avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea diferentelor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea diferentelor de apa

Buna seara ,
In blocul in care locuiesc eu s-a inregistrat o pierdere foarte mare de apa , respectiv de 52 metri cubi . La sedinta care a avut loc pe casa scarii s-a hotarat sa se puna 4 apometre fiecare pe cate o coloana , in afara de apometrul mare care inregistreza tot ce se intampla la scara blocului . Daca se pun apometre pe 3 coloane , si ramane una fara , piederile care sunt se vor trece la cei care nu au reusit sa puna apometru pe acea coloana ? Din cate stiu eu legea 230/2007 spune spune clar ca nu este voie sa se treaca decat 5 metri cubi la fiecare apartament din pierderi , iar cei care nu declara sa li se treaca la pausal . Poate nu au toti oamenii bani sa puna pe coloana cate un apometru pentru ca pretul este ridicat . Mentionez ca au fost verificate si toate apartamentele oamenilor in afara de o persoana care sta cu chirie si nu a dat drumul la usa . Cum trebuie sa procedam in acest caz ? Eu fac parte din persoanele care nu stau bine cu banii dar sunt foarte corecta . Intotdeauna am declarat apometrul corect si am permis acesul in casa presedintelui de la asociatie . Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:44, 29 Noiembrie 2013
Multumesc , dar frica mea cea mai mare era de a plati pierderile de apa . Eu care sunt un locatar corect , niciodata nu am declarat mai putin la asociatie decat ce scria pe apometru , am ghinionul de a avea la etajul 3,2,1 niste persoane nu tocmai serioase , care au pierderi pe instalatie .La etajul 2 deja a fost gasit unul care nu declarase tot , la etajul 3 nu i se da drumul la usa pe motiv ca este chirias , si proprietarul este plecat in Italia , si la etajul 1 nu se stie pe unde sunt . Eu nu am cu cine sa strang bani si sa cumpar un apometru pe coloana decat daca dau eu care sunt la etajul 4 si poate vecinul de la parter ca ceilalti pauza . Si atunci ceilalti care isi pun apometre pe celelalte 3 coloane vor sustine sus si tare ca ei nu platesc nici o pierdere ca si-au pus apometre si pe coloane si ca nu inregistreaza pierderi .Vreau un raspuns concret si mai pe intelesul meu . Chiar va trebui sa suport aceste pierderi ca nu am apometru pe coloana sau se vor imparti in mod egal si la cei care au montate aceste apometre . Cat au voie cei de la asociatie sa treaca in plus la fiecare locatar cand sunt pierderi . Pana acum din ce am citit nu a fost destul de explicit pentru mine . Vreau sa ma duc la asociatie cu lectia invatata . Nu se poate sa platesc eu atatea pierderi . In nici un caz .
Acum, n-as vrea sa va cert, dar dv. cititi ce se scrie aici?
Sa recapitulam:
- nu e nevoie sa va puneti si dv. contor pentru ca consumul pe coloana dv. se obtine prin scaderea consumului din scara a sumei consumurilor de pe celelalte 3 coloane contorizate;

- ce consum se inregistreaza prin acest calcul se repartizeaza la cei de pe coloana dv. Aici ar trebui sa stati de vorba cu presedintele si administratorul sa fie mai fermi, iar celui care nu lasa sa se citeasca apometrele, sa-i puna toata diferenta dupa ce scade consumul celor care declara de pe coloana dv.

Altceva nu cred ca mai e de spus.
eugarizn a scris:

daca s a hotarat acest lucru ,inseamna ca se poate .

Nimeni nu a spus ca nu se poate
Nimeni nu a facut precizari referitor la situatia existenta in asociatia dv
Necesitatea instalarii de apometre suplimentare pe coloana ,s-ar ridica in situatia in care acestea ar individualiza consumatorii,or in speta apometrul se propune a se instala pe coloana verticala din subsol pana la etajul x,pe coloana fiind instalate in linie n consumatori,a caror consumuri nu pot fi contorizat diferential de catre apometrul din subsol
Eventual,se poate face o comparatie de consum in cazul in care exista numar similar de consumatori intre coloane
Practica demonstreaza ca apometrul instalat in subsolul tehnic nu poate individualiza eventuale pierderi generate de disfunctionalitati la consumatorii individuali
Chiar daca apometrul instalat in subsolul tehnic inregistreaza un supliment consum fata de indexul comunicat de catre toti consumatorii de pe coloana...apometrul nu identifica sursa suplimentului inregistrat ,astfel incat ,suplimentul in loc dsa fie repartizat si recuperat de la toti proprietarii ca in cazul apometrului general ,poate fi impus strict la consumatorii de pe o coloana

alexandrasmyrnaios a scris:
Si atunci ceilalti care isi pun apometre pe celelalte 3 coloane vor sustine sus si tare ca ei nu platesc nici o pierdere ca si-au pus apometre si pe coloane si ca nu inregistreaza pierderi .Vreau un raspuns concret si mai pe intelesul meu . Chiar va trebui sa suport aceste pierderi ca nu am apometru pe coloana sau se vor imparti in mod egal si la cei care au montate aceste apometre.

Cei care au apometre pe coloane vor plati atat cat indica aceste apometre.
Sa presupunem ca apometrul furnizorului arata un consum de 400 m.c. de apa.
Pe apometrul de la coloana nr. 1 se inregistreaza un consum de 90 m.c.
Pe apometrul de la coloana nr. 2 se inregistreaza un consum de 110 m.c.
Pe apometrul de la coloana nr. 3 se inregistreaza un consum de 120 m.c.
Diferenta care rezulat pe colana 4 (necontorizata) este de 400-90-110-120=80 m.c.

Citind apometrele din fiecare apartament administratorul constata ca:
Pe apometrele individuale de pe prima coloana s-au inregistrat 3+7+12+...= 86 m.c. apa
Aceste apartamente vor fi trecute pe lista de plata cu o diferenta de apa de 4 metri cubi rezulatat din 90 - 86 = 4.
Pe apometrele individuale de pe a doua coloana s-au inregistrat 23+2+5+...= 98 m.c. apa
Aceste apartamente vor fi trecute pe lista de plata cu o diferenta de apa de 12 metri cubi rezulatat din 110 - 98 = 12 m.c.
Pe apometrele individuale de pe a treia coloana s-au inregistrat 13+ 12+7 +...= 107 m.c. apa
Aceste apartamente vor fi trecute pe lista de plata cu o diferenta de apa de 13 metri cubi rezulatat din 120 - 107 = 13 m.c.
Pe apometrele individuale de pe a patra coloana s-au inregistrat 3+ 2+17 +...= 72 m.c. apa
Aceste apartamente vor fi trecute pe lista de plata cu o diferenta de apa de 8 metri cubi rezulatat din 80 - 72 = 8 m.c.
Asa ca nimeni nu poate sustine ca unii au pierderi oar altii nu au.
Dar ca sa aveti si mai clar situatia consumului pe coloana dumneavoastra ar fi bine sa va instalati apometru asa cum au facut si ceilalti vecini ai dumneavoastra.

Poate la inceput poate sa para o idee buna, insa nu e deloc asa.

Montarea de apomentre pe colone poate fi o masura discriminatorie. Se poate ajunge in situatia ca sa fie avantajati unii proprietati in detrimentul altora.

Si voi incerca sa explic.

In primul rand mare atentie ca in cazul in care ramane o coloana decontorizata, inseamna ca acesteia i se vor imputa eventualele pierderi datorate apometrului de bransament. Daca acesta mai da rateuri si inregistreaza defect atunci acele pierderi vor fi suportate doar proprietarii de pe coloane necontorizata. Lucru total anormal.

2. Daca cauza acelor pierderi nu e contorul de bransament si e o cauza individuala:
- apomentre individuale defecte
- consum de apa neintregistrat (ex un wc care curge continuu dar cu un debit putin care nu e inregistrat de apometru.
- furt de apa (magneti pe repartitoare, bypass la repartitoare etc)

Singurul aspect pozitiv al montarii apometrelor de coloana ar fi ca poate izola cauza problemei. Insa masuratorile acestora nu trebuie luate in calcul pentru ca ar fi o masura discriminatorie.

Sa zicem ca un proprietar de pe o coloana fura apa. Masutratorile apometrelor de pe coloane vor releva faptul ca furtul are loc pe coloana respectiva. Insa este incorect ca diferenta de consum sa fie repartizata doar proprietarilor de pe acea coloana. Cum motivati faptul ca diferenta ar trebui platita doar de acestia? Va spun eu, nu puteti, pentru ca nu exista justificare. Acest lucru e ilegal.
O asemenea decizie a asociatiei ar trebui contestata pentru ca este ilegala.
Atat timp cat nu se descopera adevarata cauza a pierderilor, diferenta ar trebui suportata de toti proprietarii fara nici o discriminare.

Alte discuții în legătură

Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Plata consumurilor de apa rece si calda cu 40% mai mult nsc0 nsc0 Buna seara, Am o problema cu asociatia de locatarii care de mult timp imi trece la intretinere, consumuri de apa rece si calda marite ~ cu 40% fata de cit ... (vezi toată discuția)