avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Sporul de stabilitate si greva
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Sporul de stabilitate si greva

1.Suntem in anul 2013;:)
2. Un salariat are 9 ani si 11 luni vechime neintrerupta in invatamant;
3. Participa la o greva de 2 zile;
Va beneficia de sporul de stabilitate in anul:
- 2014(dupa Inca o luna "muncita);
- 2024- dupa inca 10 ani "prestati" ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:03, 18 Decembrie 2013
CCMRI Art. 109 (1) Drepturile prevăzute în prezentul contract colectiv de muncă sunt, în condiţiile legii, considerate minime, de la nivelul cărora începe negocierea contractului colectiv de muncă la celelalte niveluri.
(2) Contractele colective de muncă încheiate la nivelul unităților/instituțiilor prevăzute în Anexa nr. 4 pot stabili drepturi și obligații numai în limitele și în condițiile prevăzute de lege.
Art. 110. Drepturile prevăzute în contractele individuale de muncă nu pot fi sub nivelul celor care sunt stabilite prin prezentul contract, în condiţiile legii.
Art. 111. În baza prevederilor prezentului contract colectiv de muncă vor începe negocierile în vederea încheierii contractelor colective de muncă la nivelul unităților/instituțiilor prevăzute în Anexa nr. 4.
Unde este interdictia negocieriii ccm la nivelul unitatii?:)
Niciun act normativ nu poate interzice negocierea unui ccm la nivel de unitate.
Constat ca ne intelegem separat... :) Ati intrebat de prevederea referitoare la ordinea de negociere a CCM, nu de interdictii.
Scoala nu poate negocia ce doreste, trebuie sa isi fundamenteze optiunile pe toata legislatia aplicabila. Fiind vorba de invatamant, discutam de legislatia aplicabila invatamantului, relatiilor de munca, securitatea in munca, asigurari sociale, pensii, contabilitate ... Cam cat estimati ca poate o scoala sa dea (prin CCM sau ROI), daca actele normative superioare nu ofera cadrul legal potrivit?! Intrebarea este retorica, fireste.
Atat CCM la nivelul unitatii cat si ROI reprezinta ultima veriga in lantul actelor normative, acestea urmand sa se supuna tuturor actelor normative superioare ca forta juridica (legi, din categoria carora face parte si CCMRI, hotarari de guvern, ordine de ministru, instructiuni, hotarari de consiliu local, ordine de prefect,ISJ).
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
elena138, utilizator
Eu am dorit sa intreb daca putem sa 'punem' in regulamentul intern o prevedere precum: 'participarea la greva nu intrerupe vechimea efectiva in invatamant,necesara acordarii sporului de stabilitate sau sustinerii gradelor didactice" ....sau: "in cazul participarii la greva cadrelor diadctice participante le sunt aplicabile prevederile referitoare la suspendarea contractului individual de munca pentru concediul maternal" ....iar baza legala:
"Art. 49.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne'

Alte discuții în legătură

Suspendare cim dupa cate zile de absente???? liliua2008 liliua2008 PREVEDE UNDEVA CODUL MUNCII SAU CCM LA NIVEL NATIONAL CATE ZILE TREBUIE SA ASTEPTE ANGAJATORUL PANA SA-I SUSPENDE CIM UNUI SALARIAT, SAU ASTA SE HOTARASTE PRIN ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim pentru absente nemotivate bvr bvr Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutai inca odata in urmatoare problema: Am un angajat care nu s-a mai prezentat la serviciu din 26.08.2013. Din cauza ca am ... (vezi toată discuția)
Lg. 40/2011 Doina Elena Doina Elena Ce acte aditionale trebuie sa facem? Conform art. 17 alin. 2, lit. d1, vom introdice in contract criteriile de evaluare a activitatii profesionale a ... (vezi toată discuția)