elga50 a scris:
Pentru a intelege de ce platiti in continuare (este legal - consemnat in litera scrisa) agent termic, consultati un specialist supercalificat in transfer termic. El va va lamuri cum devine cu imprumutul reciproc de caldura de la un apartament la altul si de la tevile verticale prin aer, ziduri, izolatii rigips in apartamentul Dv.
O fi servitute trecerea tevilor prin apartamentul Dv., dar nu uitati nicio clipa ca aveti aceasta centrala termica pentru ca asociatia a fost de acord sa faceti lucrarea. Ca atunci nu ati fost atentionata asupra platii caldurii la partile comune e o problema secundara atata timp cat exista o reglementare legala.
In al doilea rand Dv. locuiti intr-o cladire care a fost proiectata pentru consumul caldurii "la comun", nu puteti pretinde ca modificand personal ceva din acest proiect sa schimbati sistemul ca "buturuga mica care ar rasturna carul"....sau incercati....poate aveti sanse, spre multumirea miilor de detinatori de centrale termice de apartament.
Intai a fost blocul cu sistemul lui centralizat si apoi a aparut centrala Dv. Aici nu exista niciun dubiu. Ati fi avut perfecta dreptate daca blocul nu ar fi avut proiectat un sistem centralizat si ulterior Dv. ati fi manifestat bunavointa de a lasa sa treaca tevile prin proprietatea Dv. Atunci ar fi fost servitute si nu invers, cum e situatia reala.
v-am mai explicat cindva cum sta treaba cu transferul termic dar se pare ca va faceti ca uitati, sau va este frica sa recunoasteti ca ati imbatrinit :D
tot atunci mi-ati replicat ca platesc incalzirea pe partile comune -casa scarii, biroul asociatiei, uscatorie, etc- (corect), si ca apartamentele vecine imi incalzesc peretii (gresit). am sa va reiau explicatia, poate o veti intelege de data asta si n-o veti mai uita:
1. agentul termic furnizat de termoficare pe tur are o temperatura inferioara celei furnizate de ORICE centrala de apartament, deci INCALZIM peretii vecinilor, nu vecinii pe ai nostri
2. cind vine frigul, termoficarea este pusa in functiune mult mai tirziu decit isi da drumul orice proprietar de CT, deci INCALZIM peretii vecinilor cind ei nu au caldura, fara a ne fi furnizata vreo suma pe acest motiv
3. faptul ca un apt s-a debransat intr-un bloc nu afecteaza caldura furnizata de termoficare celorlati decit in mod pozitiv, acestora revenindu-le o temperatura superioara datorita lipsei unor radiatoare prin care nu se mai efectueaza schimbul termic. pentru ca aceeasi cantitate de agent termic se distribuie la mai putini consumatori. exact ca si in cazul in care aveti 6 mere pe care le impartiti la 3 persoane ... daca una din persoane nu mai doreste sa manince mere, cedindu-le celorlalti, ceilalti doi pot minca 3 mere fata de 2 cit mincau inainte.
4. faptul ca este legal nu inseamna ca este si corect. pentru ca in momentul debransarii de la termoficare, fiecare proprietar de CT a semnat cu acestia un ACT DE DEBRANSARE, acesta fiind o dovada a ruperii oricarei legaturi juridice intre semnatarii documentului. iar prin izolarea tevilor nu se mai furnizeaza caldura. izolati-va un calorifer asa cum se izoleaza tevile noastre (izolatie termica + incastrare in rigips), in plin ger in iarna urmatoare si spuneti-ne cita caldura va furnizeaza acest calorifer fata de celelalte.