am doua probleme pentru dumneavoastra
1. brevet de inventie intrat in patrimoniul societatii prin aport la capitalul social se vinde. as dori de la dumneavoastra articolele contabile in legatura cu scoaterea din patrimoniu a respectivului brevet.
2. un platitor de TVA din Romania comanda unui operator din Spania(are cod valid de TVA) un transport pentru un client(fara cod valid de TVA) din Spania al operatorului din Romania pe ruta Italia-Germania. Transportatorul factureaza serviciul operatorului din Romania acesta la randul sau factureaza clientului sau din Spania contravaloarea transportului. Spuneti-mi va rog care operatiune este purtatoare de TVA si cine este platitorul?
FELICITARI doamnei (domnului) swidem pentru ideea de a supune dezbaterii acest subiect.
Problema este mult mai interesanta decat pare la prima vedere.
Daca in locul acestui brevet de inventie, era adusa ca aport o cladire? Si in conditiile in care piata imobiliara a cazut, vanzarea acesteia ar antrena o serie de probleme.
Daca s-ar merge pe diminuarea CS, atunci multe firme s-ar afla intr-o situatie de blocaj.
Daca s-ar merge pe inregistrarea pierderii, ar mai fi o sansa pentru recuperarea acesteia din profitul anilor urmatori.
Asa cum spune doamna Lisievici, este mai mult o problema juridica si prea putin contabila.
Juristii ar trebui sa se pronunte in acest caz.
Cum spuneam, parerea mea este ca trebuie plecat de la subrogatia reala cu titlu particular. Efectul ei este bunurile se inlocuiesc, patrimoniul ramanand relativ constant. In plus, bunul obtinut in schimb (inclusiv bani, cum e aici) capata regimul bunului inlocuit, deci in cazul de fata intra tot in capitalul social (ca valoare, desigur). Problema este doar ca valoarea inlozuita nu este egala cu cea inlocuitoare, astfel incat capitalul social, tot valoric, suporta o modificare faptica. Prin urmare, acest lucru consider ca trebuie reflectat si "scriptic".
Sunt insa deschisa la orice alte pareri, imi place subiectul :)
brevetul de inventie se evalueaza la data aportului de catre un evaluator independent la 10.000.000 lei (lei noi)...sa zicem ca brevetul se refera la o metoda de valorificare a unor deseuri...
trec vreo 3 ani si patentul nu este pus in practica din diverse motive
se scoate brevetul la vanzare prin anunt public...cea mai buna oferta este de 1000 lei.
avand in vedere oferta redusa asociatii se hotarasc sa pastreze brevetul in patrimoniul societatii, dar isi pun intrebarea:- pastram capitalul social la valoarea initiala?
apeleaza la un evaluator independent ...valoarea reevaluata este de 50.000 lei
se hotarasc sa diminueze capitalul social
prin actul de vointa al celor doi se diminueaza capitalul social iar prin diminuarea activului net datorita vanzarii sub valoarea de aport nu?
ma duc la Legea societatilor comerciale...trebuie sa fie ceva pe acolo in legatura cu asta:(
Dar daca brevetul acesta de 1.000 lei era vandut cu 1.500 lei? Ce faceam, majoram capitalul?
Parerea mea este ca diferenta o inregistram ca profit. Tot asa, in cotrapartida, ma gandesc ca inregistram si pierderea.