei, iar fondul de rulment pe care am fost obligata sa-l platesc in urma reactualizarii se ridica la 550 lei. Rog, daca poate cineva sa-mi spuna unde pot reclama aceste abuzuri (in fond, ilegalitati grave) comise de administratia imobilului si daca persoanele din Comitetul asociatiei sunt pasibile de vreo pedeapsa. Multumesc
Din punctul meu de vedere chestia cu reabilitarea e doar o alta metoda prin care unii sa... treaca de "criza” cu bine (adica, sa castige super din banii statului, practic – adica, banii cetatenilor care nu prea mai fac fatza cheltuielilor de zi cu zi). Mai ales acum, e absurditate!
In alta ordine de idei, nu e cinstit: cei care locuiesc la casa platesc, indirect, reabilitarea proprietatii private ce apartine altora...
Mai departe – reabilitarea blocurilor din acele cartiere "bomba”, unde locuiesc unii la limita saraciei... sunt scoase din calcul – pt ca – nu-i asa? - acestia oricum nu au caldura, nu le trebuie reabilitarea apartamentului...
Altele... Cine garanteaza executia corecta a "reabilitarii"? Cine imi garanteaza ca nu se va dezvolta mucegaiul? Cine imi garanteaza multe? Cine plateste pt cei care chiar nu au nici chiar "cota de bani” care le revine? Cine e dispus sa dea bani pe asa ceva in perioada in care certitudinea locului de munca e aproape nula?
Daca tot au atatia bani la dispozitie sa asfalteze strazi, de exemplu... sa amenajeze spatii de parcare... Sunt mai necesare, deocamdata, decat cresterea temperaturii in bloc... cand iernile devin din ce in ce mai blande! Si sa nu incepeti cu "incalzirea globala” si "protectia mediului” cat timp vor sa puna in functiune o centrala nucleara la Cernavoda – tip de centrala despre care cei care stiu despre ce e vorba afirma ca e, practic, "bomba cu ceas”.
Sunt total de acord cu "trope-doi" (utilizatorul care a postat mesajul anterior). De aceea sunt si atat de revoltata de modul in care administratorul si presedintele blocului procedeaza. Parerea mea este ca au constientizat ca aceasta "reabilitare" poate fi afacerea vietii lor. Traim in Romania si stim cu totii cum se incheie contractele cu prestatorii de servicii, si aici ma refer la comisioane si la nivelul urias al acestor comisioane. De aceea profita de faptul ca majoritatea celor care incearca sa le ceara explicatii sunt pensionari, nu foarte bine pusi la punct cu prevederile legale si cu modul de interpretare a acestora, si pe care-i pot duce de nas asa incat sa le creasca lor buzunarul. Noi avem la acest bloc o serie intreaga de contracte de unde se incaseaza bani (in special antene pentru firmele de telefonie si de cablu), iar la finalul anului trecut au cheltuit acesti bani - fara acordul nimanui, ca doar e mosia lor - pe punerea de termopane unde credeti? La... ghenele de gunoi. Asta in conditiile in care la doua dintre cele opt scari ale blocului stam cu geamurile sparte la usile de la intrare de luni de zile, iar din plafonul de la parter se scurge apa?! In plus, in lege se prevede ca solicitarea catre primarie trebuie insotita de acordul a jumatate plus unu dintre proprietari. In acest caz, daca nu au acest acord, inseamna ori ca au facut un fals in acte (asa incat sa para ca documentele sunt in regula), ori ne prostesc pe noi, locatarii, si folosesc banii pentru alte contracte, care sa para ca ar fi de "reabilitare termica" si, de fapt, sa nu fie facute prin acest program.
Atentie la buzunare, se "pregateste" o noua inselaciune sub masca:
REABILITAREA TERMICA A BLOCURILOR!
Din punct de vedere tehnic lucrarea nu are cum sa iasa bine si cu rezultate financiare pozitive in favoarea proprietarilor adica a celor care platesc.
Pentru ca a face reabilitare termica inseamna profesionalism, implicare, corectitudine si respect fata de client ceea ce in prezent nu se intampla.
Este un principiu care spune ca asa cum incepi o treaba tot asa o si termini. Adica s-a inceput prost si se va sfarsi prost pentru proprietarii care vor da curs acestor actiuni.
Aceasta vacuta recent inventata si numita "Reabilitarea termica", probabil in viitor un nou nume de dosar penal si doar atat, are 3 tate tocmai bune de muls fara prea mult efort: bugetul de stat al guvernului (50%),bugetul local al primariei (30%), buzunarele proprietarilor (20%).
Pentru smecheri nu va fi asa, ei isi vor lua banii, din 3 directii, si vor cheltui cat mai putin adica vor rezulta lucrari de proasta calitate la suprapreturi cum se intampla in Romania de 20 ani de zile cand e vorba de bugetul public.
Asadar mare atentie pentru ca exista riscul sa ramaneti fara bani, fara economiile promise teoretic in propaganda politica in plina desfasurare si fara case care vor fi compromise pe viata!
Daca oamenii care locuiesc la bloc au macar un minim respect pt banii castigati destul de greu vor refuza "in bloc” aceasta gaselnita. Sigur ca trebuie sa avem grija de proprietate, dar aceasta obligatie se refera mai mult la a nu o lasa sa se darame... desi, cine ma poate obliga sa imi consolidez si izolez casa (locuinta la curte...) daca aceasta ar sta sa se darame si ar fi un pericol numai si numai pt mine? Aici exagerez, evident...
Serios... scriind, gaselnita aceasta chiar nu trebuie acceptata. Daca e asa de bine sa fie reabilitate blocurile sa se inceapa cu acele blocuri vechi – care, unele, chiar stau sa cada – si care sunt locuite de chiriasi ai Statului. De ce nu se va incepe de acolo? Simplu: cine da bani? Numai Statul? Haida-de!
Doar am vazut – cei mai multi – cum lucreaza oamenii tocmiti de Stat... Cine nu a auzit de "blocurile” ANL?
Nu stiu de ce, dar cred ca aceasta reabilitare va costa, in realitate, exact cat ar fi cei 20% platiti de proprietar. Si, printre acesti proprietari sunt destui care si-au izolat apartamentele in interior...