avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Anulare sau predare pasaport
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Anulare sau predare pasaport

Va rog frumos daca puteti sa imi dati un sfat cum sa procedez pentru a preda sau anula pasaportul Romanesc fara a face toate actele pentru a renunta la cetatenia romana!!!! De preferat ar fi sa il predau la un consulat in SUA, dar daca e imposibil ...e ok si la politie in Romania. Am citit legea 248/2005, am vazut si modificarile, am citit si HG 94/2006...nu am gasit nici o solutie legala care sa ii oblige pe cei de la ambasada sau politie sa imi elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca am renuntat la pasaport! (La urma urmei nu cred ca e nici in interesul meu si nici al Romaniei sa aibe cu 1 sau x cetateni mai putini doar pt o formalitate!!!)
Sunt domiciliat in SUA si urmeaza sa fie procesate actele pt "security clearance". Desi Romania este tara NATO, iar SUA este toleranta fata de dubla cetatenie, cand este vorba de acordarea unui "security clearance"...daca ai si un alt pasaport in afara de cel american, mai ales daca acesta a fost eliberat dupa obtinerea cetateniei americane...problemele se complica, foarte mult!!!)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:33, 29 Octombrie 2013
@Justitiarul711
"adeverinta ca v-a fost furat vi se elibereaza de politie nicidecum de pasapoarte"

Chiar si asa, Politia ar trebui sa anunte la serviciul pasapoarte si toate punctele de trecere ale frontierei ca pasaportul respectiv nu mai e in posesia titularului si orcine se legitimeaza cu el este un impostor si ar trebui adus in fata justitiei pt asta!
Dar asta e doar parerea mea a unui forumist...
Oricum, va multumesc pentru consultatia pe care o oferiti.

Cat priveste:
"Dupa opinia mea dvs, vreti sa ramaneti roman dar americanii sa nu stie."

1. Sa fie clar: nu am nimic de ascuns fata de statul American. Oricum, cand vii aici legal (cum e cazul meu) se stie totul despre tine.
Eu am intrebat doar daca este vreo posibilitate (legala) de a se anula pasaportul Romanesc.
2. In al doi-lea rand mi se pare ridicola suma de $800 pe care statul Roman o percepe atunci cand vrei sa renunti la cetatenia Romana!!! Adica suma asta reprezinta in Romania salariul minim pe economie timp de 3 luni si jumatate!!!! (Si asta dupa ce tot noi romanii din diaspora trimitem bani celor ramasi in tara ca sa se intretina). Mie imi aduce aminte de vremea lui Ceausescu care pretindea sume exorbitante pentru a-i lasa sa emigreze pe sasii din Tansilvania sau pe evrei! Adica, daca cineva nu mai vrea sa faca parte din o comunitate religioasa: nu mai merge la biserica respectiva si nu mai face donatii,
daca nu iti mai place la servici: iti dai demisia fara sa mai platesti companiei despagubiri.
... in fine nu vreau sa intru in alta polemica acuma.

Sa auzim de mai bine!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
Nicholas1, utilizator
Nu fiti suparat pe statul roman, suparati-va pe americani ca pun conditii absurde de dovedire a loialitatii fata de ei. Dupa cum reiese si din postarea dvs., apartenenta de un loc nu depinde de ce hartii are sau nu omul in sertar.
Taxele or fi atat de mari ca sa fie descurajante.
Tocmai, conditiile impuse de americani nu sunt absurde! Daca stai sa te gandesti nu este normal sa fii in armata Americana sau sa lucrezi pt govern etc, sa primesti salariu din SUA, sa detii poate chiar si informatii delicate dar in acelasi timp sa poti calatori in alta parte (Cuba, Pakistan, etc) cu un pasaport emis de o alta tara! Asta inseamna ca ai ceva de ascuns…nu?
Pe toate site-urile pe care m-am uitat ti se spune clar ca trebuie sa ai doar un pasaport (cel American) iar celalalt trebuie predat. Iar eu asta am si incercat sa fac, in mod legal.
Iar daca tot vorbim de “absurd” ceea ce este absurd este nu numai lipsa de intelegere ale autoritatilor Romane (consulat, politie, serviciu pasapoarte) dar si a oamenilor! (raspunsuri de genul: “dar ce draga, te-am trimis eu in America?”) Desi nu sunt un infractor cara sa aduca prejudicii de imagine nimanui din contra, sunt privit mult mai rau decat unul care merge la furat in Frata!!! Pentru ca am cerut o adeverinta? Unde in lumea asta s-a mai pomenit asa ceva? Atatea "bete in roate?" Poate datorita “caprei vecinului?”
Cat priveste:
“Taxele or fi atat de mari ca sa fie descurajante.”
Ce ma ingrozeste cel mai mult este birocratia si timpul cat dureaza!!! Eu nu am timpul respectiv!!!
De ce trebuie sa fie asa? De ce Germania nu percepe nici o taxa si dureaza 2 saptamani? De ce pentru alte tari sunt taxe simbolice? De ce cetatenia romana este una din cele mai greu de renuntat din lume? De ce oamenii sunt atat de intoleranti? (Oare cartea scrisa de Lucian Boia: “De ce este România altfel?” nu reflecta realitatea?) Oare cum se numeste relatia dintre doi parteneri cand unul “vrea” iar celalalt NU “vrea”??? Viol? Sau cand unul vine cu conditii ridicole pentru a pune capat unei relatii? Santaj?...
Daca lucrati sau doriti sa lucrati pentru armata americana e de la sine inteles ca va trebui sa renuntati de buna voie si nesitit de nimeni la cetatenia romana. Doar nu o sa aveti acces la informatii de stat ale americanilor si sa aveti dubla cetatenie. Asta nu cred ca se accepta. Este dreptul dvs. si puteti uza de el linistit.
Articolul 27 din Legea 21/1991


Actele şi taxele pentru depunerea cererii de renunţare la cetăţenia română

ACTE NECESARE:

paşaport / c.i. în copie legalizată sau „conform cu originalul” (cu semnătura în clar a funcţionarului care primeşte cererea şi ştampila rotundă);
procură specială (pentru depunerea cererii de renunţare) autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României. Mandatarul va depune şi copia propriului act de identitate;
cazier judiciar din România ( valabil 6 luni de la data emiterii );
adeverinţă privind debitele către stat eliberată de Administraţia Financiară de la ultimul domiciliu din România;
adeverinţă privind debitele către stat eliberată de direcţia de impozite şi taxe locale a primăriei de la ultimul domiciliu din România;
declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României privind debitele faţă de persoane fizice sau juridice din România;
acte de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie, divorţ), în copii legalizate. Dacă naşterea/căsătoria/divorţul a avut loc în străinătate, se va depune certificatul transcris la oficiul stării civile de la ultimul domiciliu din România, în copie legalizată. În cazul în care actele nu au fost transcrise se vor depune copii legalizate de pe acestea, împreună cu traducerea legalizată în limba română, cu apostilă (dacă este cazul). [ link extern ]
promisiunea acordării cetăţeniei statului de domiciliu, în copie legalizată cu apostilă (dacă este cazul) şi traducerea legalizată în limba română sau
dovada obţinerii cetăţeniei statului de domiciliu, în copie legalizată, cu apostilă (daca este cazul) cu traducerea legalizată în limba română sau paşaportul străin în copia legalizată/„conform cu originalul” cu semnătura în clar a funcţionarului însărcinat cu primirea cererii şi ştampila rotundă.
Dacă există copii minori pentru care se solicită renunţarea se vor depune următoarele acte:

- certificatul de naştere al minorului se depune în copie legalizată, transcris dacă este cazul ;

- pentru minorul care a împlinit 14 ani se depune şi consimţământul său autentificat dat în faţa notarului sau a consulului în prezenţa unui părinte;

- declaraţia pe propria răspundere a părinţilor că minorul domiciliază în străinătate;

- asigurarea dobândirii unei alte cetăţenii în care să se menţioneze minorii care vor dobândi cetăţenia statului de domiciliu sau dovada că are o altă cetăţenie.

- acordul în formă autentică a celuilalt părinte, cetăţean român (în situaţia în care doar unul dintre părinţi solicită renunţarea la cetăţenia română)

În cazul în care copilul minor a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească părintelui care are domiciliul în străinătate şi care renunţă la cetăţenie:

-copie legalizată a hotărârii judecătoreşti de încredinţare a minorului definitivă şi irevocabilă.

TAXE

TAXÃ CONSULARÃ – 600 lei – se plăteşte la C.E.C. sau Trezorerie, în contul nr. 203301028609468.
TAXÃ ÎNREGISTRARE CERERE – 3 lei se plăteşte la C.E.C. sau Trezorerie în contul nr. 203301028609468.
TIMBRU JUDICIAR de 1,5 lei-se cumpără de la Poştă
IMPORTANT

▪ Toate taxele se plătesc înainte de depunerea cererii;

Actele se depun într-un dosar cu şină;

▪ Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere;

▪ Actele întocmite în străinătate trebuie să poarte apostila aplicată de autoritatea desemnată de statul emitent, conform Convenţiei adoptată la Haga la 5 oct. 1961, ori să fie supralegalizate.

Procedura aprobării renunţării la cetăţenia română

Pentru motive temeinice se poate aproba renunţarea la cetăţenia română persoanei care a împlinit vârsta de 18 ani, nu este învinuită sau inculpată într-o cauză penală ori nu are de executat o pedeapsă penală, nu este urmărită pentru debite către stat, persoane fizice sau juridice din ţară sau, dacă are astfel de debite, le achită sau prezintă garanţii corespunzătoare pentru achitarea lor. De asemenea persoana în cauză trebuie să fi dobândit sau a solicitat şi are asigurarea că va dobândi o altă cetăţenie (art.27 din Legea cetăţeniei române).

1.Depunerea cererii

Cererea de renunţare la cetăţenia română însoţită de actele doveditoare se depune la secretariatul tehnic al Comisiei pentru Cetăţenie la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti sau la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara în care solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, în cazul în care constată lipsa unor documente necesare soluţionării cererii, dispune prin rezoluţie completarea dosarului de către petent în termen de cel mult 6 luni de la comunicare.

În cazul în care dosarul cuprinde toate documentele necesare soluţionării cererii de renunţare la cetăţenia română, preşedintele Comisiei solicită relaţii de la orice autorităţi pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 27 lit. a) şi b)

2. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie

La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia pentru Cetăţenie verifică îndeplinirea condiţiilor necesare aprobării renunţării la cetăţenia română, potrivit dispoziţiilor art. 27 lit. a) - c) din Legea cetăţeniei române.

3. Raportul Comisiei

Comisia pentru Cetăţenie întocmeşte un raport care se înaintează Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru aprobarea renunţării la cetăţenia română sau după caz de respingere a cererii de renunţare la cetăţenia română.

4. Emiterea ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii cetăţeniei române, emite ordinul de aprobare a cererii de renunţare la cetăţenia română, ordin care se comunică, de îndată, solicitantului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

În cazul în care Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea cetăţeniei române, respinge, prin ordin, cererea de renunţare la cetăţenia română, ordin care de asemenea se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de respingere a cererii de renunţare la cetăţenia română poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicării la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea curţii de apel este definitivă şi este supusă recursului la secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

5. Eliberarea adeverinţei prin care se dovedeşte renunţarea la cetăţenia română.

Solicitantului i se eliberează o adeverinţă în baza ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie de aprobare a cererii de renunţare la cetăţenia română, de secretariatul Comisiei pentru Cetăţenie pentru persoanele cu domiciliul în România şi de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României pentru persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Pierderea cetăţeniei române prin renunţare are loc la data eliberării adeverinţei de renunţare la cetăţenia română.
Mult noroc!:luck:
Va reamintesc ca intrebarea mea a fost alta:
Cum pot sa scap de pasaportul romanesc?
Iar raspunsul vostru este...altul!!!!!!!!!!
Dar ce sa ii faci? Asa sunt majoritatea romanilor, superficiali si habar nu au despre ceea ce vorbesc, vorbesc neinformati si nu sunt in stare sa faca un lucru bun de la cap la coada!
Postez asta pt ca probabil mai sunt si altii in aceiasi situatie si poate ii ajuta raspunsul meu. Uite ce zice legea pasapoartelor:
LEGE nr. 248 din 20 iulie 2005 (actualizata pana la data de 17 iulie 2009*)
...
ART. 18
Alin. (4) Valabilitatea paşapoartelor prevãzute la alin. (1) - (3) înceteazã de
drept la data la care se constatã de cãtre autoritãţile competente faptul cã
sunt deteriorate ori distruse sau, dupã caz, existenţa în conţinutul acestora a
unor ştersãturi ori modificãri operate fãrã drept.

Deci daca pasaportul este deteriorat nu mai este valabil!!!!!!!! Buuunnnn. Sa mergem mai departe:
Art. 25
(1) Pierderea documentelor de cãlãtorie se declarã de cãtre titular sau,
dupã caz, de cãtre persoanele prevãzute la art. 20 alin. (2), în termen de 48 de
ore de la constatarea evenimentului, la cea mai apropiatã unitate de poliţie sau
la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor
simple ori la Direcţia Generalã de Paşapoarte, iar în strãinãtate, la misiunile
diplomatice sau oficiile consulare ale României.
(2) Distrugerea documentului de cãlãtorie se declarã de cãtre titular sau,
dupã caz, de cãtre persoanele prevãzute la art. 20 alin. (2), la autoritatea
competentã, cu ocazia solicitãrii eliberãrii unui nou paşaport.
(3) Furtul documentului de cãlãtorie se declarã de cãtre titular sau, dupã
caz, de cãtre persoanele prevãzute la art. 20 alin. (2), de îndatã, la cea mai
apropiatã unitate de poliţie din ţarã sau, dupã caz, de pe teritoriul statului
în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverinţe care sã
ateste declararea evenimentului respectiv.
(4) În cazul pierderii, distrugerii sau furtului paşapoartelor diplomatice*)
şi de serviciu*), titularul are obligaţia de a informa de îndatã Ministerul
Afacerilor Externe şi, dupã caz, instituţia din care face parte.
(5) Organele de poliţie române sesizate în legãturã cu pierderea sau furtul
documentului de cãlãtorie sunt obligate sã elibereze titularului sau persoanelor
prevãzute la art. 20 alin. (2) o adeverinţã care sã ateste declarareaevenimentului respectiv.

Deci asa ceva ar fi trebuit sa mi se raspunda! Asta ar fi fost profesional din partea unor oameni cu studii SERIOASE de Drept si cunoscatori ai legilor din Romania care au acces la Monitoarele Oficiale si care vor sa ajute pe altii facand un website serios!!!! Dar nu e cazul...si din pacate probabil ca mai sunt si alte "sfaturi pretioase" de acelasi calibru pe acest website...Zic "probabil"pt ca nu am timp si nici interesul sa citesc mai mult
P.S.
In consecinta, pentru cei care vor sa aibe parte de o consultatie juridica serioasa le recomand sa stea de vorba cu un avocat profesionist care nu a terminat o facultate de Drept de mana a doua! Dati un ban dar stati in fata si nu va pierdeti timpul pe net!
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
Nicholas1, utilizator

Alte discuții în legătură

Pierdut buletin in italia alinamuntean alinamuntean Cumnatul meu si-a pierdut buletinul in Italia. Nu poate veni in tara. Se poate printr-o procura de la consultul din Italia sa i se faca alt buletin in tara, ... (vezi toată discuția)
Eliberare duplicat certificat de nastere Elenacristina Elenacristina care sunt pasii de urmat pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere si a unui pasaport (care au fost furate) in conditiile in care persoana ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la cetatenia romana doranorge doranorge Buna ziua, In urma primirii cetateniei norvegiene sunt nevoita sa renunt la cetatenia romana in timp de un an, ca aceasta sa ramana valabila. Ce acte imi ... (vezi toată discuția)