Platesc caldura colectiva pe motiv ca am tevi ce trec prin apartament.Unele din tevi le-am taiat si am pus desairatoare (niste supape dupa cum mi-au spus cei care le-au montat) Eu stau la ultimul nivel si am putut sa fac aceste modificari, care nu afecteaza incalzirea centralizata. D ar mai am o teva care vine de la vecinu de vis-a-vis, si nu pot sa o tai ca il las fara caldura. Acea teava pot sa o izolez? Este vreo lege care ma obliga sa platesc cota parte la caldura? Cu teava izolata sau neizolata termic?
Mai nou vor sa scimbe la subsol instalatia de termoficare, cu tevi de polipropilena . Costurile acestei scimbari vor fi atribuite tuturor locatarilor indiferent daca au sau nu centrala termica( de apartament) pe motiv ca si noi am beneficiat de acea retea de termoficare.Corect spus ca am beneficiat de acea instalatie. Dar sa nu iutam ca si noi am participat la repararea acelei instalatii cand eram racordati la sistem centralizat si dupa . Pot fi obligat sa platesc acele cheltuieli de schimbare a instalatiei (legal) Pot sa contest acele cheltuieli de incalzire comuna si de schimbare a instalatiei(legal)
Astept indrumari. Sunt din BRAILA
Pentru a intelege de ce platiti in continuare (este legal - consemnat in litera scrisa) agent termic, consultati un specialist supercalificat in transfer termic. El va va lamuri cum devine cu imprumutul reciproc de caldura de la un apartament la altul si de la tevile verticale prin aer, ziduri, izolatii rigips in apartamentul Dv.
O fi servitute trecerea tevilor prin apartamentul Dv., dar nu uitati nicio clipa ca aveti aceasta centrala termica pentru ca asociatia a fost de acord sa faceti lucrarea. Ca atunci nu ati fost atentionata asupra platii caldurii la partile comune e o problema secundara atata timp cat exista o reglementare legala.
In al doilea rand Dv. locuiti intr-o cladire care a fost proiectata pentru consumul caldurii "la comun", nu puteti pretinde ca modificand personal ceva din acest proiect sa schimbati sistemul ca "buturuga mica care ar rasturna carul"....sau incercati....poate aveti sanse, spre multumirea miilor de detinatori de centrale termice de apartament.
Intai a fost blocul cu sistemul lui centralizat si apoi a aparut centrala Dv. Aici nu exista niciun dubiu. Ati fi avut perfecta dreptate daca blocul nu ar fi avut proiectat un sistem centralizat si ulterior Dv. ati fi manifestat bunavointa de a lasa sa treaca tevile prin proprietatea Dv. Atunci ar fi fost servitute si nu invers, cum e situatia reala.
Hai atunci sa dezbatem subiectul duin nou, simplificand.Sa presupunem ca doi proprietari isi construiesc o casa impreuna si ambele apartamente sunt deservite de o centrala comuna. Unul dintre ei , ulterior isi instaleaza un sistem de incalzire neconventional si il lasa pe celalalt pe cap cu o instalatie supradimensionata pe care va trebui sa o intretina cu costuri mai mari. Nici nu concepe sa- i plateasca despagubiri acestuia(doar si el a iesit in paguba platind aiurea centrala, basca noua investitie). Printre altele si consumul de combustibil va fi mai mare decat pana acum pentru cel ramas cu CT.
Cum vi se pare?
Iata ce se intampla cand esti specializat intr-un domeniu si nu mai citesti si alceva. Doamna avocat nu cred ca v-a dori sa mai faca si o specializare in instalatii de incalzire ca sa poata sa inteleaga lucrurile acestea, dar vorba aia, ne dam si noi cu parerea, ca nu costa si avem voie...
Discutii pe aceasta tema au mai fost si pe acest forum, dar si pe altele. Situatia nu este simpla de loc, se vede si drept sa va spun nu as vrea sa fiu vecin cu asemenea oameni. Din nefericire, mai ales la bloc, nu prea poti sa-ti alegi vecinii... Ce sa mai discutam, vedeti nici marii specialisti nu au prevazut cu ce probleme ne vom confrunta. @marius_cioca a dat un exemplu simplu, daca vreti sa intelegeti, ve-ti intelege, daca nu, nu! Pe de alta parte, deocamdata exista o legislatie, intocmita, verificata, dezbatuta de catre specialisti in domeniu (inclusiv in drept) si va cam contrazic doamna avocat. Faceti ce vreti, dar daca nici dvs. nu va puteti permite sa platiti niste sume de-a dreptul ridicole pentru incalzirea spatiilor comune, ce sa mai zica amaratul de pensionar care pana mai ieri avea pensia mai mica de 150 lei/luna? Pentru ca de aici s-au nascut aceste discutii si de la faptul ca orice proprietar de apartament nu poate sa renunte la cota-parte idiviza de proprietate, cu tot ce inseamna aceasta.
Observati ca s-a ajuns pana intr-acolo incat sa se puna problema: un singur sistem de incalzire, ori incalzire centrala, ori toata lumea cu CT, numai si numai pentru a termina odata cu aceste discutii intre proprietari.
Multa lume, inclusiv familia mea am investit serios (in 2001 costul a fost de cam 60 mil. lei) si nu asa de fandoseala am facut acest lucru, ci dintr-o necesitate stringenta. Nu aveam nici macar strictul necesar de confort termic, de apa calda menajera. Acum, dupa ce 40-50% din populatia cartierului au trecut pe CT proprii, observ ca si cei de la "centralizata" se mai misca, dar tot mai sunt probleme in general la furnizarea apei calde, care este de fapt apa calda racita si livrata populatiei la un pret de aproape 15 lei/mc. Daca vrei sa faci un dus, in loc sa consumi 50-75 l de apa calda, consumi 500 l, pentru ca de fapt 400-450 l ii dai la canal - fiind apa rece, neutilizabila...
Sa traiti mult si bine!
As vrea sa nu se interpreteze gresit cele ce voi scri, dar mie mi se pare problema simpla principial : cei care si- au pus CT, le- au creat pagube materiale efective, masurabile in bani(acum platesc mai mult ca inainte). Deci pana la urma este o problema clara de justitie: paguba cere despagubire. Mai departe trebuie sa urmeze negocieri bazate pe buna credinta a ambelor parti. Legislatia nu poate decat sa traseze linii directoare(am mai spus: nu exista nici o metoda de masurare de precizie care sa nu fie atacabila sub o forma sau alta). Cei care cunosc legile, ar fi trebuit sa- si dea seama pana acuma ca, spre exemplu, tevile sunt una(cota indiviza), iar agentul termic este alta(este abuziva asimilarea lui cu parti indivize- ca dovada este chiar si modalitatea de calcul dupa suprafata utila). Deci nu e simplu sa pretinzi legiuitorului sa stabileasca ceva clar si de necontestat.
Desi principial problema pare simpla, nu este deloc asa, ca drept dovada faptul ca multa lume desteapta este pusa la treaba pe chestia aceasta (persoanele excluse sunt de fata...).
Deci eu, doamna avocat & Co care am facut niste eforturi sa-mi montez o CT intr-un imobil care in iarna anului 1986 - temperatura inregistrata in apartamentul meu a fost de +7 grade Celsius (ce-i drept, acum s-a mai imbunatatit), iar apa calda menajera nu aveam nici de leac, deci noi acestia, am creat pagube materiale efective, ma rog, masurabile, celorlalti colocatari, justificandu-va ca acum platiti mai mult decat inainte. Bun. Eu am fost in "sistem" si pe vremea aceea, sunt si acum si pot sa va spun cu mana pe inima ca nu este chiar asa. Sa va explic cum era inainte vreme: singurul aparat de masura al energiei termice (ET) se afla in punctul termic (PT) care deservea cca. 2000 de apartamente si o gasca de spatii comerciale. Acest aparat masura ET pe care o primea PT de la CET. Nu mi-ar fi chiar imposibil sa vin cu date concrete, dar cred ca acest lucru nu ar lamuri lucrurile mai bine. Ceea ce vreau sa va spun este ca observand ca in case este frig, apa calda ni se servea cu program - iar in timpul acestui program, chiar beneficiam de aceasta apa calda, nu ca acum, am inceput sa fac demersuri la conducerea CET-ului, ca parte semnatara a contractului de furnizare, privind accesul la informatii. Ei bine, desi conductele de transport a ET pe traseul secundar - de la PT la blocuri, aveau pierderi de caldura f. mari (practic iarna se topea zapada si gheata pe traseul subpamantean al acestor conducte, cred ca se observa si acum in unele orase), in gestiunea CET-ului nu se observa acest lucru. Deci daca in PT au intrat 1000 Gcal, aceeasi cantitate de ET era repartizata populatiei in facturi - pe cele doua componente, agent termic pentru incalzire si apa calda menajera.
Acest lucru l-am observat clar luand la verificat evidentele (va asigur ca nu a fost usor deloc). Ba mai mult, chiar in contractele de furnizare incheiate intre furnizorul de ET si asociatii era prevazut o marja cuprinsa intre 2-6% pierderi, dar cine le mai scadea? Astfel ca desi pretul ET era relativ mic, populatia era inselata cu aceste pierderi care au fost demonstrate de oameni care au lucrat - cu functia de director la CET Craiova - la o valoare de apoximativ 60% !! Deci noi plateam toate aceste pierderi, in case era frig, iar CET-urile desi erau "regii de stat" nu stiu ce naiba faceau cu banii nostri, probabil se imbuibau cu premii peste premii.
Deci stim cum plateam inainte... Cum platim acum? Pai acum, s-au montat gigacalorimetre la toate scarile (desi era un program national de dotarea a tuturor imobilelor cu aparate de masura, datorita lipsei de bani a nu stiu cui, am fost nevoiti sa devansam acest program cu cca. 3-4 ani prin achizitionarea de catre asociatie a acestor aparate si decontarea de catre CET a sumelor investite pe perioada devansarii). Poate unii ma vor crede, in sensul ca au patit la fel, dar altora li se pare ca "merg cu avionul". Este chiar asa. In sfarsit, lucrurile au luat luat o alta turnura, dar am inceput sa ne lovim de faptul ca aparatele aceste dansau dupa cum le "cantau" specialistii de la CET, insa noi am zis ca oricum marfa este masurata si ca trebuie sa o platim - observand aproape imediat efectele benefice: cantitatile de ET au scazut cu 30-40%. Totul a mers bine pana cand CET-ul a inceput sa se prosteasca iar, proprietarii trezandu-se in plina luna iulie cu facturi pentru apa calda (agent termic) f. incarcate, ca si cum baietii de la CET luau apa rece cu temperatura de 5 grade Celsius si ne-o livrau la temp. de 55 grade - deci pentru cunoscatori, primeam factura cu delta t -ul de 50 grade !! Deci mai pe scurt s-au intalnit hotii cu prostii, ce mai! Tot ce va povestesc s-a intamplat inainte de 2001, in Iasi, dupa care a urmat o perioada in care CET-ul nu mai stia ce sa faca sa mai opreasca debransarile in masa. Oricum, la noi in asociatie din 504 apt., 261 au CT proprie.
Avand in vedere ca acum ET care intra in imobil este masurata, nu trebuie decat ca asociatiile de proprietari sa hotarasca in cunostinta de cauza, procentul de ET ce v-a fi repartizat proprietarilor care au montate CT - asa cum spune legea - buna sau rea, aceasta este, diferenta de cantitate sa fie repartizata celorlalti proprietari, pe suprafata utila sau prin repartitoare de costuri si atunci nu cred ca v-a mai spune cineva ca plateste mult incalzirea - doar raportat la pretul/Gcal - la noi este 175,00 lei de vre-o 4-5 ani!
Referitor la confuzia pe care o fac unii cu privire la tevi si agent termic: nu cred ca cineva face asemenea confuzie, insa va atrag atentia ca agentul termic transferat imobilului, pe spatiile comune, precum si prin tevile care trec prin apartamente este direct proportional cu SET-ul tevilor (suprafata echivalent termica) din tot imobilul - ceea ce ne face sa raportam toate aceste calcule la suprafata utila - de fapt dupa cota-parte indiviza de proprietate pe care fiecare proprietar o are in contract.
Sunt de acord cu afirmatia ca " nu e simplu sa pretinzi legiuitorului sa stabileasca ceva clar si de necontestat" , chiar daca ne referim si la alte aspecte ale vietii de zi cu zi...
Cu stima, Adam Grecu.