avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1420 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Colegi de forum, va provoc
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Colegi de forum, va provoc

am doua probleme pentru dumneavoastra
1. brevet de inventie intrat in patrimoniul societatii prin aport la capitalul social se vinde. as dori de la dumneavoastra articolele contabile in legatura cu scoaterea din patrimoniu a respectivului brevet.

2. un platitor de TVA din Romania comanda unui operator din Spania(are cod valid de TVA) un transport pentru un client(fara cod valid de TVA) din Spania al operatorului din Romania pe ruta Italia-Germania. Transportatorul factureaza serviciul operatorului din Romania acesta la randul sau factureaza clientului sau din Spania contravaloarea transportului. Spuneti-mi va rog care operatiune este purtatoare de TVA si cine este platitorul?
siwdem a scris:

am doua probleme pentru dumneavoastra
1. brevet de inventie intrat in patrimoniul societatii prin aport la capitalul social se vinde. as dori de la dumneavoastra articolele contabile in legatura cu scoaterea din patrimoniu a respectivului brevet.



In schimbul aportului adus la capitalul social al firmei, sub forma unui brevet de inventie, asociatul respectiv a pierdut dreptul de proprietate asupra acestuia, primind in schimb titluri de participare (parti sociale, actiuni) la capitalul social al persoanei juridice respective. Prin detinerea acestor titluri, el va primi cota/parte ce i se cuvine din profitul societatii.
Brevetul de inventie face parte din patrimoniul societatii. El poate fi vandut ca orice bun al firmei respective, fara a se diminua dreptul pe care asociatul il are in firma respectiva. De aceea inclin sa cred ca vanzarea brevetului de inventie, se inregistreaza astfel:

461 = 758
5121 = 461
658 = 205 (cu valoarea neamortizata)
2805 = 205 (cu valoarea amortizata)
fat frumos a scris:

siwdem a scris:

am doua probleme pentru dumneavoastra

2. un platitor de TVA din Romania comanda unui operator din Spania(are cod valid de TVA) un transport pentru un client(fara cod valid de TVA) din Spania al operatorului din Romania pe ruta Italia-Germania. Transportatorul factureaza serviciul operatorului din Romania acesta la randul sau factureaza clientului sau din Spania contravaloarea transportului. Spuneti-mi va rog care operatiune este purtatoare de TVA si cine este platitorul?


Pai eu zic sa o luam pe etape:

1. Firma din Romania, comanda operatorului din Spania, un transport...
Firma din Spania ii factureaza firmei din Romania.
Firma din Spania - furnizorul de servicii
Firma din Romania - client
Ambele firme sunt platitoare de TVA
Este vorba de taxare inversa.
Faptul ca transportul pleaca din Italia si se termina in Germania, nu are importanta in cazul de fata, deoarece clientul furnizeaza un cod valabil de TVA din alt stat membru decat cel de plecare a transportului si in acest caz transportul se considera a avea ca punct de plecare Romania.

Codul fiscal art. 133 alin. 2
e) în statul membru de plecare a transportului, pentru serviciile de intermediere prestate în legătură cu un transport intracomunitar de bunuri de către intermediarii care acţionează în numele şi în contul altor persoane. Prin excepţie, în cazul în care clientul furnizează pentru aceste servicii un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile competente dintr-un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului, se consideră că prestarea are loc în statul membru care a atribuit codul de înregistrare în scopuri de TVA;

2. Firma din Romania ii factureaza clientului sau din Spania
Firma din Romania - furnizor de servicii - platitoare de TVA
Firma din Spania - beneficiar (client) - neplatitoare de TVA

Avand in vedere ca clientul (firma din Spania), nu este in masura sa furnizeze un cod valabil de TVA, operatiunea nu beneficiaza de scutire conform art 143, alin 2, lit a. In aceste conditii, taxarea operatiunii se face in Romania (am stabilit mai sus de ce locul de plecare a transportului este considerat a fi Romania). Platitorul taxei este firma din Romania.

Cam asta este parerea mea.



Consider ca sunt corecte cele afirmate mai sus , privind platitorul de TVA.
hai sa luam un exemplu cu valori concrete

brevetul s-a adus ca aport la capitalul social la valoarea de 1000 lei iar aportul in numerar a fost de 1000 lei
la vanzare brevetul este valorificat cu 500 lei
nu s-a inregistrat amortizare deci valoarea ramasa este egala cu cea de intrare 1000 lei
avand in vedere valoarea de vanzare de 500 lei, sub valoarea de intrare ce facem cu capitalul social?
banuiesc ca se diminueaza...dar cum?
asa cum ai propus mai sus prin folosirea contului din clasa 6 referitor la valoarea neamortizata ajungem prin 121
daca rezultatul financiar al societatii la data tranzactiei este de 2000 lei profit(fara sa avem in vedere vanzarea brevetului) ...si ca urmare a vanzarii se reduce cu 500 lei...in final profit de 1500 lei....mai reducem capitalul social?

deci?
diminuarea capitalului social este obligatorie?
se scade din gestiune un bun adus ca aport prin clasa 6?
nu cumva inregistrarea ar fi:
461=758 500 lei
658=205 500 lei
101= 205 500 lei "?"

un brevet adus ca aport la capitalul social poate fi amortiza?

art. 24 din Codul fiscal spune ca, cheltuiala cu brevetul se amortizeaza...aportul poate fi asimilat unei cheltuielei??
Cred ca o perspectiva contabila nu e suficienta in ce priveste problema 1. Trebuie avut in vedere ca in temeiul subrogatiei cu titlu particular, suma de bani incasata pe brevet ia locul brevetului insusi in capitalul social. Daca cele doua valori sunt identice, atunci nu e nicio problema, insa inteleg ca situatia de care discutam nu e deloc asa. Avand in vedere ca prin vanzare se obtine un pret mai mic decat valoarea subscrisa, atunci capitalul social trebuie diminuat. Nu vad de ce ar conta rezultatul financiar al societatii, deoarece capitalul social nu are legatura (cu o exceptie irelevanta aici) cu patrimoniul si rezultatul financiar.
Capitalul social nu este influentat de aceasta tranzactie. Eu ca asociat care am adus ca aport un bun, evaluat la momentul respectiv la 1.000 de lei, nu am de ce sa fiu lezat in drepturile mele de faptul ca firma a vandut in pierdere bunul pe care eu l-am adus ca aport.

Parerea mea este (asa cum am mentionat mai sus) ca ar trebui facute urmatoarele inregistrari:

461 = 758 500 lei
5121 = 461 500 lei
658 = 205 1.000 lei

Firma va inregistra pierdere. In acest caz, vor fi afectate capitalurile proprii ale societatii si aceasta pierdere va fi suportata de catre toti asociatii (corespunzator procentelor detinute in CS), nu numai de mine.

Daca din anumite motive, AGA hotaraste acoperirea pierderii din CS, atunci vom putea vorbi de diminuarea acestuia.

Alte discuții în legătură

Monografie vanzare imobil reevaluat sub pretul de achizitie byte00 byte00 Buna ziua, As dori un pic de ajutor in legatura cu inregistrarile contabile aferente vanzarii unui imobil la o valoare reevaluata sub pretul de ... (vezi toată discuția)
Incadrare mijloace fixe ctinagl ctinagl Buna ziua, Spune-ti-mi si mie va rog daca Soft Server mail, soft client mail, sistem de operare Windows 2000, Microsoft Office Romania si Soft Client Access, ... (vezi toată discuția)
Vanzare constructie de la societate la persoana fizica gabiclenciu gabiclenciu Va rog sa-mi spuneti daca se poate vinde o constructie inregistrata pe firma, asociatului, numai pe baza contractului de vanzare- cumparare adica fara ... (vezi toată discuția)