avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... definitivat avocatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

definitivat avocatura

in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura?
Cel mai recent răspuns: monica_paus , utilizator 11:58, 10 Iunie 2005
eu as intreba daca trebuie sa ai 5 ani pentru a sustine examenul de definitivat si sa intri in barou?
Daca ar fi sa luam art. 19 al.3 al legii 51 modificate, "Dabandeste calitatea de avocat definitiv cel care a fost inscris in profesie in caonditiile art. 16 al. 2, daca a promovat examenul de definitivare in functia juridica pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu indeplinesc conditiile de vechime in profesiile anterioare, vor fi obligati sa sustina examenul de definitivare in avocatura"
Iar art. 16 al 2 la care se face trimitere "La cerere poate fi primit in profesie cu scutire de examen:
a. titularul diplomei de doctor in drept;
b. cel care pana la data primirii in profesiea de avocat a indeplinit functia de judecator ... consilier juridic... cel putin 10 ani, si daca nu i-a incetat activitatea din motive disciplinare care il fac nedemn pentru profesia de avocat."
Acum, din coroborarea celor doua articole, eu constat, poate in mod eronat, ca eu, consilier juridic cu 3 ani experienta si definitivat in functia de consilier juridic, in temeiul art. 19 al 3. pot cere inscrierea in profesia de avocat ca si avocat definitiv, cu conditia sustinerii examenului de definitivat in profesia de avocat, deoare-ce chiar daca nu am cei 10 ani necesari pt. inscriere, prevazuti de art.16 al 2 lit. b, nici nu am nevoie, prevalandu-ma de teza a 2-a a alin 3 al art. 19, "Cei care nu indeplinesc conditiile de vechime in profesiile anterioare", fiind o referire evidenta la cei 10 ani din art. 16, pe de o parte. Pe cale de consecinta, eu consider ca, daca un cons juridic este definitivat in functie, poate cere inscrierea ca avocat definitiv, cu conditia sustinerii definitivatului in avocatura.
Parerea mea.
Cu respecte
CJ Ovidiu
Daca aveti 3 ani vechime in functia de consilier juridic si sunteti definitiv, puteti sustine examenul de admitere in profesia de avocat si, in urma promovarii acestuia, pe baza unei cereri, sa dobanditi calitatea de avocat definitiv.
Stimata Doamna,

Nu sunt sigura ca am inteles logica din spatele rapunsului dvs. Procedura descrisa reprezinta opinia dvs., sau aveti cunostinta de practica concreta a vreuniu barou in acest sens.
Toate cele bune
Aceasta este practica Baroului Bucuresti. Avand in vedere ca doresc sa sustin examenul de admitere in profesie in aceasta toamna, m-am interesat la Barou, precizand ca o sa am 4 ani si 11 luni vechime in functia de consilier juridic in noiembrie 2005 si mi s-a raspuns ca daca promovez examenul de admitere, pot deveni avocat definitiv fara obligativitatea stagiului profesional. Daca stiti altceva - documentat - va rog sa imi comunicati pentru ca dupa atatea schimbari, nu mai poti fi sigur de nimic!
Ideea era ca nici eu nu stiu, fiind mai mult sau mai putin in aceiasi oala cu dvs. Sincer, va multumesc pt. informatie, iar daca aflati mai multe va rog sa nu ezitati sa ne informati si pe noi, prin provincie "the wind of change" bate mai slab.
Cu apreciere
CJ Ovidiu.

Alte discuții în legătură

Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)