avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit

Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala.
Doresc sa stiu daca este posibil asa ceva. Si ce as putea sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:11, 13 Noiembrie 2013
Art.112. Este interzis elevilor:
k) să aibă ţinută, comportamente şi atitudini ostentative şi provocatoare;
(ROFUIP, 2005)

Definirea tinutei decente se realizeaza prin ROI care, in invatamant, se intocmeste cu consultarea comitetului de parinti si a consiliului profesoral. Daca s-a stabilit ca nu este permis parul vopsit, asta e.
Depinde si cat de mare este fata, intrucat pare cel putin nepotrivit sa vezi un copil aratand ca o prezentatoare de moda.
@Ynocentta are multa dreptate. Cu toate acestea, sunt scoli in care poate fi permis parul vopsit, dar asta nu e regula.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
elena138, utilizator
Cred că în majoritatea şcolilor, gimnaziu sau liceu , există o ţinută obligatorie, gen cămaşă albă, pantaloni sau fustiţă neagră ori blugi. asftel că nu am prea văzut în ultima vreme elevi îmbrăcaţi indecent, pestriţ, etc. Am văzut însă elevi cu părul de diferite culori, cu pircing-uri.
Sunt de acord că o ţinută decentă denotă respect, previne tot felul de posibile incidente în şcoli , obligă cumva elevii să conştientizeze pentru ce au venit la şcoală, şi să facă distincţie între şcoală şi programul lor liber, unde pot fi îmbrăcaţi cum doresc şi au alte libertărţi.
Dar nu văd unde ar fi totuşi gravitatea aici, dacă o fetiţă vrea să arate, poate întâi în proprii ei ochi, altfel. De ce nu ar fi în regulă? exceptând prevederile din regulament.
Daca ma intrebati pe mine, va spun cu toata sinceritatea ca nu mi se pare un capat de tara. Pe mine nu m-ar deranja un par vopsit, dar ingrijit, ci o atitudine ostentativa sau opulenta pe care o afiseaza din ce in ce mai mult elevii (mai ales fetele, chiar de la varste micute, cu acordul tacit al parintilor).
Sigur, nu pot incuraja parintele sa reclame cumva sau sa nu se conformeze regulamentului, pentru ca prejudiciaza situatia fetei.
Este permisa eliminarea de la ore, dar nu la clasele mici, ceea ce atrage scaderea notei la purtare- deci dezavantaje tot pentru copil.
:offtopic:
Am intrat pe conturile de FB ale unor copii de 10 ani, cu precadere fete. Fotografiile postate acolo, cu acordul parintilor, evident, m-au cam dezarmat. Reclamam scolile ca nu educa copiii, dar le dam acordul pentru expunerea pe retele de socializare?!
Stiti cum e discutia aceasta? Copiii nu vin la scoala nici rai, nici buni. Vin educati sau needucati. Cine este in spatele lor pana la varsta scolara? Cine nu poate admite ca a gresit undeva? Poate ca ar trebui sa dezbatem problema educatiei cu sinceritate, in topic separat. Sunt asa de multe aspecte de lamurit!
O doamna psiholog a postat pe blogul personal parerea sa, sub forma unui autodenunt, legata de inscrierea copilului in clasa pregatitoare, la o doamna profesoara noua, tanara si necunoscuta, deci nepotrivita. :) A privit lucrurile la sfarsitul anului, un remember de investigare, si a inteles ca ea era problema, ea si frustrarile ei. A primit admonestari pentru aceasta postare, cum ca-i face reclama profesoarei si altele asemenea. Nu s-a vrut a se intelege ca nu copiii sunt problema esentiala in scoala, ci adultii din spatele lor.
Elena, un topic separat ar fi ok.
Aici nu prea ar mai fi multe de spus. Ca răspuns touşi la ceea ce spui că ai văzut pe fb, să ştii că nu toţi părinţii ştiu să lucreze pe internet, să se uite ce fac cei mici. Ei, părinţii, ştiu că dacă îi cumpără un computer copilului , acesta va avea acces la informaţie, va fi în rând cu ceilalţi copii, nu se va simţi inferior, poate va avea un viitor mai bun, etc.
Când intră în cameră, copilul isteţ din zilele noastre poate schimba pagina, şi doar el ştie ce postează pe fb.Îşi fac poze cu telefonul ( că au majoritatea, încă de la grădiniţă).ªi îşi fac poze în care să arate aşa cum au văzut ei alţi copii în poze, şi tot aşa. Nu trebuie blamaţi neapărat părinţii, buniciii, tutorii. Există o serie de influenţe din mediul extrafamilial, şi ştim că orice , nu doar aspectele pozitivie, îi influenţează. Nu există posibilitatea unui control total, din atâtea considerente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Da, unii nu au acces la internet, dar cei despre care vorbesc eu au parintii la prieteni. Ce mai poti sa le zici? Este sau nu este acord al parintilor, mai ales cand mamica posteaza comentariu la unele astfel de poze "Frumusetea mamii/Esti adorabila, frumusete" ...?

Alte discuții în legătură

Dreptul elevului la personalitate Radamante Radamante 1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii (1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la ... (vezi toată discuția)
Bullying la școală camelllia camelllia Buna ziua, am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
Regulament scolar preuniversitar ceapraga ceapraga Buna seara, Am o nelamurire referitoare la Regulamentul scolar. Copilul meu este in clasa a zecea, la un liceu evaluat al treilea pe oras (media de ... (vezi toată discuția)