avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1686 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Colegi de forum, va provoc
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Colegi de forum, va provoc

am doua probleme pentru dumneavoastra
1. brevet de inventie intrat in patrimoniul societatii prin aport la capitalul social se vinde. as dori de la dumneavoastra articolele contabile in legatura cu scoaterea din patrimoniu a respectivului brevet.

2. un platitor de TVA din Romania comanda unui operator din Spania(are cod valid de TVA) un transport pentru un client(fara cod valid de TVA) din Spania al operatorului din Romania pe ruta Italia-Germania. Transportatorul factureaza serviciul operatorului din Romania acesta la randul sau factureaza clientului sau din Spania contravaloarea transportului. Spuneti-mi va rog care operatiune este purtatoare de TVA si cine este platitorul?
Ok, atunci asa este.

Am mai dat mai demult de problema asta si am cautat si atunci prin comentariile legii 31 si prin jurisprudenta o solutie la aceasta problema: cine are prioritate, subrogatia reala sau prevederea legii 31 care tinde sa ne duca la reducere doar intr-un anumit caz? Si independent de asta, cum ramane cu eventuala majorare determinata de obtinerea unei valori mai mari?
Recunosc ca n-am gasit nimic. Si momentan raman la parerea ca se aplica subrogatia, deoarece ipoteza avuta in vedere de art 153^24 citat mai sus are in vedere tot activul societar, deci nu numai bunurile care au intrat prin aport la capitalul social, in vreme ce noi numai despre valoarea acestora discutam. Neavand o dispozitie legala speciala pentru ele, eu tind sa cred ca se aplica subrogatia si atunci trebuie modificat capitalul social.
Eu zic sa revenim la intrebarea initiala:

siwdem a scris:

1. brevet de inventie intrat in patrimoniul societatii prin aport la capitalul social se vinde. as dori de la dumneavoastra articolele contabile in legatura cu scoaterea din patrimoniu a respectivului brevet.


Deci contabilul, primeste factura de vanzare a brevetului. Are loc o iesire din patrimoniul societatii a unei imobilizari. Contabilul o inregistreaza ca atare:

461 = 758 500

5121 = 461 500

658 = 205 1000

121 = 658 1000

758 = 121 500

Diminuarea (sau dupa caz majorarea) capitalului social se face doar pe baza hotararii AGA.
Se intruneste AGA.
Daca AGA, pe baza situatiilor financiare, constata ca s-a redus cu mai mult de jumatate activul net (capitalurile proprii), atunci poate hotari diminuarea capitalului social.
Daca AGA in schimb nu hotaraste diminuarea CS, atunci in contabilitate raman doar inregistrarile facute cu ocazia iesirii din patrimoniu a imobilizarii.
Mi se pare ok rationamentul, cu singura mentiune ca va trece ceva timp intre cele doua etape :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie vanzare imobil reevaluat sub pretul de achizitie byte00 byte00 Buna ziua, As dori un pic de ajutor in legatura cu inregistrarile contabile aferente vanzarii unui imobil la o valoare reevaluata sub pretul de ... (vezi toată discuția)
Incadrare mijloace fixe ctinagl ctinagl Buna ziua, Spune-ti-mi si mie va rog daca Soft Server mail, soft client mail, sistem de operare Windows 2000, Microsoft Office Romania si Soft Client Access, ... (vezi toată discuția)
Vanzare constructie de la societate la persoana fizica gabiclenciu gabiclenciu Va rog sa-mi spuneti daca se poate vinde o constructie inregistrata pe firma, asociatului, numai pe baza contractului de vanzare- cumparare adica fara ... (vezi toată discuția)