avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prescriererea indemnizatiei pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prescriererea indemnizatiei pentru cresterea copilului

(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii(...), pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(2)Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3)Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.

1. O persoana castiga in instanta un salariu net marit cu 50 %.
2. Pentru restantele salariale platite conform ordonantelor privind reesalonarea se retine impozit.
3. Are dreptul persoana respectiva sa solicite diferenta dintre 'cei 75%' calculati potrivit salariului marit cu 50 la suta pe ultimele 12 luni?
4.In aceasta situatie dreptul se prescrie dupa 3 de la data de la care unitatea bugetara a inceput sa platesca restantele salariale?
- in primul an se plateste 5%;
- al doilea an - 10%.....si tot asa


Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 19:44, 14 Decembrie 2013
Uitati ce nu inteleg eu....mai exista si o hotarare din 2009 care a foat paltita 5% in 2012 si 10% in 2013

Prin O.U.G. nr.124/2011 se introduce o modalitate de calcul unitară, se stabileste ca toate prestatiile sociale să se raporteze la un indicator social de referintă (ISR). Astfel, raportarea la ISR nu scade cuantumul prestaţiilor (indemnizţie pentru creşterea copilului, stimulent de inserţie, alocaţie de stat pentru copil), iar în prezent valoarea ISR a fost stabilită la 500 de lei.
ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE OUG nr. 111/ 2010, cu modificările şi completările ulterioare, PENTRU COPIII NÃSCUŢI DUPÃ DATA DE 1 IANUARIE 2011 SE ACORDÃ INDEMNIZAŢIE CREªTERE COPIL ÎN UNA DIN URMÃTOARELE VARIANTE LA ALEGERE:
- Concediu pentru creşterea copilului în vârsta de până la un an, respectiv 3 ani (in cazul copilului cu handicap), precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR (600 de lei) şi nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei).
- Concediu până la vârsta de 2 ani a copilului şi indemnizaţie până la vârsta de 2 ani in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR (600 de lei) şi nici mai mare de 2,4 ISR (1200 de lei).
Persoanele care au optat pentru prima variantă (concediu şi indemnizaţie pâna la vârsta de 1 an), au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR (500 de lei) până la vârsta de 2 ani a copilului, în cazul reluării activităţii înainte de împlinirea vârstei de 1 an a copilului.
Persoanele care au optat pentru a doua variantă (concediu şi indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului) şi realizează venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani au dreptul să beneficieze de un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR (500 de lei) ;

Ordonanta aceasta face referire la veniturile nete....dar stabilirea venitului net depinde si de rata inflatiei,intrucat in hotararea judecatoresca se face precizarea ca sumele se reactualizeza cu indicele de inflatiei de la data platii efective. Din acest motiv ma gandesc ca din moment ce:
1. in 2012 s-a platit 5%,sume actualizate cu rata inflatiei;
2.asadar 'netul' din 2012....si mai precis luna din 2012 in care s-a platit 1,25% declanseaza termenul de prescriptie ...Pentru ca in altfel nu poti afla netul exact!

Ma gandesc ca angajatorul trebuie sa calculeze "netul' in functie de rata inflatiei din primul trimestru din 2012 si in functie de asta sa se faca si solicitarea ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului? vasileionica27 vasileionica27 Cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului, daca optez pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an??? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea afirmatie este reala, este spusa de un angajat al Serviciului Alocatii si Indemnizatii : daca optezi la ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2011-2012 si legislatia aplicabila bogdan_andrei_s bogdan_andrei_s buna ziua.as dori si eu sa stiu care este noua lege privind indemnizatia de crestere copil in prezent.sotia mea va naste in ianuarie 2012 si vroiam sa stiu ... (vezi toată discuția)