Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3 (Str. Padurea Craiului nr. 1, Blocul B2). Din luna februarie, administratia blocului a inceput sa ne perceapa bani pentru programul de reabilitare termica a locuintelor, desi acesta nu a fost supus aprobarii locatarilor. Administratorul si presedintele imobilului au incercat sa manipuleze oamenii, prezentandu-le acest program drept unul obligatoriu, prevalandu-se de un articol al altui act normativ – Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari – potrivit caruia proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru "modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii". Eu stiu ca participarea la programul de reabilitare termica se face numai in functie de vointa proprietarilor. Pe de alta parte, fondul de rulment care ni s-a perceput este dublu fata de suma pe care ar trebui sa o avem potrivit HG nr. 1588/2007 (care mentioneaza ca fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul lunii calendaristice din an cu cheltuielile cele mai mari). De pilda, suma cea mai mare pe care am platit-o la intretinere intr-o luna a fost de 300 lei, iar fondul de rulment pe care am fost obligata sa-l platesc in urma reactualizarii se ridica la 550 lei. Rog, daca poate cineva sa-mi spuna unde pot reclama aceste abuzuri (in fond, ilegalitati grave) comise de administratia imobilului si daca persoanele din Comitetul asociatiei sunt pasibile de vreo pedeapsa. Multumesc
Si de aceasta data sunt 100% in asentimentul dvs, d-le "trope_doi". Revoltator este faptul ca ieri, un specimen care ocupa acum functia de secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, pe numele lui Ioan Andreica, declara (in ziarul "Gardianul") ca "Locatarii care nu doresc sa participe la izolarea termica a blocului in care locuiesc risca sa fie evacuati fortat de catre autoritati". "In cazul în care vor exista persoane care nu au bani sau nu vor, se poate merge chiar pâna la evacuarea fortata, prin decizia instantei, daca asociatia decide - în proportie de 50% plus unu din membrii locatari - intrarea în program". Asadar, daca ramai fara serviciu in perioada asta (lucru, din pacate, destul de frecvent in aceste zile) sau daca esti pensionar si ai o pensie din care nu apuci nici sa-ti iei medicamente sau mancare, nicicum sa platesti zeci de milioane pentru aceasta gaselnita, atunci... te evacueaza?!?
Chiar a zis asa ceva "Ioan Aldreacu”? Oare chiar suntem luati de prosti? Asta chiar e tare! Auzi, sa ii scoata pe oameni din locuinta proprietate personala! Am convingerea ca e doar manipulare prin teama: nu te conformezi, zbori din casa pt care ai muncit? Chiar il crede – oare?! – cineva? Astuia nu-i lipseste o doaga, ci are numai o doaga!
Manipularea prin teama functioneaza de cand e lumea lume... dar asta e prea mult! Prea mult chiar si pt romani! Unde vor merge – dupa capu’ lui – cei evacuati? Pe ce motiv ii scoate din case? Se imputineaza procesele la CEDO pe legea retrocedarilor si vor sa inceapa altele?
NU POT - NU VREAU - SA CRED! :worthy:
Astazi au fost publicate Normele metodologice la OUG 18/2009, care, asa cum sunt redactate pot conduce - dupa parerea mea - la abuzuri uriase din partea Administratiei imobilului.
Intre OUG nr 18 si Norme exista o flagranta contradictie in termeni. In Ordonanta se spune, la art. 10 lit. b) ca Solicitarea asociatiei trebuie sa fie insotita de "hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala CU ACORDUL MAJORITATII PROPRIETARILOR" (sublinierea imi apartine), iar in Norme, dupa ce la art 5 se spune acelasi lucru - "Adunarea generala a proprietarilor hotaraste, cu acordul majoritatii proprietarilor, inscrierea in programul local". Din Anexa 4 la aceste Norme, insa, reiese cu totul altceva, si anume ca decizia se ia exclusiv de catre Adunarea generala a proprietarilor (indiferent cat de reprezentativa este ca numar de participani raportat la numarul total al proprietarilor; sa nu uitam ca, in cazul in care nu se intruneste cvorumul la o prima sedinta a adunarii, aceasta se reconvoaca si se tine indifierent de numarul celor prezenti). Redau mai jos pasajul respectiv din Anexa 4 la aceste Norme: "Adunarea generala a proprietarilor, in sedinta ordinara/extraordinara din data de ..............., in prezenta a .............. membri din totalul de .................. membri ai asociatiei,
HOTARASTE:
inscrierea Asociatiei de proprietari din localitatea ......................., judetul/sectorul ........., str. ................. nr. ......, bl. ...., codul postal ..................., codul de inregistrare fiscala ....., in Programul local privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Drept care il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari, dna/dnul ........................, sa semneze, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, contractul de mandat transmis de catre coordonatorul local si sa solicite in scris acestuia inscrierea in programul local. "
In aceste conditii, am marea rugaminte daca ma poate lamuri cineva daca interpretarea mea este corecta si, in esenta, este vorba exclusiv de decizia Adunarii generale a proprietarilor, care isi impune vointa, si nu este vorba de un tabel nominal, din care sa reiasa acordul majoritatii proprietarilor. Multumesc.
Decizia de a se inscrie AP in acest program cred ca poate fi luata doar in AG cu participarea a 50% +1 dintre proprietari. Dpar nu va ginditi ca daca la prima strigare nu se intruneste AG, la a doua cei citiva prezenti pot hotari pt tot blocul, mai ales ca e vorba de suportat niste cheltuieli...
La noi la asociatie, administratora incearca de doua sapt sa convinga oamenii sa semneze pe niste tabele, a afisat si un cost: 500 euro ap cu 2 cam, 750 euro ap cu 3 cam, astea fiind cei 20% suportati de noi.
As vrea o parere: cei care si-au pus termopan singuri de citiva ani, cum vi se pare sa ni se scada doar 20% din costul termopanului actualizat la valoare a de azi???
Blocurile care au restante pot fi incluse in program??