Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3 (Str. Padurea Craiului nr. 1, Blocul B2). Din luna februarie, administratia blocului a inceput sa ne perceapa bani pentru programul de reabilitare termica a locuintelor, desi acesta nu a fost supus aprobarii locatarilor. Administratorul si presedintele imobilului au incercat sa manipuleze oamenii, prezentandu-le acest program drept unul obligatoriu, prevalandu-se de un articol al altui act normativ – Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari – potrivit caruia proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru "modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii". Eu stiu ca participarea la programul de reabilitare termica se face numai in functie de vointa proprietarilor. Pe de alta parte, fondul de rulment care ni s-a perceput este dublu fata de suma pe care ar trebui sa o avem potrivit HG nr. 1588/2007 (care mentioneaza ca fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul lunii calendaristice din an cu cheltuielile cele mai mari). De pilda, suma cea mai mare pe care am platit-o la intretinere intr-o luna a fost de 300 lei, iar fondul de rulment pe care am fost obligata sa-l platesc in urma reactualizarii se ridica la 550 lei. Rog, daca poate cineva sa-mi spuna unde pot reclama aceste abuzuri (in fond, ilegalitati grave) comise de administratia imobilului si daca persoanele din Comitetul asociatiei sunt pasibile de vreo pedeapsa. Multumesc
Pentru dl. "dborsanu"
Ba da, conform Normelor metodologice de apicare a OUG 18/2007, AG hotaraste. Este aberant, dar asa reiese din acest act normativ, gandit, se pare, cu picioarele, nu cu capul. Cum sa ma puna sa platesc atatia bani, prin decizia unui numar nesemnificativ de persoane participante la sedinta? Unde este atunci "acordul majoritatii proprietarilor" de care se vorbeste in lege? Aceste Norme sunt facute ori cu rea intentie, ori de catre niste ageamii (Sau ambele "calitati")
Ptr. dl "jurist Clement"
Imi cer scuze, dar nu inteleg ce legatura au pasajele citate de dvs. din Legea 230/2007 cu problema ridicata.
Atunci cand e vorba despre propriul buzunar si esti convocat sa-ti spui parerea daca vrei sa dai bani sau nu, ma gandesc ca este normal sa participi la AG si sa spui daca "da" sau daca "nu"...Si atunci aproape nimeni nu va mai putea carti ca o mana de oameni au hotarat pentru buzunarul lui. Problema adevarata este ca proprietarii sa fie bine informati in ce consta aceasta reabilitare termica. E ca si cum ai vrea sa-ti amenajezi casa.Trebuie sa stii cui dai banii si ce e in stare sa faca, cu ce materiale si scule lucreaza. Ca, in aceste conditii, majoritatea decide, asta trebuie s-o accepti pentru ca locuiesti in devalmasie cu ceilalti vecini.
Dupa cate stiu eu, la primaria de care apartin, se cere ca asociatia sa poata fi inclusa in acest proiect daca si numai daca TOTI proprietarii sunt de acord si mi se pare de bun simt asta, iar asociatiile ar trebui sa-si ia masuri de siguranta pentru ca e posibil ca acea mana de oameni care au fost de acord cu programul de reabilitare sa plateasca de sa se usuce pentru ceilalti care vor scoate foarte greu banii din buzunar.
Eu sunt total de acord ca fiecare proprietar ar trebui sa fie prezent la AG pentru a participa la decizii (pentru ca unele dintre aceste decizii sunt, intr-adevar, importante). Dar asta este altceva. Eu, in mesajul pe care l-am postat anterior si la care probabil va referiti, ma refeream exclusiv la modul - absolut jignitor la adresa populatiei - in care sunt redactate Normele metodologice de aplicare a OUG 18/2009. Si ma refer aici la Anexa 4, asa cum am precizat.
La mine la bloc deja au inceput sa stranga bani printr-o cota lunara inclusa in cota de intretinere, desi nu se stabilise nimic de catre AG (care, de fapt, nu avusese loc) si nici nu fusesera consultati proprietarii. Abia astazi a avut loc AG si ni s-a precizat ca in prima faza se va depune solicitarea la primarie, apoi se va face o expertiza de catre specialisti desemnati de primarie (inclusiv in ceea ce priveste structura de rezistenta a blocului - iar acest aspect este clar ca intereseaza foarte mult). Dupa ce se va face o evaluare a costurilor vor fi instiintati locatarii asupra sumei pe care ar trebui sa o suporte si atunci se va solicita acordul asupra demararii lucrarilor. Mie personal nu-mi ramane decat sa sper ca aceste etape se vor derula corect si nu se va face nimic pe ascuns, pentru ca, evident, miza este mare iar comisioanele care se pot obtine de comitetul de bloc (care va incheia contractele) sunt imense. Tentatia unor nereguli va fi imensa.
Va rog sa ma lamuriti. Comitetul de bloc alege o firma....asa de pe net....sa-i faca reabilitatea termica? La ce va referiti cand spuneti de comisioane luate de comitet?
Nu cred ca trei insi, de exemplu, vor putea hotari pt 100! Se va lasa cu procese...
Se platesc 20% din cat? 750 euro pot insemna azi o suma, si peste 3 luni dublul acestei sume.
Proprietarii care si-au "reabilitat” apartamentele pe interior (si au termopane) ce sa mai izoleze...?
Pt a face asemenea reabilitare am inteles ca trebuie facute masuratori pe timp de iarna, pt a se constata ce si cum, nu reabilitam de dragul de a reabilita.
Sa inceapa reabilitarile la blocurile care stau sa cada... Adica, sa inceapa cu acele cazuri "grave” de ruina.
Cei care locuiesc la casa nu sunt de acord ca banii platiti de ei pt taxe si impozite sa beneficieze numai celor care locuiesc la bloc...
La un calcul relativ simplu (cu o marja de eroare mica – in functie de locul din care sunt procurate materialele) se poate constata ca cineva care si-a "izolat” pe cont propriu apartamentul a cheltuit 1200 lei pt materiale + manopera. Calculul autoritatilor ne spune ceva despre 750 euro ~ 3000 lei (in functie de valoarea euro) – ceea ce e aproape dublu decat daca reabilitezi pe cont propriu.
Nu e firesc – si nu e moral – ca in aceasta situatie de "criza economica” populatia sa fie obligata sa dea bani pt ca anumite persoane sa castige bani frumosi.
Firmele care vor lucra trebuie sa fie "agreate” de primarii... dar acest aspect nu exclude, implicit, "comisioanele". Si, cu riscul de a ma repeta, am banuiala ca, de fapt, costul real al lucrarii este de... 20%... pt fiecare apartament.
Nemultumirile pe care le aratam in scris sau in discutiile cu amicii nu aduc un beneficiu real. Daca nimeni nu se revolta serios reabilitarile vor incepe. Nu toti cei implicati fortat au banii necesari...