avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Colaborare cu o stenografa pensionara la sedintele CA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Colaborare cu o stenografa pensionara la sedintele CA

O organizatie non profit are o colaborare cu o stenografa in baza unui contract de colaborare pentru sedintele CA. Mentionez ca persoana in cauza este pensionara. In acest caz pentru plata serviciilor prestate organizatia non profit calculeaza, achita si declara prin D112 contributiile CAS, CASS si impozit sau persoana respectiva isi achita si declara singura aceste contributii si impozit?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Catela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:04, 5 Decembrie 2013
Ce fel de contract de colaborare aveti? Asigurati-va ca nu vorba de "munca la negru".
Pentru acel contract civil de prestari servicii (pentru activitatile ocazionale) ii retineti (ong-ul) impozitul pe venit (precizati clar in contract ca ii retineti 16% pentru a nu mai trebui ca persoana sa depuna declaratia 200 pentru diferenta de impozit de la 10% la 16%) si contributia la sanatate de 5,5%. Contributie la pensie nu pentru ca e pensionara dar sa precizati asta in contract.
Le declarati in declaratia 112 pana pe 25 a lunii urmatoare celeia in care faceti plata si le platiti pana la acelasi termen.
Anul urmator sa nu uitati sa depuneti declaratia 205 cu numele, cnp-ul si valoarea impozitului pe venitul din contracte civile platit pentru respectiva persoana in anul precedent.
Multumesc pt raspunsuri. Dar ce credeti d-nule Florin Cioca daca era vorba de munca la negru mai intrebam de impozit si contributii???Am scris ca e vorba de un contract. Si este asa cum spune d-nul George Neagu un contract pentru activitati ocazionale.
Multumesc d-nule George Neagu banuiam ca pentru acest gen de contract se opresc doar anumite contributii si impozit dar nu eram foarte sigura. Multumesc pentru raspuns.
Nu cred, doar va intreb. Ramane la latitudinea ITM-ului sa stabileasca daca in respectivul contract e vorba de munca ocazionala sau nu, prin verificarea actelor la fata locului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii impozit si fond sanatate pentru colaborari ong CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. La o asociatie non profit ,in luna septembrie 2013 am platit colaboratori. Din sumele brute am retinut impozit si fond sanatate pe care le-am virat ... (vezi toată discuția)
Cum se impoziteaza ? gigelas gigelas Buna ziua, O societate comerciala (SRL),face un contract de colaborare cu o persoana fizica, prin care persoana fizica are urmatoarele obligatii: -sa ... (vezi toată discuția)
Conventie civila cu persoana fizica lady34 lady34 sunt i.i. si vreau sa stiu daca pot sa inchei conventii civile cu persoane fizice pentru o activitate ocazionala ? (vezi toată discuția)