marius cioca a scris:
As vrea sa nu se interpreteze gresit cele ce voi scri, dar mie mi se pare problema simpla principial : cei care si- au pus CT, le- au creat pagube materiale efective, masurabile in bani(acum platesc mai mult ca inainte). Deci pana la urma este o problema clara de justitie: paguba cere despagubire. Mai departe trebuie sa urmeze negocieri bazate pe buna credinta a ambelor parti. Legislatia nu poate decat sa traseze linii directoare(am mai spus: nu exista nici o metoda de masurare de precizie care sa nu fie atacabila sub o forma sau alta). Cei care cunosc legile, ar fi trebuit sa- si dea seama pana acuma ca, spre exemplu, tevile sunt una(cota indiviza), iar agentul termic este alta(este abuziva asimilarea lui cu parti indivize- ca dovada este chiar si modalitatea de calcul dupa suprafata utila). Deci nu e simplu sa pretinzi legiuit orului sa stabileasca ceva clar si de necontestat.
ce va face sa credeti ca debransarile celor cu centrale termice au umflat costurile celorlalti ? v-ati uitat cumva pe evolutia pretului Gcal ? v-ati gindit vreodata de pierderile existente in reteaua de termificare ? v-ati gindit vreodata la cantitatea imensa de apa rece platita la pret de apa calda de proprietarii aflati spre capetele retelei de termoficare din cauza ca dureaza peste 1/2 de ora pina sa ajunga la ei apa calduta utilizabila doar pt spalat pe fata si miini, de dus nefiind utilizabila? v-ati gindit vreodata la caldura platita inutil cind este cald afara (pe timp de iarna) si caloriferele frig mai mult decit atunci cind este ger ? de cite ori nu i-ati injurat ca afara erau sub 10 grade si tremurati in casa cu cojocul pe dvs ca termoficarea da caldura doar daca temperatura persista sub 10 grade timp de 3 zile consecutive ?
v-ati gindit la persoanele care stau in frig cu zilele cind au sparturi in instalatie din cauza ca nu au binevoit a inlocui instalatiile vechi de zeci de ani ? sau la pierderile din punctele termice cauzate de randamentul foarte scazut al schimbatoarelor cu tronsoane de tevi (piese de muzeu), schimbatoarele in placi fiind OZN-uri pt termoficare ?
in alta ordine de idei, legea nu traseaza "linii directoare" (care prin definitie inseamna ca pot fi negociate) ci impune reguli stricte pe care orice om este obligat sa le respecte. din pacate multi au intrat in parlament pt interese proprii si habar nu au ce ar trebui sa voteze, singura lor grija fiind interesul personal, si voteaza in necunostinta de cauza. de aici rezulta majoritatea legilor proaste, multe ca numar, legi care sint schimbate periodic si care ajung a nu mai putea fi intelese nici macar de catre juristi, multe contrazicindu-se intre ele.