avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Majorare salariu minim 2014
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Majorare salariu minim 2014

Daca se modifica salariul pt a respecta HG 871 / 2013 - adica devine, de la 01.01.2013 850 lei - se poate face decizie colectiva ? Cand se redacteaza si cand se transmite in ReVisal - avand in vedere ca suntem in luna decembrie si toate situatiile ar trebui incheiate mai devreme ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:10, 11 Decembrie 2013
Se poate intocmi o decizie colectiva, fiind o modificare obligatorie a CIM, care rezulta dintr-un act normativ, nu este negociata. Actele se pot intocmi si transmite si in luna decembrie.
HG nr.500/2011:
art.5 (2) Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Asadar, inregistrarea in REVISAL ar trebui sa se faca in ziua in care angajatorul a luat cunostinta de continutul HG, adica la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial.
Intr-adevar modificarea salariului minim trebuie operata in Revisal la data la care se prezuma ca angajatorul a luat cunostinta de continutul actului normativ. Astfel de discutii au mai avut loc pe forum si am prezentat o solutie in acest sens in ian 2013: www.avocatnet.ro/content/for...
In practica nu se respecta acest termen, fiind neoportun sa modifici salariul unui angajat cu mai mult de o luna inainte, in cazul de fata in 15.11.2013 (data publicarii HG 871/2013). Intre timp salariatii pot pleca din firma, pot fi angajati altii noi, iar inspectorii de la HR vor intocmi incontinuu decizii de modificare a salariului minim si vor efectua modificari in Revisal.
Consider ca in cazul salariului minim ar trebui prevazut expres in actul normativ perioada in care se vor modifica CIM in Revisal.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Actul normativ in vigoare prevede data la care se completeaza in REVISAL , numai ca interpretarea este data altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim 2014 ataela1 ataela1 Va rog sa-mi spuneti daca pentru a modifica salariul minim pe economie al angajatilor,conf.HG 871/2013 trebuie facut un act aditional la CIM. Daca da,acesta ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie hg 817/2013 cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, Daca un salariat are salariul in CIM: 1. Salariul de baza lunar brut: 800 lei 2. Alte elemente constitutive: a) Spor de ......: 309 ... (vezi toată discuția)
Revisal 2013 carsgp carsgp Va rog spuneti-mi, daca de la 1 februarie se schimba salarul pana la ce data trebuie sa transmit prin revisal, actul aditional trebuie facuta pe 1 februarie, ... (vezi toată discuția)