avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzata la angajare pe motiv ca sunt fumatoare!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzata la angajare pe motiv ca sunt fumatoare!

Buna seara,
La recomandarea unuei cunostinte mi s-a oferit ocazia de ma angaja pe un post de vanzatoare la un magazin de cartier.
In urma unei convorbiri telefonice am fost chemata la interviu.
La interviu toate bune si frumoase pana in momentul cand am fost intrebata daca fumez si fiind fumatoare am raspuns ca da,insa dorindu-mi destul de mult sa ma angajez cat mai repede posibil le-am specificat ca pot sta si fara sa fumez in timpul serviciului,asta insemnand 8 ore...
La care mi se raspunde,din partea angajatorului,ca,fiindca sunt fumatoare este posibil sa nu ma angajeze!!! Si asa a fost,nu am primit locul de munca tocmai din acest motiv!! Am aflat ulterior de la o angajata din acel magazin care i-a transmis cunostintei mele motivul pentru care nu am afost aleasa...:(
Ce ma sfatuiti sa fac?Eu ma gandeam sa le fac o reclamatie,macar cu atat sa ma aleg si eu...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:12, 11 Noiembrie 2013
Legea nr 202/2002 interzice discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex la locul munca, referitoare la ocuparea posturilor vacante, salarii si alte beneficii, informare si consiliere, promovare etc.

Dea semenea, OUG 137/2000, cuprinde o lista destul de lunga a criteriilor care pot fi considerate discriminatorii in cazul unui proces de angajare. Printre acestea se regasesc ca fiind discriminatorie respingerea unei persoane la angajare pe baza unei dizabilitati, etniei, varstei, religiei, a orientarii sexuale sau chiar a faptului ca persoana respectiva este seropozitiva.

Cei care se confrunta cu astfel de situatii pot sa mearga la Centrul National de Combatere a Discriminarii, cu toate dovezile care le pot sustine cauza sau chiar in instanta de judecata.
Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati chiar nu are nimic cu discriminarea persoanelor in considerarea "calitatii" lor de fumatori.

Si eu sunt fumator, insa nu am gasit nimic in legislatia actuala (in lista destul de lunga a criteriilor care pot fi considerate discriminatorii) care sa-mi ofere protectie impotriva discriminarii tinand cont de apartenenta mea la acest grup. Dimpotriva, tendinta actuala a legislatiei noastre, care se tot armonizeaza cu cea europeana, este aceeea de excludere a fumatorilor din locurile publice in care fumatul ar putea afecta sanatatea altor persoane. Acest statut de fumator vine cu ... rele si cu rele pe care trebuie sa ni le asumam.

Motivul invocat de angajator pentru refuzul angajarii (statutul de fumator) ar putea fi considerat chiar unul pertinent daca ar fi insotit de explicatii de genul: reguli interne referitoare la securitatea la incendiu, obligatia de a asigura sanatatea celorlalti angajati tinand cont de imposibilitatea obiectiva de a amenaja la locul de munca un loc special pentru fumat ... si cu putin efort s-ar mai putea gasi cateva astfel de motive.
Nu este niciun motiv pertinent refuzul unui astfel de angajator de a nu angaja un nefumator.

In aratati si mie o prevedere legala in care scrie ca este voie sa se refuze angajarea unei astfel de persoane?
freeelis a scris:

Nu este niciun motiv pertinent refuzul unui astfel de angajator de a nu angaja un nefumator.

In aratati si mie o prevedere legala in care scrie ca este voie sa se refuze angajarea unei astfel de persoane?


Nu exista prevedere legala nici pentru permiterea expresa a refuzarii angajarii unui agramat, low iq, -7ani, etc. Daca se face abuz de drept, nu mai este necesar niciun interviu. Primul venit, primul angajat.
Intr-adevar, legislatia muncii nu prevede nicio interdictie cu privire la angajarea unei persoane, dar angajatorul poate stabili anumite cerinte care sa nu intre in contradictie cu legislatia.

Alte discuții în legătură

Job pentru cetatenii straini adno adno buna ziua! sunt casatorita cu cetatean strain non UE de 3 ani,detine:O permis de sedere valabil pe 2 ani , locuim in tara si am intampinat problema de a nu il ... (vezi toată discuția)
Discriminare locul de munca. Marius Bote Marius Bote Articolul 5: Principiul nediscriminarii din Codul Muncii. ↳ TITLUL I: Dispozitii generale ↳ CAPITOLUL II: Principii fundamentale (1) In ... (vezi toată discuția)
Dreptul la munca Gabriella& Gabriella& Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un raspuns: este legal ca un angajator sa impuna o limita de varsta pentru un job publicat intr-un ziar ? anuntul ... (vezi toată discuția)