am doua probleme pentru dumneavoastra
1. brevet de inventie intrat in patrimoniul societatii prin aport la capitalul social se vinde. as dori de la dumneavoastra articolele contabile in legatura cu scoaterea din patrimoniu a respectivului brevet.
siwdem a scris:
am doua probleme pentru dumneavoastra
2. un platitor de TVA din Romania comanda unui operator din Spania(are cod valid de TVA) un transport pentru un client(fara cod valid de TVA) din Spania al operatorului din Romania pe ruta Italia-Germania. Transportatorul factureaza serviciul operatorului din Romania acesta la randul sau factureaza clientului sau din Spania contravaloarea transportului. Spuneti-mi va rog care operatiune este purtatoare de TVA si cine este platitorul?
Pai eu zic sa o luam pe etape:
1. Firma din Romania, comanda operatorului din Spania, un transport...
Firma din Spania ii factureaza firmei din Romania.
Firma din Spania - furnizorul de servicii
Firma din Romania - client
Ambele firme sunt platitoare de TVA
Este vorba de taxare inversa.
Faptul ca transportul pleaca din Italia si se termina in Germania, nu are importanta in cazul de fata, deoarece clientul furnizeaza un cod valabil de TVA din alt stat membru decat cel de plecare a transportului si in acest caz transportul se considera a avea ca punct de plecare Romania.
Codul fiscal art. 133 alin. 2
e) în statul membru de plecare a transportului, pentru serviciile de intermediere prestate în legătură cu un transport intracomunitar de bunuri de către intermediarii care acţionează în numele şi în contul altor persoane. Prin excepţie, în cazul în care clientul furnizează pentru aceste servicii un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile competente dintr-un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului, se consideră că prestarea are loc în statul membru care a atribuit codul de înregistrare în scopuri de TVA;
2. Firma din Romania ii factureaza clientului sau din Spania
Firma din Romania - furnizor de servicii - platitoare de TVA
Firma din Spania - beneficiar (client) - neplatitoare de TVA
Avand in vedere ca clientul (firma din Spania), nu este in masura sa furnizeze un cod valabil de TVA, operatiunea nu beneficiaza de scutire conform art 143, alin 2, lit a. In aceste conditii, taxarea operatiunii se face in Romania (am stabilit mai sus de ce locul de plecare a transportului este considerat a fi Romania). Platitorul taxei este firma din Romania.
Cam asta este parerea mea.