avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drepturi salariale conditii deosebite de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drepturi salariale conditii deosebite de munca

Buna ziua! Lucrez ca registrator medical la Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, in urma ocuparii prin concurs a acestui post, din data de 01.01.2013. Sunt incadrata in conditii deosebite de munca, cu program de lucru de 6 ore/zi si 10 zile in plus la concediul de odihna. Intrebarea mea este, daca am dreptul sa primesc si sporul de radiologie de 20% pentru categoria a III-a de risc radiologic cum primesc medicii, asistentii medicali si ingrijitoarele din sectie. Medicul sef de sectie mi-a zis ca nu am dreptul sa primesc acest spor de 20% pentru ca nu lucrez in radiatii, desi biroul este in incinta sectiei de radiologie. Intrebarea mea este daca am dreptul la acest spor de 20%, si daca da, conform carei legi? Numai asa as putea sa fiu credibila in privinta solicitarii acestui drept. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: badocSDH10 , utilizator 10:39, 16 Martie 2014
Va multumesc frumos pentru lamuriri.Desi pare ca vorbim aceeasi limba dar ne intelegem separat, eu am inteles un lucru: pentru calitatea de "persoana expusa profesional" demersul este laborios, iar diferenta la salariu ar fi o crestere de 5%. Eu primesc spor de calculator 15%, iar cel de radiatii este de 20%. Sunt in ultimul an de studiu la o scoala postliceala de asistente medicale specializarea AMG si, va marturisesc ca, desi n-as fi dorit sa profesez ca asistenta medicala, acum, mai mult ca niciodata imi doresc acest lucru. Sanatatea este nepretuita si in beneficiul ei niciun sacrificiu nu este de prisos. Va multumesc d-na integrity, va multumesc d-nule gigipopa pentru determinarea acestei decizii. Va doresc succes in tot ceea ce faceti, sanatate si bafta la noroc! Cu multumiri F.D.
integrity nu stapaniti (din pacate) toate nuantele legisaltive.
Anexa 2 la Legea pensiilor publice se intituleaza: "LISTA cuprinzand locurile de muncaƒ incadrate in conditii speciale, in care se desfasŸoaraƒ urmaƒtoarele activitati."
iar la pct 2. din anexa apare:
"Activitatea din locurile de muncaƒ inncadrate in categoriile de risc radiologic III sŸi IV din centrale nuclearoelectrice, unitati de cercetare-dezvoltare din domeniul nuclear, unitati de fabricare a combustibilului nuclear, unitati de tratare sŸi depozitare a desŸeurilor radioactive, instalatii radiologice sŸi alte instalatii nucleare."
Utilizatorul a mentionat ca laboratorul unde lucreaza este incadrat in categoria de risc radiologic III, ca registrator medical. La pct.2 fiind vorba de activitati desfasurate intr-o instalatie radiologica (nu este deci vorba de postul/ meseria, ocupat/ practicata), singurul mod de apreciere corecta a incadrarii lucratorului respectiv in conditii speciale sau conditii deosebite este determinarea de noxa in spatiul de lucru si tinand cont de mentiunile (doza de radiatii determinata in corpul individului) din dosarul medical individual.
Nu sunt lucrator desemnat cu protectia muncii (asa cum mentionati dvs.) la o firma oarecare. Experienta mea in domeniul ssm, ocupand functii de raspundere, este de zeci de ani. Cunosc foarte bine ce prevad actele normative pe care le mentionati si modul corect de aplicare al prevederilor acestora, motiv pentru care am si facut precizarile din mesajul meu anterior.
Registratorul medical lucreaza in laborator si acest lucru nu are cum sa nu fie nominalizat in fisa postului, ca loc de munca. Sarcinile de serviciu se mentioneaza in functie de activitatea desfasurata, care dupa cum mentioneaza utilizatorul se desfasoara in cadrul laboratorului, nu doar intr-un birou complet izolat (prin pereti plumbuiti) de restul laboratorului, unde radiatiile nu pot fi cuantificate in cadrul unei determinari ale noxei - radiatii X. Ca nu s-au facut determinari de noxa in acel birou, este cu totul alta problema, care tine de managementul riscului (deficitar in acest caz, daca nu s-au facut determinari si in acel birou).
Refuzul de a executa o sarcina de serviciu se pedepseste conform prevederilor codului muncii si a ROI al firmei. Utilizatorul poate sa conteste insa incadrarea sa in conditii deosebite de lucru si sa solicite efectuarea de determinari de radiatii la postul sau de munca (observati, scriu post de lucru, nu loc de munca) si in laborator (acolo unde se deplaseaza, pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu), in momentul cand presteaza respectivele activitati.
O evaluare corecta facuta de catre angajator, a riscurilor profesionale la care se expune registratorul medical, trebuie sa tina cont obligatoriu de deplasarea lucratorului in incinte si in zone cu radiatii X ale aparaturii medicale de profil radiologic.
Pentru a fi aprobate conditii speciale de munca, determinarile de noxe (radiatii X) trebuie sa inregistreze depasiri ale limitei admise intr-o anume perioada de timp. Depasirile limitei admise de radiatii pot duce la afectarea organismului uman, caz in care in dosarul medical individual, se regasesc valori crescute ale dozei de radiatii pentru lucratori.
Nerespectarea legislatiei de catre angajatori se datoreaza si faptului ca angajatii nu isi cunosc drepturile, nu citesc legislatia din domeniu si nu contesta deciziile aberante ale angajatorilor. A te impaca cu situatia xistenta nu poate fi un atuu pentru crearea de catre angajatori a unor conditii normale de lucru, in toate domeniile de activitate, la toate locurile de munca/ posturile de lucru.
Motivarea angajatorilor ca fondurile firmei sunt limitate/ insuficiente, nu poate fi avuta in vedere cand in joc vorba de este securitatea si sanatatea lucratorilor. Daca angajatorii nu vor tine cont de acest aspect, nu se poate discuta despre securitatea locurilor de munca si nici despre sanatatea lucratorilor.
"Realitatea" de care vorbiti nu trebuie sa devina regula, motiv pentru care a te referi la prevederi legislative, a insista ca acestea sa fie respectate, de fiecare in domeniul sau de activitatea este solutia corecta.
D-na Vilica 123 va felicit pentru formarea profesionala; profesia AMG va putea inlesni plata pe masura muncii dv viitoare, in cazul in care decideti ca nu va convine aici, urmand sfatul presedintelui - daca nu va convine, plecati!
In occident nu cred ca se cauta registratori romani, in schimb asistentii MG sunt bine platiti. Succes si sarbatori fericite!

Domnule specialist, multumesc ca ati revenit cu explicatii.
Aveti dreptate ca solutia corecta este aceea de a insista fiecare, in domeniul sau , ca prevederile legislative sa fie respectate, ca exista nuante ale legislatiei pe care le pricep specialisti ca dv si, mai putin sau deloc, unii profesionisti din alt domeniu, desi legislatia nu ar trebui sa fie nuantata ci, clara si simplu de aplicat ;ca sunt salariati care nu-si cunosc drepturile, dar, chiar interesati sa-si cunoasca drepturile si sa si le apere, legislatia e, din pacate, nuantata.
Ma bucur sa aflu ca exista profesionisti preocupati de aplicarea legislatiei care se tot modifica si nuanteaza; fiecare in domeniul sau, ar trebui sa fie la curent cu noutatile din domeniu
Cateva mentiuni: D-na a spus – citez : « biroul este in incinta sectiei de radiologie » ; d-na a intrebat «daca am dreptul sa primesc si sporul de radiologie de 20% pentru categoria a III-a de risc radiologic, cum primesc medicii, asistentii medicali si ingrijitoarele din sectie » Sectia de radiologie cuprinde mai multe incaperi (sali cu aparatura, grupuri sanitare, birouri (stim ca d-na are biroul in sectie, nu in compartimentul cu aparatura radiologica), sala de asteptare, eventual sala pentru radioterapie etc... nu stiu, in acest caz, exact, cum este compartimentata sectia radiologie a spitalului in care lucreaza doamna)
Biroul registratorului medical , chiar daca s-ar afla in ceea ce se numeste generic laborator, registratorul ar trebui sa aiba acces controlat in zona cu radiatii, cf normelor de securitate, sa intre cu echipament de radioprotectie ...
Refuzul de a executa o sarcina neprevazuta in fisa postului, daca se sanctioneaza, constituie un abuz din partea angajatorului iar salariatul va castiga in justitie; d-na nu a mentionat daca sarcina de a colecta date in zona cu radiatii este sau nu este mentionata in fisa postului, mentiune extrem de importanta privind dreptul d-nei la spor, precum si fata de acceptul sau refuzul domniei-sale de a desfasura activitate in zona respectiva
Realitatea despre care am vorbit, din pacate, nu e o poveste cu zane, ci un adevar care tinde sa devina regula, tocmai din cauza nuantelor legislative pe care dv le stapaniti, iar noi, nu.
Multumesc si Sarbatori fericite!


In aceeasi situatie suntem in cadrul laboratorului de anatomie patologica. Inclusiv in acte ne-au trecut ca "statistician medical" - am citit in COR ce lucreaza un statistician si ce muncim noi, adica adevarata meserie de registratori medicali.
Din decembrie 2010 ne-au scazut salariile cu 60 % si nu glumesc ! Avem chiar salarii cu 30 % mai mici ca a ingrijitoarelor !!!!!
Conform legii 284/2010 aparuta in M.O in 28. dec. 2010, in cadrul anatomiei patologice NU mai exista stasticieni (dupa Min. Muncii), noi insa tot acolo muncim, sarcini din ce in ce mai multe. Singurul avantaj este ca avem toxic 50 %.
Preluam piese la cazurile consult, arhival lame si buletine care au fost patate cu sange (din pacate unii nu sunt atenti la manipularea "pieselor" - asa numim piesele operatorii care sosesc in laborator).
Din 2011 cei de la sindicatul nostru FNSAPR se zbat cu cele doua ministere a muncii si sanatatii, insa din pacate nimeni nu-i baga in seama, nu reprezentam NIMIC pentru cele doua ministere, pe care i-as invita sa vada cu adevarat fiecare compartiment ce munceste cu adevarat, nu ceea ce-si inchipuie ei !
Succes tuturor pe toate planurile !
Noi cei din anatomie nu ne lasam, pana nu vom fi bagati in seama sa se stie ca existam !!!!
badocSDH10 este bine sa deschideti o discutie noua daca doriti sa primiti raspuns la intrebari noi.
Inteleg ca sindicatul dvs. face demersuri (care ar fi acestea, daca nu s-a ajuns inca in instanta de judecata ?).
Daca deschideti actiune in instanta in numele sindicatului sau in nume propriu, puteti solicita instantei sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specilaitatea protectia muncii, care sa stabileasca conditile de lucru ale registratorilor medicali.
Din fisa dvs. de post ar trebui sa rezulte, in clar, toate activitatile pe care le desfasurati, in realitate, zi de zi. Daca in fisa postului (cea de statistician medical) scrie ceva si dvs. efectuati si multe alte activitati, atunci este "vina" dvs. ca acceptati si a angajatorului, care nu angajaeaza pe posturi cu sarcini diferite, lucratori diferiti. In instanta, motivarea angajatorului ca li s-au redus posturile si sunt nevoiti sa repartizeze sarcinile, nu se sustine.
Una din motivarile realiste de a se ajunge in instanta este si cea legata de eventualul risc la expunere la boli profesionale, care in cazul statisticienilor medicali nu ar avea sustinere legala, pe cand in cazul registratorilor medicali, pericolul expunerii la riscuri de imbolnavire poate fi retinut.

Alte discuții în legătură

Norma orara de 7h/zi in medicina lilip lilip Sunt asistenta la un cabinet particular angajata full time 8h/zi. Din discutiile avute cu fosti colegi am inteles ca in mod normal cadrele medicale (asistente ... (vezi toată discuția)