avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Acesta este proiectul OUG-Masuri in domeniul politicii ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Acesta este proiectul OUG-Masuri in domeniul politicii fiscale

CAPITOLUL II
Masuri in domeniul politicii fiscale

Art. 19. – Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
„Impozit pe profit minim
Art. 18. - (1) Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si la care impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.
(2) Contribuabilii care desfasoara preponderent activitatile prevazute la alin.(4), cu exceptia celor prevazuti la art. 15 si la art.38, si la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligati la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual.
(3) In sensul alin.(2), veniturile inregistrate sunt veniturile obtinute din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare;
g) veniturile prevazute la art. 20 lit. d);
h) in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
(4) Pentru aplicarea prevederilor alin.(2), activitatile desfasurate de contribuabili sunt urmatoarele:
a) tranzactii imobiliare;
b) activitati de inchiriere si leasing;
c) activitati de investigatii si protectie;
d) comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor;
e) comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete;
f) comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor;
g) hoteluri si alte facilitati de cazare;
h) restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie;
i) activitati de servicii in tehnologia informatiei;
j) activitati de servicii informatice;
k) activitati juridice si de contabilitate;
l) industria alimentara;
m) fabricarea bauturilor;
n) activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management;
o) activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica;
p) activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica;
r) activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor;
s) activitati sportive, recreative si distractive;
s) transporturi rutiere;
t) alte activitati de servicii.
(5) Incadrarea in activitatile prevazute la alin.(4) este cea stabilita prin clasificarea activitatilor din economia nationala – CAEN.”

2. La articolul 21, litera n) a alineatului (3) se abroga.

3. La articolul 21, dupa litera s) a alineatului (4) se introduce o noua litera, lit. t), cu urmatorul cuprins:
„t) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile privind combustibilul, aferente vehiculelor rutiere motorizate care sunt in mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare din urmatoarele categorii:
a) vehiculele sunt utilizate pentru transportul cu plata de persoane, cum este de exemplu activitatea de taxi;
b) vehiculele sunt utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational.”

4. La articolul 22, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin.(51) cu urmatorul cuprins:
“(51) Prin exceptie de la prevederile alin.(5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.”

5. La articolul 24, litera h) a alineatului (11) va avea urmatorul cuprins:
„h) amortizarea aferenta autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice este deductibila limitat la cel mult un singur autoturism pentru fiecare persoana fizica cu astfel de atributii.”

6. La articolul 34, dupa alineatul (14) se introduce un nou alineat, alin. (15), cu urmatorul cuprins:
“(15) Pentru anul 2009, contribuabilii prevazuti la alin.(1) lit.b) care desfasoara preponderent, activitatile prevazute la art. 18 alin.(4), in vederea declararii si platii impozitului pe profit, aplica urmatoarele reguli:
a) pentru trimestrul al II-lea, se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul trimestrului cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in perioada 1 mai – 30 iunie 2009 si cu limita de 1.083 lei;
b) pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in trimestrul respectiv si cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru.”

7. La articolul 48, dupa litera l) a alineatului (7) se introduce o noua litera, lit. l1) cu urmatorul cuprins:
„l1) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile privind combustibilul, aferente vehiculelor rutiere motorizate care sunt in mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare din urmatoarele categorii:
1. vehiculele sunt utilizate pentru transportul cu plata de persoane, cum este de exemplu activitatea de taxi;
2. vehiculele sunt utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi.”

8. Articolul 107 va avea urmatorul cuprins:
½Cota de impozitare
Art. 107. – (1) Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009.
(2) In situatia in care impozitul datorat de microintreprinderile care desfasoara preponderent activitatile prevazute la art.18 alin.(4) din Titlul II este mai mic decat 1.625 lei trimestrial, acestea sunt obligate la plata acestei sume.
(3) In aplicarea alin.(2), pentru anul 2009, se au in vedere urmatoarele reguli:
a) pentru trimestrul al II-lea, se compara impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfarsitul trimestrului cu limita de 1.083 lei;
b) pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea se compara impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru.”

9. La articolul 145, dupa alineatul (5) se introduc sapte noi alineate, alin.(6) – (12), cu urmatorul cuprins:
“(6) Nu se deduce taxa pentru achizitiile de vehicule rutiere motorizate si pentru orice achizitii de bunuri destinate vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile, inclusiv pentru achizitia de carburanti, lubrifianti, piese de schimb si componente destinate intretinerii, reparatiilor sau modificarilor in regie proprie, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare din urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii;
b) vehiculele utilizate pentru transportul cu plata de persoane, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
(7) Prin achizitie de vehicule, in sensul alin. (6), se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului. Obtinerea unui vehicul in cadrul unui contract de leasing financiar, astfel cum este acesta definit la pct. 7 alin. (1) al art. 7, este considerata achizitie de bunuri in sensul aplicarii prevederilor alin. (6).
(8) Prevederile alin.(6) - (7) se aplica pentru orice vehicule rutiere motorizate, care sunt in mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.
(9) Prevederile alin.(6) - (8) nu se aplica pentru avansurile care au fost achitate inainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totala sau partiala a vehiculelor rutiere motorizate mentionate la alin.(6), cu caracteristicile prevazute la alin.(8), si a bunurilor destinate vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile, daca livrarea acestora intervine dupa data de 1 mai 2009 inclusiv.
(10) In cazul contractelor de leasing financiar de vehicule rutiere motorizate, in derulare la data de 1 mai 2009, se aplica prevederile alin. (6) - (8) pentru ratele de leasing si valoarea reziduala a acestora, a caror exigibilitate intervine dupa data de 1 mai 2009 inclusiv.
(11) Se limiteaza dreptul de deducere al taxei la 30% pentru cheltuielile cu serviciile legate de vehiculele rutiere motorizate prevazute la alin.(6), cu caracteristicile prevazute la alin.(8), inclusiv cheltuielile de modificare, reparare sau intretinere, chiria sau rata de leasing operational, astfel cum este definit la pct. 8 alin.(1) al art.7.
(12) In cazul contractelor de leasing operational sau a oricaror alte contracte de inchiriere sau de punere la dispozitia persoanei impozabile a unui vehicul rutier motorizat, in derulare la data de 1 mai 2009, se aplica prevederile alin. (11) pentru ratele de leasing sau chiria, a caror exigibilitate intervine dupa data de 1 mai 2009 inclusiv.”

10. La articolul 1561, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alineatele (61) si (62) cu urmatorul cuprins:
„(61) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) – (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin.(1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
(62) Persoana impozabila care potrivit alin. (61) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica fara a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala”.

:offtopic:
Sunt contabil in forum pentru ca astea sunt profesiile pe care le poti alege in profil.De exemplu, in profilul de consultant nu exista profesiuni ca: expert contabil, auditor financiar, economist, auditor de mediu si chiar daca ar fi fost de ales intre astea, nu stiu pe care as fi ales-o.Incercam sa discutam ideea nu persoana sau profesia.Cititi regulamentul forumului si incheiem discutia aici.
Pt davideg: aveti dreptate ca un intreprinzator trebuie sa aduca plus-valoare, dar cum? Cand guvernantii nu stiu cum sa-ti mai taie din fondul de investitii? Ganditit-va ca daca ai pierdere tot te taxeaza. la revedere plus-valoare in acest fel. Mie unul nu-mi convine sa sustin un guvern care nu este in stare sa-si tina promisiunile.
In legatura cu datoria contabilului: sunt contabil si economist totodata si sa stiti ca datoria contabilului este sa atraga atentia atunci cand sunt probleme si sa ajute la gasirea de solutii (o firma mica nu-si permite un CFO care sa se ocupe de astfel de probleme). Un contabil poate ajuta cu idei la scaderea cheltuielilor (doar el vede cel mai bine situatia), poate veni cu solutii cand apar impozite noi, etc. Nu spun ca trebuie sa ajute la evaziune, dar poate gasi cai legale de scaderea darilor catre stat. Nu este datoria sa, dar poate ajuta.

In ceea ce priveste impozitul de 500 euro, acesta se aplica pentru veniturile pana la 12000 euro. Intre 12001 si 50000 suma este de 1000 euro. Eu aici ma incadrez deoarece am depasit 15000 euro anul trecut. Intrebare: vi se pare corect sa platesc aceeasi suma ca unul care cifra de afaceri de 3 ori mai mare?
Dar cum vi se pare ca pt transa intre 12000 si 50000 se platesc 1000 euro iar pentru o cifra de afaceri intre 1milion si 5 milioane se platesc doar 2500 euro? Nu-i diferenta de cifra de afaceri cam mare iar suma de plata cam mica?

DAR EU ZIC CA AM VORBIT CAM MULT DESPRE ASTA.
Eu astept sa se publice ordonanta, sa vedem ce cuprinde pana la urma. Daca aceasta include aceste aberatii si ei chiar doresc sa o aplice de la 1 Mai 2009, eu AM SA DAU IN JUDECATA MINISTERULD E FINANTE pe motiv ca nu se poate aplica acest impozit decat de la 1 Ianuarie 2010. Exista o prevedere in codul fiscal care interzice aplicarea impozitelor in timpul anului.

DACA EXISTA CINEVA INTERESAT SA SE ALATURE ACESTEI ACTIUNI, IL ROG SA MA CONTACTEZE.
DACA EXISTA VREUN AVOCAT INTERESAT SA MA REPREZINTE IN ACEASTA CAUZA, IL ROG SA MA CONTACTEZE.
AM GASIT MAI MULTE MOTIVE DE A-I DA IN JUDECATA:
1. Impozitul nu se poate aplica decat de la 1 Ianuarie 2010.
2. Calcarea si a altor principii ale Codului Fiscal.
3. Fals in declaratii oficiale (din campania electorala, de la inceputul mandatului, etc).

In acest week-end am sa citesc textul OUG-ului sa vad ce aberatii mai este in ea.

Oricum, am sa contactez casa de avocatura NNDKP deoarece am vazut ca s-au cam zburlit din prima zi.

Totusi sper sa nu faca prostia sa aprobe aceasta aberatie.
Nu ati inteles, cei care au un impozit pe profit mai mare de 1000 de euro il platesc pe acela.este vorba de minimum 1000 euro, deci nu platiti la fel cu cel care are profit mai mare.Cifra de afaceri nu spune mare lucru, depinde de activitatea firmei.
drbarbu a scris:
In ceea ce priveste impozitul de 500 euro, acesta se aplica pentru veniturile pana la 12000 euro. Intre 12001 si 50000 suma este de 1000 euro. Eu aici ma incadrez deoarece am depasit 15000 euro anul trecut. Intrebare: vi se pare corect sa platesc aceeasi suma ca unul care cifra de afaceri de 3 ori mai mare?

Cred ca totusi impozitul acesta forfetar este o suma minima, fara a afecta aplicarea procentului la venitul impozabil. Prin urmare, nu ati avea cum sa platiti acelasi impozit cu cineva care castiga de 3 ori mai mult.

Dar cum vi se pare ca pt transa intre 12000 si 50000 se platesc 1000 euro iar pentru o cifra de afaceri intre 1milion si 5 milioane se platesc doar 2500 euro? Nu-i diferenta de cifra de afaceri cam mare iar suma de plata cam mica?

Din nou, din ce am citit eu impozitul ramane procentual, dar cu corectia minima, ceea ce inseamna ca nu se ajunge la diferentele indicate de dvs.

AM GASIT MAI MULTE MOTIVE DE A-I DA IN JUDECATA:

Nu cred ca aveti vreo sansa asa, pentru simplul motiv ca nu se poate ataca legea ca atribut intrinsec al parlamentului si uneori al guvernului. dura lex, sed lex. Puteti sa contestati obligatia dvs de plata de la data de 1 mai, ca fiind nelegal aplicata. Asta e altceva, iar un eventual succes ar produce efecte numai pt dvs.

3. Fals in declaratii oficiale (din campania electorala, de la inceputul mandatului, etc).

Acela tare nu cred ca e vreun fals. Falsul in declaratii este reglementat ca "Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145 ( adica publice), în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe".
Pt Andreea Lisievici: multumesc pentru detalieri in legatura cu darea in judecata. Nu cunosc bine legile, dar sunt sigur ca daca reusesti sa castigi un proces in legatura cu impunerea unui impozit inainte de termenul legal, aceasta lege ar trebui suspendata.
Asa cum am spus, nu cunosc legile prea bine in acest sens.

In legatura cu aceasta OUG, nu am avut ocazia sa o citesc in totalitate, dar ce am reusit sa inteleg de pe la TV si de prin presa (de pe net) este ca nu se mai aplica un procent din cifra de afaceri ci o suma minima pentru acele transe.
Da, daca depasesti acea suma ca impozit platit nu mai are rost sa te stresezi.
Iata cazul meu: anul trecut am realizat o cifra de afaceri de 15000 euro, iar impozitarea a fost de 3% (microintreprindere). Impozitul platit nu a depasit 500 euro, asa ca ma intereseaza acest fapt. Sa zicem ca anul acesta voi realiza o cifra de afaceri mai mare de 30000 euro si voi depasi 1000 euro taxa pe venit platita.
Pe mine nu ma intereseaza DOAR PT MINE, ma intereseaza de injustetea acestei legi! Nu este corect sa fiu tratat ca infractor ca am o firma! Trebuie sa dovedeasca ca nu-mi platesc impozitele si apoi sa ma taxeze, dar pt ei este mai usor sa ne acuze pe toti si sa ne taxeze pe toti pt acest lucru.

Nu-mi convine sa fiu in aceeasi banca du dl Pogea (care este evazionist - articol aici: [ link extern ] .
Sa isi faca si cei de la fisc datoria si sa-i CONTROLEZE PE TOTI, dar mai ales pe acei contribuitori mari, ca aceia au datorii mari la stat.

Despre nedecontarea cheltuielilor cu combustibilul masinii firmei ce mai spuneti? Eu nu pot sa-mi desfasor activitatea fara masina (prestez servicii de mentenanta IT). Daca m-as duce la client cu transportul in comun, renunta la mine imediat deoarece nu ajung cand are nevoie de mine.

Alta chestie legata de acesta OUG: de ce nu cerem ca sa se aplice si institutiilor statului si parlamentului? Ma refer mai ales la nedeductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul. Ca doar se discuta de solidaritate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
drbarbu, utilizator

Alte discuții în legătură

Propunere adresata consultantilor fiscali si expertilor contabili Ana Muntianu Ana Muntianu Avand in vedere ca pana luni proiectul OUG privind unele reglementari fiscale este supus dezbaterii publice, va propun sa sesizam organismele profesionale din ... (vezi toată discuția)
Modificare norme cod fiscal - proiect Ana Muntianu Ana Muntianu PROIECT H.G. REFERITOR O.U.G. 34/2009 VARIANTÃ DE LUCRU GUVERNUL ROMÂNIEI HOTÃRÂRE pentru modificarea şi completarea normelor ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe profit conform oug34/14.04.2009 mihaeladobre mihaeladobre Cum e cu impozitul forfetar?Cum stim daca ne incadram in cotele alea si daca il platim numai pe acela sau si pe cel de 16%?daca se poate sa imi explicati si ... (vezi toată discuția)