avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias rau platnic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias rau platnic

Am o chiriasa cu care am contract de inchiriere dar care nu si-a platit intretinerea la bloc. Locuiesc in alta localitate, in Giurgiu, iar apartamentul este la Constanta.
In luna noiembrie 2013 am primit o scrisoare de la asociatia de locatari prin care aceasta ma instiinteaza ca s-au acumulat datorii restante de catre chiriasa in valoare de 3237,26 lei. Mai mult, imi spun ca se vor adresa Biroului de carte funciara al Judecatoriei Constanta in vederea instituirii unui sechestru asigurator pentru recuperarea sumei restante.
1. de ce abia acum sunt anuntata de neplata intretinerii de catre chiriasa?
2. cum pot obliga chiriasa sa plateasca intretinerea?
3. contractul pe care il am este perfect legal si pentru el platesc obligatiile la Directia de Finante Giurgiu.
4. cum sa procedez ca sa nu fiu eu cea pagubita ?
Cel mai recent răspuns: costi1967 , utilizator 15:30, 24 Februarie 2014
@cristina

Aveti art 9 din contractul incheiat cu locatarul dv.
plata chiriei, precum si costurile cu intretinerea, curentul electric, cablu tv, telefon, internet, revin chiriasului.


Pentru obligare acestuia la achitarea obligatiilor de intretinere notificati-l
Daca in termenul notificat,locatarul nu isi asuima responsabilitatea obligatiilor contractuale,
contactati mediator
@cristina_apia

Asociatia v-a notificat ca va instituie privilegiu imobiliar, nu ca va ipotecheaza casa, ceea ce este altceva in baza HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007, daca se refera la art.26 si 27.
A va institui privilegiu imobiliar inseamna ca nu puteti vinde imobilul fara acceptul asociatiei si pana cand nu se vor achita restantele.

Dar, asociatia va poate da si in judecata pentru recuperarea acestora, ceea ce inca nu scrie intr-o notificare pana acum pentru ca fata de asociatie dv. raspundeti, nu chiriasul. Acesta are obligatii directe fata de dv. si, prin intermediul dv. fata de asociatie.

Sigur ca aceasta l-a notificat pe chirias in acest rastimp pentru ca el trebuia sa plateasca, el locuia acolo, dar aceasta notificare este de fapt o instiintare legala si nu putea fi urmata de nicio alta actiune din partea asociatiei fata de chirias.
Daca conducerea asociatiei a constatat ca acest chirias nu raspunde la solicitari repetate, probabil, atunci incepe sa ia masurile legale si, dupa parerea mea, au procedat foarte corect fata de dv.
Nu stiu cum v-ati incasat chiria, dar grija de acel apartament trebuia sa aveti in aceeasi masura sau poate chiar mai mult. Chiriasul va putea distruge apartamentul si pleca, sa va lase cu paguba de zeci de ori mai mare decat aceasta restanta neachitata. Este datoria dv., in primul rand, ca luna de luna sa vedeti ce se intampla cu proprietatea dv.
Daca va duceati acolo sa va incasati chiria, atunci puteati sa va aruncati un ochi si pe lista de intretinere si sa constatati ca femeia aceea nu-si mai platea intretinerea sau....daca nu va duceati personal, puteati tine legatura telefonic cu administratorul, cu un vecin, cu presedintele asociatiei, sa va interesati ce se mai intampla cu acel imobil si cu chiriasii dv.

Acum nu aveti decat a plati restanta chiriasei si a rezilia contractul, cu riscul de a pierde niste bani.
Daca prelungiti situatia, ziceti ca sotul ei nu-i mai trimite bani, ca nu mai stie nimic de el, apai asta inseamna sa va mariti paguba pentru ca situatia nu se va imbunatati.
Imi pare rau de biata femeie, dar din punctul dv. de vedere nu prea aveti alte solutii decat a achita restanta si a rezilia contractul.
Ce veti face mai apoi, pe cine veti chema in judecata si daca veti chema pentru a va recupera acesti bani....o sa vedeti ulterior.
Incep sa ma lamuresc cum stau lucrurile; in aceste conditii, legea protejeaza Asociatia de locatari, chiriasul care nu-si respecta obligatiile contractuale si..., proprietarul care respecta obligatiile contractuale NU! Nu mi se pare corect! Ar trebui sa existe o posibilitate si pentru a obliga chiriasul sa plateasca. Nu poti sa-l reclami niciunde!. de ce doar prin instanta judecatoreasca? Boala lunga moarte sigura! La politie nu pot sa fac o plangere?
Cu respect, Cristina T
In legea 230/2007 sunt prevederi legate de relatia intre proprietari si asociatia lor, adica de fapt intre proprietari. Asociatia nu poate urmari chiriasul unui proprietar pentru ca nu are niciun fel de relatie legala cu acesta, adica un contract, ca in baza acestuia sa-l traga la raspundere. Fata de asociatia de proprietari, legal, dv. nu v-ati indeplinit obligatiile, iar chiriasul fata de dv. in baza contractului
Acest contract este intre proprietar si chirias, o relatie care este reglementata de Codul Civil, asa ca proprietarul are suficient spatiu legal sa poata actiona.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
elga50, moderator
Legea va protejeaza pe dumneavoastra in aceeasi masura ca si pe Asociatia respectiva. Si ei, daca nu se rezolva amiabil vor trebui sa ajunga tot la judecata.

Legat tot de protectie si obligatii, asa cum cei care reprezinta Asociatia au obligatia sa verifice constant daca fiecare isi achita datoriile si nu aduce prejuducii si dumneavoastra trebuia sa faceti acelasi lucru fata de apartamentul pe care il detineti. Nu cred ca politia are ce sa faca in acest caz, deoarece este vorba doar de contracte intre persoane...

Nu stiu daca are importanta (poate cei cu experienta mai multa po sa zica ceva), spuneti ca asociatia este de locatari si nu de proprietari...

Mai inteleg ca chiriasul si-a respectat obligatiile legate de chirie (daca nu era asa, probabil ca v-ati fi sesizat mult mai repede ca exista probleme). In acest caz, parerea mea este ca cel mai bun lucru este sa achitati datoriile respective catre asociatie din banii platiti catre dumneavoastra, urmand sa ii recuperati, eventual. Spun acest lucru, deoarece, aceste datorii vor creste de la luna la luna, atat prin neplatirea in continuare a intretinerii cat si prin penalizarile aplciate. In plus, tot dumneavoastra, ca si proprietar (cel putin in prima faza) veti fi nevoita sa suportati cheltuielile cu judecata. Si acestea vor putea fi cerute de la chirias. Insa, asa cum se mai spunea, daca chiriasul nu va avea efectiv cum sa plateasca aceste sume, va fi destul de dificil sa le recuperati.

In concluzie, pe langa faptul ca poate ar fi indicat sa luati legatura cu un avocat, sunteti in aceasta situatie in special pentru ca nu ati avut grija de proprietatea dumneavoastra. Probabil pe viitor ar fi mai bine sa luati legatura o data pe luna cu contabilul/administratorul sau presedintele asociatiei pentru a va asigura ca totul este ok.

Sper sa va rezolvati problema, si sa ne spuneti cum ati facut-o. Succes.

Alte discuții în legătură

Datorii primarie (proprietar apartamente) catre asociatie CristiGanea CristiGanea Buna ! Problema este in felul urmator:In 2008 au fost evacuati 2 familii din locuinta de catre primarie,primaria fiind proprietarul apartamentelor,aceste ... (vezi toată discuția)
Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : solutie? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere, obligatii chiriasi summerwinter summerwinter Am un apartament cu 2 camere, pe care l-am inchiriat unor tineri. intocmind o conventie contractuala intre parti. Acest contract nu a fost inregistrat sau ... (vezi toată discuția)