La inceputul anului 2008 (cand era in vigoare vechiul Cod civil), s-a dat sentinta de divort, care printre altele, incuviinteaza desfacerea casatoriei si incredintarea minorului catre mama (la invoiala partilor) si bineinteles obligarea tatalui la plata pensiei alimentarea si dreptul la vizita.
Tatal doreste acum custodie comuna, stabilita prin hotarare judecatoreasca. Se mai poate face acest lucru, adica sa invocam Noul Cod civil pentru acordarea custodiei comune?
Am inteles: copilul are de ales intre vacanta in strainatate si vizita parintelui ratacitor. :O
Exista recomandare de la psihologi ca atunci cand copilul refuza de ex. sa manance, ii dai sa aleaga dintre doua meniuri, si asa el va alege unul, uitand de refuzul de a manca, si mai sunt exemple de a oferi doar doua alternative pentru a fi aleasa una.
Daca tinem cont de aceasta opinie, nu exista alta alternativa. Dar de ce sa nu aiba copilul si parinte, si vacanta in strainatate? Este absurd ca pentru o deplasare de o zi-doua in capitala vecina, un parinte sa-i ceara voie celuilalt ca pe propria cheltuiala, in interesul copilului, sa-i arate ceva nou ! Este adevarat, exista gradina zoologica si la Timisoara, cu 2 ursi si un paun cu penele cazute, mai mult, sunt si niste berbecuti simpatici si doi ponei :)
Trebuie totusi sa facem diferenta in Castelul Schonbrunn si Castelul regelui Cioaba, daca o mai fi vreunul din ei rege, castel este si unul, si altul :)
Nu putem fi vesnici actori ca sa ascundem trista realitate si nici nu putem trai zi de zi cu martori in preajma, nu se poate trai in minciuna si in definitiv, fiecare are propria viata. Nu putem minti vesnic copilul ca inspectorii de la autoritati sunt prieteni de familie, nici ca domnul Politist a venit sa ne aduca cadouri.
Apropo, pentru cine sustinea pana acum ca un partener violent poate fi un parinte bun, modificarile la legea 272/2004 prevad ca si un motiv intemeiat pentru acordarea autoritatii parintesti unice agresiunea fata de partener sau fata de copil.
In plus, ca modalitate de relatii cu minorul, a aparut aliniatul care prevede intalniri, deci nu exista doar cele 2 variante: la domiciliul minorului sau cu gazduirea la parintele vizitator!
Observ ca desi initiatorul topicului a pus o intrebare destul de clara, la care I s-a raspuns deja - Da domnule, puteti! iar s-a ajuns la chestii personale ! :)
Si-atunci ma bag si eu sa sustin ca drepturile copilului, pe care le-ar fi avut intr-o viata normala, cu doi parinti, trebuie sa primeze in continuare. De ce sa nu mearga la Budapesta, doar pentru ca unul din parinti nu ii da voie?
Dar de ce nu I se da voie, I se face rau acolo, e impotriva religiei copilului, e interzis prin lege sau cum adica, "nu I se da voie?" Atunci sa nu mai dam drumul la nimeni din Romania, sa inchidem afurisitele astea de granite, nimeni sa nu se mai duca, nici copiii cu parinti nici cei fara! De ce? asa, daca e periculos acolo, atunci ia sa stam si sa admiram cu totii frumusetile patriei!
Dar imi permit sa intreb: In familia normala, copilul ar fi mers? atunci de ce ar fi interzis sa mearga si acum, cu unul sau cu ambii parinti, sau pe rand cu fiecare. care e vina copilului si de ce trebuie sa plateasca el ca parintii au divortat si brusc I-au taiat si lui din drepturi?
idem, in familia normala, la ce scoala, gradinita ar fi mers? la x? apai la x sa mearga si in continuare! sau la Y, daca Y era optiunea!
Daca mersul la Zoo Budapesta si la scoala x e considerat si argumentat ca fiind benefic de
parintele (cel mai probabil resident), cum argumenteaza nerezidentul faptul ca "nu ii da voie"? Cu ce ii dauneaza copilului? Doar ca nu vrea nerezidentul, de sanchi, ca n-are el chef sa ia in calcul dorintele copilului, dar ca are chef sa tina la cheremul lui pe resident, sa ii arate el ca e si el important???
ei, de-aia s-au inventat (in cele mai multe cazuri) judecatorii impartiali si acea "suplinire a acordului parental" care ia in calcul cu adevarat interesul copilului nu meschinariile dintre parinti.doar ca cere timp, bani, nervi.
se pierd de cele mai multe ori lucruri importante ca pana se misca instantele...face copilul 18 ani. si nu poti da in judecata fostul partener in fiecare an sa iesi din tara 1 zi sau 7 zile, ca pana hotaraste instanta, trece early booking-ul si eventual si vara si ai pierdut si banii de bilet, si pe cei de avocat si ai castigat un drept cu care te stergi, pardon, la nas.
si inca o intrebare pentru dna avocat (cu riscul de a-mi lua si eu o serie de "picioare in gura", nemeritate sustin eu :)!) : doamna draga, va fardati zilnic, va imbracati zilnic cu o camasa curata, faceti dus zilnic? si daca de maine cineva vine si va spune ca nu mai aveti voie sa faceti nimic din cele de mai sus, cum vi se pare? nu va infuriati putin, nu va simtiti putin frustrata? nu va intrebati de ce? doar asa, pentru ca asa spune acel cineva care presupunem ca are un drept de decizie stabilit de un organ - oricare, asupra dvs., trebuie sa renuntati la placerile / nevoile dvs, oricare ar fi acestea?
va veti supune? veti iesi din casa ciufulita, neglijenta, neingrijita?
va veti revolta, veti incerca sa va recastigati dreptul la o viata normala, ca a celor din jur?
daca da, atunci de ce un copil minor n-ar avea dreptul ok, nu sa hotarasca, dar macar sa isi doreasca, sa viseze cum e sa mai ajunga de ex la turci, de unde are zeci de amintiri si poze si inregistrari video la care se uita cu jind, de pe vremea cand avea o familie intreaga si cand nimeni nu ii spunea ca "nu are voie" sa se distreze, sa se bucure de o bucurie de copil?
si ce te faci ca parinte resident cand copilul vine de la gradi / scoala si spune cu ochii tristi ca s-a intors Gigel din vacanta de la turci si ca ce bine zice ca s-a distrat acolo - si ce poze extraordinare are si ce jucarie neobisnuita si nemaivazuta a adus cu el de acolo si "mami, noi de ce nu putem sa mergem la turci?"
Revin - catre initiatorul topicului - stimate domn - aveti toate drepturile din lume sa deschideti orice procese doriti, oricui; inclusive cel la care va referiti, il veti obtine cu siguranta.
La ce va trebuie insa, ce drepturi in plus fata de ce aveti deja va doriti sa obtineti?
am uitat sa mentionez un lucru extreme de important, dar care m-a marcat!
ieri am avut o discutie (in cadrul unui context complet diferit) cu un tanar de 20 de ani, student, educat, destept.
de 1 an parintii sai sunt in divort / partaj, totul relative amiabil insa el era vizibil marcat desi incerca sa braveze; dupa vanzare / partaj mama v-a pleca din casa, el a ales sa o insoteasca; sora mai mica va ramane probabil cu tatal, intrucat - asa cum singur a spus - tatal are niste venituri considerabil mai mari ca ale mamei - lucru foarte tentant pentru "cea mica".
l-am intrebat ce a facut asta-vara, cum s-a distrat: mi-a strambat din nas: am fost la Costinesti.
Eu - ei bine.. si cum a fost, Costinesti... statiunea tineretului, fete frumoase, ... distractie 24/24... ?!?!
El - bleah...
Eu - adica cum, bleah, de ce?!?... n-a fost berea buna sau cum?
El - pai eu sunt obisnuit cu Mamaia de la noi de pe litoral si cu whisky-ul; Costinestiul mi s-a parut ca o pedeapsa iar eu bere nu beau!
Pentru toti sustinatorii "las sa stea afurisitul de minor in Romania" ca asa vrea parintele nerezident, gandindu-se fireste strict la interesul acelui minor,
va dau telefonul acestui tanar major, sa il convingeti ca ceea ce traieste acum nu este depresie ci o viata absolut normala, 3 standarde sub ceea ce era el obisnuit si ca daca nu-I convine, ghinion!
Tatal copilului este cel care il duce in vacante in strainatate, il intretine si le ofera cele mai bune conditii de trai atat copilului cat si fostei sotii si doreste custodia comuna, sa aiba un cuvant de spus in deciziile pe care le ia mama cu privire la minor si sa nu mai fie conditionat de o hotarare judecatoreasca in care spune cand poate sa isi vada copilul si cand nu.
Dar imi permit sa intreb: In familia normala, copilul ar fi mers? atunci de ce ar fi interzis sa mearga si acum, cu unul sau cu ambii parinti, sau pe rand cu fiecare. care e vina copilului si de ce trebuie sa plateasca el ca parintii au divortat si brusc I-au taiat si lui din drepturi?
idem, in familia normala, la ce scoala, gradinita ar fi mers? la x? apai la x sa mearga si in continuare! sau la Y, daca Y era optiunea!
De ce traiti cu impresia ca daca in familia "nedivortata" copilul ar fi primit acordul tatalui sa plece cu mama in Turcia, odata despartiti nu l-ar mai primi?
La fel, in legatura cu tanarul care si-a petrecut vacanta la Costinesti - cu ce l-a impiedicat tatal sa si-o petreaca cu wiskey la Mamaia? Sau care e lagatura ditnre divortul parintilor lui si vacanta lui la Costinesti?