Nu inteleg cum s-ar trece peste neindeplinirea conditiei de vremelnicie daca exista si actiune pe fond? Si de ce sa faci actiune pe fond?
Daca am o ordonanta favorabila, aplicabila pana la judecata fondului, scopul meu e atins si fondul ar fi bine, pentru mine, sa nu se judece niciodata. Caci pana atunci merg cu ordonanta inainte.
Nu cred ca o ordonanta e admisibila in acest domeniu, indiferent de existenta fondului sau nu; pe fond pot renunta la judecata dupa admiterea ordonantei, corect? Ce ar demonstra fondul? Nimic.
In plus, ordonanta e vremelnica prin natura ei, or la iesirea din tara e nevoie de o hotarare irevocabila; in esenta, irevocabil inseamna ca are putine sanse de a fi schimbata, ca e stabila, definitiva, or in cazul ordonantei vremelnicia face parte din caracterul ei. O ordonanta e provizorie si nu are stabilitatea unei hotarari pe fond.
suplinirea consimtamantuli pentru pasaport este de esenta unei actiuni de fond deoarece se doreste suplinirea unui drept.in schimb, daca se demonstreaza urgenta, spre exempl dat fiind solutionarea fondului intr-un termen destul de lung, pentru a nu se prejudicia este admisibila si ordonanta presedentiala.
exista o larga jurisprudenta in acest sen, instantele apreciid intemeiata suplinirea consimtamantului si pe cale ordonatei presedentiale pentru motive justificate si urgente:
-plecarea in straintate la tratament medical a copilului
- plecarea in vacanta in strainatate
bineinteles ca trebuie probat refuzul nejustificat al tatalui
personal am castigat asemenea dosare iar copilului i s-a facut pasaport in baza ordonantei .
deci e nevoie neaparat de alta actiune in instanta,nu reusesc cu decizia de suplinire a semnaturii la trecerea frontierei.....
sfatul umneavoastra care ar fi? sa merg pe ordonanta?
Antoanela, sunt perfect de acord cu tine in exemplele date, insa cazul asta e diferit. Doamna vrea sa faca un pasaport ca sa aiba mereu si mereu posibilitatea de a iesi cu pruncul din tara... nu exista vreo urgenta, vreo necesitate...
Cazurile aratate de tine sunt diferite. In aceste situatii, nu vad logica pentru care, daca ordonanta e pentru o interventie medicala sau pentru o vacanta anume, sa mai faci fondul. Te intorci cu pruncul pana atunci...
Si eu am astfel de hotarari, dar doamna nu am vazut sa justifice vreo urgenta. Si nici vreo vremelnicie. Si nu vad cum o astfel de ordonanta, data generic si nu pentru o iesire anume, nu ar prejudicia fondul.
Sfatul meu e sa mergeti la un avocat pentru dosar si o sa aveti mai multe lamuriri acolo. Doriti sa mergeti singura in dosar? Eu, una, nu va recomand, insa depinde si de comportamentul procesual al tatalui.
Un paşaport pentru copil mic se face la interval de 3 ani, şi odată făcut, indiferent că e pe o hotărăre dintr-un dosar pe drept comun, fie pe ordonanţă, paşaportul e valabil.
Aşa că, dacă hotărârea pe fond de suplinire a semnăturii la trecerea frontierei nu este acceptată de Serviciul paşapoarte, deşi e ilogic să nu fie, fiindcă scopul paşaportului este trecerea frontierei, doamna poate cere şi prin ordonanţă, arătând o rezervare la o staţiune din afara ţării sau o programare la un eveniment...