avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... violare de domiciliu ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

violare de domiciliu ?

Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in curand. Proprietatea nu este imprejmuita cu un gard, dar este bine delimitata de niste pari (semne de hotar), atat la cele 4 colturi, cat si la jumatatea fiecarei laturi. De asemenea, toata suprafata terenului a fost decopertata, ceea ce face si mai vizibila diferenta dintre proprietatea mea si cele vecine. Saptamana trecuta, deplasandu-ma acolo, am gasit imediat langa constructie, deci pe terenul meu, o autoutilitara si trei barbati care incarcau niste materiale de constructii, care se aflau atat pe constructie cat si pe langa aceasta. I-am rugat sa se legitimeze si sa imi spuna de ce incarca acele materiale de constructii. Mi-au comunicat ca sunt de la firma care a livrat materialele si, intrucat sunt neplatite de anteprenorul meu general cu care ridic casa, vor sa le ia inapoi. Intre timp a aparut si un vecin care a asistat ca martor. Le-am spus ca eu nu cred si ca trebuie sa-mi prezinte documente in acest sens, un ordin de transport sau o imputernicire din partea anteprenorului meu ca sunt indreptatiti sa le preia de la fata locului si bineinteles un contract ca ei au livrat materialele. Mi-au spus ca nu au astfel de documente. In aceste conditii, le-am spus ca trebuie sa se opreasca din incarcat pentru ca se afla pe proprietatea mea privata fara sa le fi dat vreodata acordul si ca ii rog sa paraseasca proprietatea mea si sa asteptam impreuna in strada politia pe care am anuntat-o intre timp. Nu au vrut sa astepte venirea politiei si au plecat in tromba cu o parte din materiale.
Nu ma intereseaza despre infractiunea de furt savarsita de cele trei persoane, am facut plangere in acest sens, ci ma intereseaza doar daca in conditiile in care i-am gasit pe proprietatea mea fara acordul meu, le-am aratat de unde pana unde se intinde ea si i-am rugat de fata cu un martor sa o paraseasca de indata, cele trei persoane au savarsit si infractiunea de violare de domiciliu.
Cel mai recent răspuns: celina , utilizator 20:53, 6 Iunie 2009
Uite exemplu:
Violare de domiciliu, condiţia folosinţei imobilului de către persoana vătămată, indiferent de identitatea proprietarului.

Va exista infracţiunea de violare de domiciliu chiar dacă persoana care foloseşte imobilul a devenit proprietar tabular ulterior datei comiterii infracţiunii.
Prin sentinţa penală nr. 855/13 aprilie 2000, Judecătoria Reşiţa a condamnat pe inculpaţii F.I. şi N.T. la câte 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, în baza art. 192 C. pen.
În motivare s-a reţinut că, cei doi inculpaţi au pătruns fără drept, înarmaţi cu furci pe un teren folosit de partea vătămată I.I.
Împotriva sentinţei au declarat apel inculpaţii, invocând netemeinicia şi neegalitatea, arătând că imobilul nu este proprietatea părţii vătămate, care îl foloseşte abuziv.
Tribunalul Caraş-Severin, prin decizia penală nr. 334/21 septembrie 2000, a admis apelurile, a desfiinţat hotărârea, şi, în rejudecare a dispus achitarea inculpaţilor în baza art. 10 lit. a) C. pr. pen. apreciind că nu există fapta penală. În motivare a reţinut că, la data comiterii faptei, proprietatea terenului o avea primăria, iar partea vătămată folosea ilegal terenul respectiv.
Împotriva deciziei a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, invocând neegalitatea.
Curtea de Apel Timişoara a admis recursul, a casat decizia şi a menţinut hotărârea primei instanţe.
Textul art. 192 C. pen. condiţionează existenţa infracţiunii doar de folosinţa imobilului, fără a face distincţie de caracterul ei. Se ocroteşte astfel o situaţie de fapt şi nu una de drept. Este irelevantă împrejurarea că partea vătămată şi-a stabilit domiciliul în acel imobil ulterior datei comiterii faptei, atâta timp cât la acea dată folosea efectiv acel imobil.


Oricum, e ca dreptul: 2 juristi si 3 pareri. :)
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Pai exemplu confirma parerea mea: violarea de domiciliu ocroteste domiciliul iar nu proprietatea!
In speta locuinta/imobilul sau ce o fi fost era folosit!!!
Doar ca era fara drept!

Ori dreptul de a folosii imobilul nu are nici o importanta aici, deoarece nu proprietatea ci libertatea individului este ocrotita!!!
Or in intrebarea initial casa nu era inca terminata, nefiind inca folosita!!!

"Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in curand"

asa-i: doi juristi trei pareri!
:coffee:
Pentru maine dimineata, ca acum e prea tarziu pentru cafea!
Buna ziua,am si eu o problema,mi-a intrat o persoana in curte si in casa alaturi de alte 3 si au inceput sa ma ameninte si sa-mi provoaca un discomfort mare si o neliniste in familie si totodata o mare frica.Ce as putea face in cazu acesta si ce ar fi cel mai indicat(un raport avantaje/dezavantaje)
Va multumesc
depuneti o plangere la politie sau parchet pentru violare de domiciliu si amenintatre. In cazu l i n care doriti ca aceste persoane sa raspunda pentru raul pe care vi l-au provocat, acesta constituie avantajul unui asemenea demers. Dezavantaje nu imi dau seama daca pot exista, poate doar faptul ca va trebui sa va implicati odata demarata cercetarea acestui fapt, in sensul ca va trebui sa probati veridicitatea celor reclamate, veti fi chemat de mai multe ori, daca se va ajunge in instanta deasemenea acest lucru va va solicita timp si poate chiar bani..dvs. decideti ce anume doriti.
In ce a constat amenintarea ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Furt calificat alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)