avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am ct si inca mai platesc cota parte la caldura pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am ct si inca mai platesc cota parte la caldura pe motivca trec tevi prin apartament

Platesc caldura colectiva pe motiv ca am tevi ce trec prin apartament.Unele din tevi le-am taiat si am pus desairatoare (niste supape dupa cum mi-au spus cei care le-au montat) Eu stau la ultimul nivel si am putut sa fac aceste modificari, care nu afecteaza incalzirea centralizata. D ar mai am o teva care vine de la vecinu de vis-a-vis, si nu pot sa o tai ca il las fara caldura. Acea teava pot sa o izolez? Este vreo lege care ma obliga sa platesc cota parte la caldura? Cu teava izolata sau neizolata termic?
Mai nou vor sa scimbe la subsol instalatia de termoficare, cu tevi de polipropilena . Costurile acestei scimbari vor fi atribuite tuturor locatarilor indiferent daca au sau nu centrala termica( de apartament) pe motiv ca si noi am beneficiat de acea retea de termoficare.Corect spus ca am beneficiat de acea instalatie. Dar sa nu iutam ca si noi am participat la repararea acelei instalatii cand eram racordati la sistem centralizat si dupa . Pot fi obligat sa platesc acele cheltuieli de schimbare a instalatiei (legal) Pot sa contest acele cheltuieli de incalzire comuna si de schimbare a instalatiei(legal)
Astept indrumari. Sunt din BRAILA


VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: ContSters61266 , utilizator 06:43, 23 Aprilie 2009
Scuze, am scris o prostie, gamdindu- ma la altceva; caldura se calculeaza dupa cota parte indiviza, adica in functie de supraf utila.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
marius cioca, utilizator
Inutil! Cine are ocazia sa discute cu persoane care stiu cum s-a facut trecerea de la incalzirea centralizata la centrale de apartament in tarile spatiului european (si nu numai), poate sa afle ca, motivul a fost unul si acelasi peste tot. La un moment dat, un numar restrans de consumatori au ajuns sa plateasca atat de mult incat au fost nevoiti sa renunte. Nimeni nu se poare opune ridicarii standardului de viata, spre care tindem toti, si nici nu-i poate taxa pe cei care sunt primii. In Germania, cei care isi renovau apartamentele, le pretindeau celor care inca mai foloseau incalzire centralizata sa scoata tevile pe casa scarii pentru ca stricau estetica locuintelor. In Romania, daca cineva ar pretinde asta, ar fi pus la zid. Sa spuna cineva ca nu-l deranjeaza tevile ramase!!! Dar daca le mai pastram in casa din bun simt, de ce sa nu fim pusi la plata?! Pentru ca sigur nimeni nu va ataca in instanta o lege doar pentru faptul ca plateste o suma in plus, dar care, chiar daca e mica deranjeaza, e o plata nedatorata. Si chiar tevile deranjeaza. Sunt mii de apartamente pastrate pentru nepoti, sau destinate vanzarii „pana vine un client cu suma X” sau ptr ca „aici m-am obisnuit”. Acestia maresc gashca de scandalagii si ironici care pretind sa plateasca toate apartamentele de pe scara ptr ca mai sunt ramase 3,4 la sistemul centralizat. Devine plictisitor. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
Domnilor şi doamnelor,potrivit art.32, alin.(3),secţiunea I din HG 1588/2007 toţi proprietarii sunt obligaţi de a contribui la plata cheltuielilor comune,de asemenea art.38,alin.2 din legea nr.325/2006 citez: "proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominium,care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termică,platest o cotă parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză,proporţional cu cota indiviză.Pe lînga aceste articole am m-ai gasit unul şi anume art.44.(1),cap.III,secţiunea 4 din HG1588/2007 care spune ,citez:"cheltuielile pe cotă parte indiviză pe proprietate reprezintă cheltiulile asociaţieie cu privire la proprietatea comună,cu pricire la {......}şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună astfel cum este descrisă cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere:subsolul,conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă,canalizare,încălzire,energie electrică,casa scării,podul,spălătoria,uscătoria,e.t.c.
Rog avotaţii şi juriştii să dea verdictul,legile le-am ezpus eu.Mulţumesc !!!
@sacalul09,
Multumim pentru expunere. Cunoastem... discutia este de alta natura: cat de marala/imorala este legislatia, privind numai acest aspect... ca mai sunt si altele.
@Nini33,
OK. Eu nu am zis ca in RO s-a inventat apa calda sau au inventat-o ceilalti. Sigur si in celelalte spatii EU sau de-aiurea au fost, mai sunt si probabil vor mai fi probleme, insa sa nu uitati de specificul romanesc, care nu cred ca mai are corespondent in lume... Asa a fost sa fie. Blocurile s-au facut la norma, inghesuite, vai de mama lor - insa, atunci la vremea lor satisfaceau anumite cerinte si standarde. Vorbiti de Germania... cred ca ce-a din Est, pentru ca mai incolo, nu sunt astfel de probleme. Ei daca stati de vorba cu oameni care stiu cum s-a facut aceasta trecere, ve-ti ramane mirata poate pentru ca probleme au fost si acolo, nu chiar asa mari, dar au fost.
Ei bine, ca sa va fac sa intelegeti un pic cum sta treaba, trebuie sa va spun ca in tara noastra, toate blocurile care au fost construite pana de curand au avut sistemul de incalzire gandit cu distributie verticala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca din subsolul blocului "urca" perechi de tevi (tur-retur) pentru fiecare nivel/camera, care sunt legate la cate un calorifer(sau mai multe) pe fiecare nivel, astfel daca vroiai sa faci o interventie la un apt. situat la etajul 6 - spre exemplu, trebuia sa opresti incalzirea de pe coloana respectivei camere, sa golesti instalatia de apa fierbinte, sa executi reparatia si apoi sa repornesti incalzirea. Cum este in spatiile europene civilizate si la noi la blocurile nou construite: distributia incalzirii (centralizate) este cu distributie orizontala, deci undeva in imobil - de obicei un spatiu special amenajat, "urca" o seama de tevi de incalzire, apa rece, apa calda, alte utilitati - iar din acest spatiu, pleaca spre diversele apartamente, tevi care alimenteaza cu tot ce-am spus apartamentul respectiv, pe orizontala. Marele avantaj al acestui sistem este ca oricand se poate face o interventie prin simpla inchidere a alimentarilor, numai pentru acel apartament. Nu mai vorbesc de cazul in care locatarul nu-si achita costurile la intretinere...
Daca tot vorbim de acele spatii europene, acolo nici nu se pune problema intesarii blocurilor cu CT de apartament, care nu pot sa asigure randamentul unui sistem centralizat de calitate, cu referire si la implicatii de mediu, etc.
Daca nu stiti, imediat dupa anii '90, au aparut o multime de firme care vindeau CT second hand - de unde veneau ele aceste CT? Pai de la baietii din vestul europei care au cumparat si ei niste iluzii, pana s-au lamurit... Au trecut la CT de cartier sau in cel mai rau caz la cele de bloc. La noi este o alta situatie. Sistemul centralizat este o catastrofa, deci cum sa zic, din acest motiv, cel putin eu si o seama dintre cunoscutii mei ne-am cumparat si montat CT - vorba unuia dintre ei - ca doar nu o sa traiesc 150 de ani pana au sa-si revina astia in simtiri.
Toate bune si frumoase, dar au inceput sa apara si dezavantajele: costul gazelor naturale este in crestere, au inceput tot felul de smecheri sa perceapa taxe pentru fel de fel de motive, de mediu, de buna functionare, de intretinere, etc. Nu mai vorbesc de faptul ca majoritatea proprietarior de CT au fost nevoiti sa sparga zidurile pentru a face posibila eliminarea gazelor arse si odata cu aceasta treaba au taiat pur si simplu din fierul-beton - structura de rezistenta a blocului. Eu am vazut numai cateva cazuri, dar cate or fi...
Bun, eu cred ca, vorba dvs. este inutil sa mai discutam aici, pentru ca de fapt am inteles cu totii, este legislatie si cu asta basta !
Cu respect, Adam Grecu.
elga50 a scris:

Pentru a intelege de ce platiti in continuare (este legal - consemnat in litera scrisa) agent termic, consultati un specialist supercalificat in transfer termic. El va va lamuri cum devine cu imprumutul reciproc de caldura de la un apartament la altul si de la tevile verticale prin aer, ziduri, izolatii rigips in apartamentul Dv.
O fi servitute trecerea tevilor prin apartamentul Dv., dar nu uitati nicio clipa ca aveti aceasta centrala termica pentru ca asociatia a fost de acord sa faceti lucrarea. Ca atunci nu ati fost atentionata asupra platii caldurii la partile comune e o problema secundara atata timp cat exista o reglementare legala.
In al doilea rand Dv. locuiti intr-o cladire care a fost proiectata pentru consumul caldurii "la comun", nu puteti pretinde ca modificand personal ceva din acest proiect sa schimbati sistemul ca "buturuga mica care ar rasturna carul"....sau incercati....poate aveti sanse, spre multumirea miilor de detinatori de centrale termice de apartament.
Intai a fost blocul cu sistemul lui centralizat si apoi a aparut centrala Dv. Aici nu exista niciun dubiu. Ati fi avut perfecta dreptate daca blocul nu ar fi avut proiectat un sistem centralizat si ulterior Dv. ati fi manifestat bunavointa de a lasa sa treaca tevile prin proprietatea Dv. Atunci ar fi fost servitute si nu invers, cum e situatia reala.
v-am mai explicat cindva cum sta treaba cu transferul termic dar se pare ca va faceti ca uitati, sau va este frica sa recunoasteti ca ati imbatrinit :D
tot atunci mi-ati replicat ca platesc incalzirea pe partile comune -casa scarii, biroul asociatiei, uscatorie, etc- (corect), si ca apartamentele vecine imi incalzesc peretii (gresit). am sa va reiau explicatia, poate o veti intelege de data asta si n-o veti mai uita:
1. agentul termic furnizat de termoficare pe tur are o temperatura inferioara celei furnizate de ORICE centrala de apartament, deci INCALZIM peretii vecinilor, nu vecinii pe ai nostri
2. cind vine frigul, termoficarea este pusa in functiune mult mai tirziu decit isi da drumul orice proprietar de CT, deci INCALZIM peretii vecinilor cind ei nu au caldura, fara a ne fi furnizata vreo suma pe acest motiv
3. faptul ca un apt s-a debransat intr-un bloc nu afecteaza caldura furnizata de termoficare celorlati decit in mod pozitiv, acestora revenindu-le o temperatura superioara datorita lipsei unor radiatoare prin care nu se mai efectueaza schimbul termic. pentru ca aceeasi cantitate de agent termic se distribuie la mai putini consumatori. exact ca si in cazul in care aveti 6 mere pe care le impartiti la 3 persoane ... daca una din persoane nu mai doreste sa manince mere, cedindu-le celorlalti, ceilalti doi pot minca 3 mere fata de 2 cit mincau inainte.
4. faptul ca este legal nu inseamna ca este si corect. pentru ca in momentul debransarii de la termoficare, fiecare proprietar de CT a semnat cu acestia un ACT DE DEBRANSARE, acesta fiind o dovada a ruperii oricarei legaturi juridice intre semnatarii documentului. iar prin izolarea tevilor nu se mai furnizeaza caldura. izolati-va un calorifer asa cum se izoleaza tevile noastre (izolatie termica + incastrare in rigips), in plin ger in iarna urmatoare si spuneti-ne cita caldura va furnizeaza acest calorifer fata de celelalte.

Alte discuții în legătură

Debransare termoficare targu mures motosz motosz Buna ziua, As dori sa ma ajutati la solutionarea unui abuz, din punctul meu de vedere, din partea firmei care furnizeaza agentul termic, precum si apa calda ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)