avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Litigii impotriva asociatiilor de proprietari - antena ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Litigii impotriva asociatiilor de proprietari - antena pe bloc

Am o problema cu o antena de internet amplasata pe terasa blocului, deasupra locuintei mele (eu locuind la etajul 10). Antena a fost instalata inainte de a deveni proprietarul locuintei. Ulterior am aflat de posibilele efecte nocive ale acestor dispozitive care emit unde electromagnetice. Am vazut alte solutii ale instantelor de judecata care au decis in favoarea locatarilor, chiar daca exista o expertiza tehnica potrivit careia antena se incadra in parametrii stabiliti intr-un ordin al Ministerului Sanatatii. Argumentul subliniat de instanta a fost ca ordinul MS poate fi relevant doar pentru o expunere de scurta durata. Instanta remarca faptul ca studiile privind expunerea pe o perioada indelungata nu sunt concludente, iar conform Tratatului European, in astfel de situatii se aplica principiul precautiei. De retinut ca eu nu am semnat niciun acord privind utilizarea spatiului comun pentru instalarea acelei antene. Am incercat sa le explic celorlalti membri ai Asociatiei de Proprietari toate aceste aspecte, dar nu am fost luat in considerare. Prin urmare, singura cale care imi ramane e sa ma adresez instantei.
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2013
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: sevenx , utilizator 16:08, 12 Decembrie 2013
interesant e ca a vazut decizii judecatoresti care dau dreptate unora in situatia lui ! sa le scaneze sa le vedem si noi daca site-ul permite !
Stimate Domn, Domnul avocat are perfecta dreptate, nu exista un defect ascuns ci este chiar vizibil! Antenele existau pe bloc!!! Atacul in instanta a contractului V-C este in vant
Insa exista o speranta pentru dumneavoastra. Aceasta consta in vopsea de ecranare! Aceasta se aplica un strat pe tavan si pe peretii exteriori ai apartamentului dumneavoastra dupa care se aplica lavabila / culoarea dorita.
Va doresc sarbatori fericite si multa sanatate!
ex:
[ link extern ] /
Eu nu am chiulit la orele de fizica, dar recunosc faptul ca fiecare an distanta fata de terminarea liceului mi-a "blurat" (sic!) cunstintele si aptitudinile dobandite cu sarg in urma orelor respective.

Ce pot spune este ca inteleg ingrijorarea utilizatorului care a deschis subiectul si nu cred ca apostrofarile sau ironiile sunt ceea ce spera sa obtina apeland la acest forum.

Si eu m-am mutat cu ani in urma intr-o zona oarecare, in care inca locuiesc, fara a ma impacienta cu privire la potentialele riscuri, nu vreau sa intru in amanunte. Nu sunt, indraznesc eu sa cred, nici ignoranta, nici saraca cu duhul. Insa in decurs de 11 ani mi-au murit de cancer 4 caini, crescuti in acelasi loc in care locuiesc eu cu familia mea, inclusiv cei doi copii. Sunt imprejurari care te alarmeaza si te fac sa analizezi lucrurile din perspective diverse, nimeni nu ramane pironit in aceleasi idei fixe, cred ca nici nu e bine sa nu-ti pui permanent intrebari, in general...

Nu stiu sigur daca antenele sunt periculoase, multa lume (care sta bine cu fizica) zice ca sunt.
Mai jos e un link unde se prezinta cateva opinii, probabil ca exista inca 100 care spun contrariul. Zic doar ca nimeni nu stie tot la modul absolut. Putem macar sa ne indoim din cand in cand de ceea ce cunoastem sau ni se vinde ca fiind adevarat.

Drepturile fiecaruia incep acolo unde se termina cele ale celorlalti. Daca cineva este ingrijorat pentru sine si pentru familia sa, are dreptul macar sa-si puna intrebari.

[ link extern ]

Ce pot spune este ca inteleg ingrijorarea utilizatorului care a deschis subiectul si nu cred ca apostrofarile sau ironiile sunt ceea ce spera sa obtina apeland la acest forum.

Daca cineva este ingrijorat pentru sine si pentru familia sa, are dreptul macar sa-si puna intrebari.



Utilizatorul trebuia sa isi puna intrebarile inainte de a cumpara apartamentul, nu cred ca mai au rostul DUPA ce a facut acest pas, nu poate o firma de telefonie sa modifice antena in functie de fiecare proprietar.
Este un contract care se semneaza nu pentru cateva luni, aici nu se pune problema asa "imi iau jucariile si am plecat dupa 1 an", contractul de inchiriere are ani buni din momentul in care se semneaza, sunt aprobari si costuri de montaj foarte mari.
Cel care a locuit in apartament a dat o declaratie notariala.
Trebuie verificat daca amplasarea antenei s-a facut cu acordul proprietarilor direct afectati (in primul tand cei de la ultimul etaj), precum si al cel putin 51% dintre proprietarii din imobil. Stiu ca lucrarea mai presupune obtinerea unui aviz de mediu, precum si a autorizatiei de constructie.
Daca obtinerea eventualei autorizatii de constructie nu a respectat prevederile legale cu privire la acordul celor mentionati mai sus, se poate cere anularea ei.

De asemenea, au existat hotarari judecatoresti, chiar in Romania, prin care companii de telefonie au fost obligate sa demonteze antenele, motivarile avand la baza argumente ca cele de mai jos.

Trebuie subliniata problematica nerezolvata a efectelor potentiale in timp (nu imediate, vizibile) asupra sanatatii cetatenilor, in ideea ca dreptul la viata si integritate fizica si implicit la sanatate, garantat de art. 2 din Conventia Drepturilor Omului ratificata de Romania prin Legea nr. 30/ 18.05.1994 si consacrat prin Constitutie la art. 22 si 34, presupune si eliminarea din mediul biologic al individului a oricarui risc potential pentru sanatatea si bunastarea sa.

Se are in vedere si principiul precautiei instituit de art. 174 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene (fostul art. 130 R din Tratatul de la Maastricht) care s-ar traduce prin aceea ca, in lipsa unor date certe referitoare la consecintele pe termen lung al expunerii la campuri electromagnetice, autoritatile trebuie sa protejeze cu prioritate individul contra riscurilor potentiale.



Nu este imposibil de obtinut demonarea antenei, insa e un razboi lung si costisitor, in care este nevoie de asistenta juridica de calitate.

Alte discuții în legătură

Antena gsm Severinaturcu Severinaturcu Buna seara! De curand a aparut o noua problema in blocul in care locuiesc de aproape 20 de ani. Presedintele blocului a venit cu propunerea punerii unei ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari mihai iustin mihai iustin Asociatia are dreptul sa monteze antene GSM pe bloc neavand acceptul tuturor locatarilor.Blocul nostru este impartit in 3 scari lipite una de alta.Antenele au ... (vezi toată discuția)
Amplasare antena gsm V1978 V1978 Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in privinta urmatoarei probleme. Blocul nostru are 2 scari fiecare cu asociatia sa de proprietari. La scara ... (vezi toată discuția)