avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor, sentinta dupa vechiul Cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor, sentinta dupa vechiul Cod civil

Buna ziua,

La inceputul anului 2008 (cand era in vigoare vechiul Cod civil), s-a dat sentinta de divort, care printre altele, incuviinteaza desfacerea casatoriei si incredintarea minorului catre mama (la invoiala partilor) si bineinteles obligarea tatalui la plata pensiei alimentarea si dreptul la vizita.

Tatal doreste acum custodie comuna, stabilita prin hotarare judecatoreasca. Se mai poate face acest lucru, adica sa invocam Noul Cod civil pentru acordarea custodiei comune?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: lara12 , utilizator 12:30, 26 Septembrie 2013
sa nu mai fie conditionat de o hotarare judecatoreasca in care spune cand poate sa isi vada copilul si cand nu.

Stimate user, cred ca ati inteles gresit autoritatea parinteasca comuna.
Programul de relatii cu minorul ramane valabil, puteti cere modificarea programului existent in cererea de chemare in judecata.
Am citit și eu, destule. Fac parte dintre părinții care nu împart custodia copilului. N-aș solicita-o decât dacă ar exista premise ca instanța să schimbe domiciliul copilului la mine. Și-aș face asta doar când și-ar dori copilul, când aș simți că interesul lui e schimbarea de domiciliu, când tatăl lor l-ar pune în pericol grav.
Fiindcă greșeli face, e evident. Știu însă cât de ușor e să acuzi un părinte implicat, de pe margine. În locul lui n-aș face acele greșeli dar aș face, cu siguranță, altele...
Apoi, indiferent de relația mea cu fostul soț, nu-mi pot imagina că și-ar supune copiii la un tratament medical greșit sau că i-ar duce în vacanță în locuri periculoase. N-am niciun motiv să solicit minunea de ... drept de contestație.
Un proces din ăsta, doar de dragului unei hârtii care doar reformulează ce deja există, n-ar atrage după sine altceva decât cheltuială de bani și energie, resentimente etc.
Aș investi în altceva - în cimentarea relației dintre mine și copil. Și, de ce nu? Aș încerca să clădesc o relație amicală cu acela cu care-am colaborat foarte bine, cândva. Nu musai de dragul copilului. De dragul respectului, omeniei și-n numele a ce-a fost frumos.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
lara12, utilizator
Esentialul s-a inteles, se poate invoca noul Cod civi privind solicitarea custodiei comune, doar ca nu vor fi mari schimbari fata de situatia actuala, prin urmare nu are sens sa se piarda bani si timp pentru asta.

Va multumesc!
Stiu ca s-a raspuns de mult la subiect si ca s-a deraiat mult si ca subicetul e ca si inchis, dar cer voie sa mai adaug un punct de a privi lucrurile (o paralela cu un alt act aparent inutil): intre doi oameni care se iubesc si traiesc impreuna si se inteleg foarte bine nu exista nici o nevoie pentru actul casatoriei. Nu le aduce nimic in plus, ba ii mai trece si prin cheltuieli de timp si bani (care pot parea inutile).
Cu toate astea eu as recomanda oricarui cuplu care se vede imbatranind impreuna sa se casatoreasca.
mirebire a scris:

coraz a scris:
Off-topic:

De ce traiti cu impresia ca daca in familia "nedivortata" copilul ar fi primit acordul tatalui sa plece cu mama in Turcia, odata despartiti nu l-ar mai primi?

La fel, in legatura cu tanarul care si-a petrecut vacanta la Costinesti - cu ce l-a impiedicat tatal sa si-o petreaca cu wiskey la Mamaia? Sau care e lagatura ditnre divortul parintilor lui si vacanta lui la Costinesti?

Nu traiesc " cu impresia", traiesc cu aceasta realitate de 2 ani de zile, de cand ne facem vacantele in Romania, ce-i drept in locatii exclusiviste de copii dar care oricum ar fi nu se compara cu Turcia de exemplu: servicii, masa, calitate apa, calitate nisip, tip de distractie, zile neploioase, etc).

Daca dvs ii acordati fostei sotii :D dreptul sa isi duca copilul 7 zile pe an in vacanta in afara, fara sa va fie teama ca ce se va mai bucura si el bietul copil din acest motiv Va Felicit!
Eu insa fac parte dintre mamele care trebuie sa isi ceara acest drept in instanta.

Tanarul cu Costinestiul a fost impiedicat de scaderea brusca a nivelului de trai al familiei, care l-a sustinut pana la acest moment. si care acum are ca prioritate divortul / partajul / ascunderea bunurilor de celalalt sot/ plata de polite reciproce, etc.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna minor danababei danababei Ce inseamna custodie comuna a unui minor?Acum sunt in divort,copilul de 5 ani sta cu mine in Gura Humorului,exsotul la 80km.Nu doreste ca instanta sa-mi ... (vezi toată discuția)
Vizita parinte la gradinita Martonze Martonze Bună ziua. Ştim că părintele la care nu locuieşte copilul are drept de supraveghere asupra creşterii şi educaţiei copilului. În acest sens, are ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)