avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale neacordate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale neacordate

De 3 ani sunt angajat la o societate in functia de contabil, care necesita lucru in permanenta la calculator, dar nu am primit niciodata de reducerea programului de lucru, zile de concediu suplimentare sau vreun spor salarial.
Ce trebuie sa intreprind pentru a beneficia de aceste drepturi neacordate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 26 Noiembrie 2013
Conf art 5 HG 1028/2006 angajatorii au obligaţia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua condiţiile de securitate şi sănătate oferite lucrătorilor, în special în ceea ce priveşte eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice şi solicitare mentala.
Conf art 8 HG 1028/2006 angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucrătorului astfel încât folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care sa reducă suprasolicitarea în fata ecranului de vizualizare.

In concluzie, conform legislatiei SSM, angajatorul este obligat sa evalueze riscurile la locul de munca si sa identifice eventualele pericole pentru sanatate care pot sa apara. De asemenea trebuie sa ia toate masurile necesare reducerii acestor riscuri.
Actul normativ nu prevede acordarea unor sporuri, zile de concediu sau reducere a programului de lucru. Insa acestea se pot acorda prin CIM sau CCM.
Angajatorul este obligat doar sa adapteze munca si sarcinile si sa proiecteze posturile astfel incat folosirea zilnica a calculatorului sa fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate.

Adica va trebui sa faceti si altceva decat sa stati cu ochii in calculator 8 ore.:)
Atata timp cat aceste drepturi invocate de dvs nu sunt prevazute in c.i.m., in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului nu aveti cum sa le obtineti .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaos pentru persoanele care lucreaza la calculator Dima Mihai Dima Mihai Locul de munca este la calculator si ma intereseaza daca este specificat in lege care este repaosul pe care angajatul trebuie sa-l aiba daca lucreaza in acest ... (vezi toată discuția)
Ore de munca Buftea Ovidiu Buftea Ovidiu Unde este reglementat ca lucratorul la calculator are 7 ore max pe zi.Multumesc. (vezi toată discuția)
Program de lucru csabesz08 csabesz08 Lucrez la o societate comeriala, jobul meu este legat numai de calculator. Din cate am inteles dupa noile norme dupa fiecare ora de stat in fata ... (vezi toată discuția)