Buna ziua! Am facut o plangere penala anul acesta in aug.acuzand o persoana de infractiune de inselaciune.Am imprumutat cu o suma de bani in 2011,cu promisiunea de restituire a lor in 2012.Nu s-a facut nici un act la notar,bazandu-ma pe incredere ca alti fraieri romani deci,nu se poate vorbi de o prescriptie.Evident ca a trebuit sa o caut la domiciliu pt ca nu mai dadea nici un semn de viata.Era pur si simplu de negasit.A trebuit sa plec la munca in strainatate.Anul acesta cand m-am intors,am reluat plimbarea la domiciliu unde mi-a raspuns fiul care era absent de situatie iar mama lui,evident nu era acasa!M-am hotarat sa fac plangerea penala,dar surpriza:politistul care s-a ocupat de cazul meu imi spune ca au plecat din tara pt.1-2 ani.Acesta a vorbit cu administratorul blocului,spunandu-i aceste detalii.M-am uitat la intretinere si am vazut si eu ca sunt 0 persoane,dar nu are restante,deci cineva se ocupa de cheltuieli.M-am hotarat sa imi retrag plangerea penala,pt.ca nu vedeam sorti de izbanda avand in vedere ca persoana in cauza nu era la domiciliu si cine stie cand va veni,iar eu va trebui din nou sa plec la munca in strainatate si nu am cum sa ma prezint la audieri facute de comandant.Intrebarea mea este:cand o voi prinde in tara pe respectiva persoana,o voi putea trage la raspundere facand din nou o plangere penala?Se va putea lua in considerare vechea poveste avand in vedere ca a trebuit sa imi retrag plangerea anul acesta?Va multumesc!
Faptul ca recunoaste ca are datoria este una si prescriptia este alta.
Daca am presupune ca ar fi intocmai cum ziceti dar nu se va prezenta la proces nu veti putea dovedi nimic daca se va judeca in lipsa persoanei datornice.
Adica inregistrarea audio oricum nu va va ajuta.
In penal doar daca este vorba de inselaciune ar raspunde penal si se pare ca si politia a vrut sa se descarce de acest caz.
Ati procedat intelept cand ati retras plangerea facuta. In principiu puteti reitarea organului de cercetare penala o situatie veche atunci cand faceti o noua plangere. E dreptul dvs, insa daca noua plangere este de fapt cea veche la care ati renuntat, sansele dvs de "reusita" sunt nule.Asa cum posta cineva anterior, considerati ca ati donta banii aceia sau ati facut pomana. Veti avea parte de mai multa liniste daca nu va mai ganditi la acei bani. sanatate!
Orice suma de bani care depaseste 250 lei ( conform vechiului cod civil ) , trebuie probata cu un inscris.In lipsa inscrisului , actul juridic ( negotium ) nu poate fi dovedit nefiind admisibila proba cu martori.
" În ce priveşte dovada încheierii actului juridic (negotium), dacă valoarea lucrului împrumutat depăşeşte suma de 250 lei, este nevoie de un înscris, fie autentic, fie sub semnătură privată. Forma scrisă este cerută ad probationem.
Înscrisul sub semnătură privată trebuie scris în întregime de către împrumutat sau cel puţin acesta să adauge la final cuvintele „bun şi aprobat”, arătând în litere suma sau câtimea lucrurilor şi apoi să semneze (art. 1180 Cod Civil). Este suficient un singur exemplar pentru împrumutător.
Contractul nu poate fi dovedit cu alte înscrisuri sau cu martori ori prezumţii. Se admit însă martori dacă împrumutatul consimte expres sau tacit la aceasta, sau în caz de imposibilitate materială sau morală de a preconstitui un înscris sau imposibilitatea de a conserva înscrisul doveditor preconstituit, sau când există un început de dovadă scrisă provenind de la împrumutat şi care face verosimil faptul pretins (art. 1197 Cod Civil). "
Inselaciune
maria098
Buna ziua,
as vrea sa stiu ce pot face din punct de vedere legal cu privire la un imprumut pe care l-am acordat si care nu mi s-a restituit.
Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)