avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica a imobilului fara acordul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica a imobilului fara acordul proprietarilor

Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3 (Str. Padurea Craiului nr. 1, Blocul B2). Din luna februarie, administratia blocului a inceput sa ne perceapa bani pentru programul de reabilitare termica a locuintelor, desi acesta nu a fost supus aprobarii locatarilor. Administratorul si presedintele imobilului au incercat sa manipuleze oamenii, prezentandu-le acest program drept unul obligatoriu, prevalandu-se de un articol al altui act normativ – Legea nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari – potrivit caruia proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru "modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii". Eu stiu ca participarea la programul de reabilitare termica se face numai in functie de vointa proprietarilor. Pe de alta parte, fondul de rulment care ni s-a perceput este dublu fata de suma pe care ar trebui sa o avem potrivit HG nr. 1588/2007 (care mentioneaza ca fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul lunii calendaristice din an cu cheltuielile cele mai mari). De pilda, suma cea mai mare pe care am platit-o la intretinere intr-o luna a fost de 300 lei, iar fondul de rulment pe care am fost obligata sa-l platesc in urma reactualizarii se ridica la 550 lei. Rog, daca poate cineva sa-mi spuna unde pot reclama aceste abuzuri (in fond, ilegalitati grave) comise de administratia imobilului si daca persoanele din Comitetul asociatiei sunt pasibile de vreo pedeapsa. Multumesc
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 08:46, 8 Aprilie 2009
Blocurile care au restante MARI la furnizori pot fi incluse in program??

Sunt persoane care au restante si penalitati MARI, cum vor suporta acestia costurile reabilitarii??
Este adevarat ca nu putem rezolva absolut nimic doar schimband impresii pe forum sau la telefon cu prietenii. Problema este ca nu-mi dau seama ce s-ar putea face in mod serios. Mai ales ca sunt foarte multe semne de intrebare la aceasta problema a reabilitarii. De pilda, la blocul in care locuiesc s-a tinut AG sambata (28 martie). Dupa ce la prima tentativa de sedinta, din urma cu doua saptamani (care nu s-a putut tine statutar, din cauza prezentei foarte mici) administratorul a prezentat "in forta" acest program, mintind cu nerusinare ca este o obligativitate prin lege inscrierea in program, acum presedinterle blocului a venit cu o alta varianta, care, la prima vedere, ar parea destul de "digerabila": sa facem (noi, blocul) adresa catre primarie si, implicit, vom putea beneficia de o expertiza tehnica asupra structurii de rezistenta a blocului, facuta de specialisti trimisi de primarie. Si, dupa ce se constata ca totul e in regula (daca va fi in regula) si se va face o evaluare a costurilor pentru fiecare proprietar in parte, la acel moment blocul va decide daca se merge mai departe cu acest program sau daca ne oprim. Asa cum am zis, la prima vedere ar putea parea un demers pozitiv. Aici apar, insa, o serie de semne de intrebare.
1. Pentru o eventuala inscriere in program, Administratia blocului in care locuiesc a inceput deja sa stranga bani de la proprietari, perceputi o data cu plata cotei de intretinere (inclusi in aceasta cota, dar cu mentiunea destinatiei in lista de plata). Daca, in final, nu se va merge mai departe cu demararea lucrarilor, ce se intampla cu acesti bani care ni se vor percepe in fiecare luna (si care, la momentul respectiv al deciziei, vor fi intr-o suma destul de mare)? Pentru ca ei se varsa in Fondul de reparatii, care este o "galeata comuna" si care vor fi folositi pentru cine stie ce lucrari contractate de Administratie, cu obtinerea comisioanelor aferente.
2. Temerea pe care am mentionat-o la punctul 1) este, cel putin in cazul meu, deplin justificata in conditiile in care Adiministratia a incheiat contracte pentru montarea de termopane la ferestrele comune, NU prin acest program, ci direct cu o anumita firma prestatoare de astfel de servicii. Blocul in care locuiesc are 8 scari si 10 etaje, iar pana acum au fost montate termopane la ghenele de gunoi si la ferestrele de pe holuri la doua dintre cele opt scari, lucrarile continuand la celelalte scari. Pentru aceste lucrari se plateste pretul integral al lucrarilor. De ce? Nu pentru comisioanele de care beneficiaza cei care au incheiat contractele?
3. Eu am montat termopan la doua din cele trei camere ale apartamentului in care locuiesc. Din cauza aerului irespirabil care este acum (mai ales noaptea, cand ferestrele stau inchise) in aceste camere, eu nu mai doresc - nici daca ar fi gratuit - montarea termopanului la cea de-a treia camera. Este absolut aberant sa fiu obligata sa fac aceasta operatiune IN CASA MEA, in conditiile in care confortul meu s-a redus considerabil dupa montarea termopanelor (este un bloc foarte calduros, niciodata - nici pe vremuri - nu prea se plangea nimeni de frig).
4. Problema banilor. Evident, sunt niste sume foarte mari, greu de suportat de majoritatea locatarilor (mai ales in aceasta perioada extrem de nesigura din punctul de vedere al veniturilor). Daca se decide, in final, reabilitarea, vor fi, evident, foarte multi care nu vor putea plati. In acest caz, ce se va intampla? Vor prelua ceilalti locatari si costurile celelalte? Sau respectivii vor fi evacuati fortat, asa cum au hotarat guvernantii?
Asadar, eu sunt total de acord, d-le "trope_doi", sa fac orice demers posibil in aceasta privinta. Daca-mi puteti sugera ce, voi porni "la actiune".
Probabil la sedinta AG au fost elucidate unele probleme mentionate de dvs, daca vreti sa aflati si alte detalii despre reabilitare intrati pe:" [ link extern ] ).
Referitor la comisioane, ar trebui sa avem in vedere ca sunt implicate de data aceasta institutii de stat: Ministerul de Finante, Curtea de Conturi, este vorba de banul public cheltuit de Primarii, etc.
De la depunerea dosarului pana la inceperea executiei poate dura si doi ani, perioada in care se pot strange banii intr-un fond de reparatii cu destinatie si scop bine definit, care nu poate fi utilizat in alte activitati interne din bloc. Daca pe administrator sau comitet ii mananca pielea, n-au decat, actiunea poate fi catalogata la deturnare de fonduri, urmand sa suporte rigorile legilor, daca va implicati.
Banii, da o problema, sunt cazuri sociale care pot fi solutionate de Primarii, pot fi rate esalonate, sunt solutii de la caz la caz.
Perioada de garantie tehnica a blocurilor a expirat de mult (a celor incluse in program), oare peste 15-20 de ani la fel ne vom lamenta sau va trebui sa traim cu speranta ca intr-o zi cand ne vom intoarce acasa nu vom gasi apartamentele, amenajate dupa ultima moda, mot pe un morman de moloz, datorita dezinteresului, ignorantei, indiferentei unora care nu vor sau nu pot sa faca aceasta reabilitare a partilor comune din bloc. Odata cu reabilitarea se prelungeste durata de viata a blocului. Sigur este un efort, daca nu facem acum , mai tarziu unde vom locui, "corturi de unica folosinta", suntem proprietari , avem drepturi si obligatii, @ Jurist Cleme a prezentat cadrul legal
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2009
s.c.serv ad loc s.r.l., utilizator
Pentru "s.c.serv ad loc srl"
In mesajul pe care l-am postat, m-am referit la cazul blocului meu, in speta la montarea de termopane la ghenele de gunoi si la ferestrele din casa scarii, la cele 8 scari ale blocului, care se realizeaza in aceasta perioada (la unele scari s-a terminat deja) printr-un contract incheiat de Administratia blocului cu o firma de profil si nu prin programul de reabilitare. Nimeni nu ma va putea convinge ca acest contract nu s-a lasat cu comisioane grase pentru cei care l-au semnat. Pe de alta parte, sa se faca reabilitare acolo unde chiar trebuie. In conditiile in care eu (si vecinii mei) am avut 29-30 de grade in casa in aceasta iarna (nu avem repartitoare individuale, ci doar pe scara blocului), disconfortul constand tocmai in caldura excesiva din apartamente (nu avem posibilitatea sa inchidem caldura sau sa o reglam individual), iar cota maxima pe care am platit-o la intretinere in aceasta iarna a fost, in cazul meu, la 3 camere (circa 80 mp), 280 lei, dati-mi voie sa am mari indoieli asupra necesitatii imperioase de a face "reabilitare". Pentru ca nu putem lua toate blocurile "la gramada", doar dupa data constructiei.
V-as ruga, daca stie cineva, sa ma lamureasca asupra unei chestiuni. Daca Administratia imobilului unde locuiesc a inceput deja sa stranga bani pentru reabilitarea termica (s-au strans pana acum doua rate), iar Primaria de sector ne-a raspuns ca anul acesta NU vom intra in program, este legal sa se perceapa in continuare rata aferenta reabilitarii, stabilita de Administratie (la Adunarea Generala s-a spus ca va fi o rata lunara, perceputa timp de cativa ani)? Asadar, este legal sa ni se opreasca in continuare acesti bani? Avem posibilitatea sa refuzam plata lor? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Program de reabilitare termica blocuri cameliaborangic cameliaborangic ca prprietar este obligatoriu sa participi la programul de reabilitare termica (vezi toată discuția)
Reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit ancady2003 ancady2003 Buna ziua, Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv. Asociatia de proprietari de unde apartin, doreste sa reabiliteze termic blocul in care locuiesc ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli din fonduri asociatie locatari d73m d73m la blocul nostru s-a hotarat ca toti locatarii sa beneficieze din fondurile asociatiei de locatari de instalarea de tamplarie termopan pt izolarea mai buna a ... (vezi toată discuția)