Buna ziua.Sotia mea, ca orice anjajat probabil de altfel, are in fisa postului prevazut un program de lucru de 8 ore/zi, 5 zile /saptamana , adica 40 ore /saptamana..Inteleg ca asta nu se respecta nicaieri , ca sunt exceptii , zile in care stai mai mult ....sau in loc de 8 ore stai 9 ore ( fiind inclusa aici si o pauza de masa de 30 minute ) ..ok, dar sa stai zilnic minim 10 ore , iar in 2 zile ale saptamanii 11 sau 12 ore ( 8 - 20 ) nu mi se pare deloc normal.Nu mai spun ca este si gravida + un alt copil de 1 an si ceva acasa .
deci de la 40 ore /saptamana se ajunge la 55 ore/sapt sau 60 cand se merge si sambata .
Evident ca nu este singura nemultumita sau sau in situatie similara ( gravida,copil,etc), dar nimeni nu comenteaza nimic, de frica ....daca incerci sa spui ceva li se spune ca nu-i tine nimeni cu forta acolo si ca sunt alti 30 la coada gata sa le ia locul ...
Concediul de odihna aferent anului trecut nu a fost efectuat integral din diverse motive ( ba ca vara nu se poate lua mai mult de o saptamana de concediu, ba ca in decembrie nu si ia nimeni concediu , etc ) ....Si asta a fost dintodeauna ...
Intr-adevar veniturile sunt peste medie ( fiind vorba de domeniul in care se invart cei mai multi bani din lume si unde mafia nu are limite ) , dar asta nu justifica in niciun fel aspectele sesizate de mine mai sus.
Intrebarea mea este daca se poate face o sesizare la ITM ( sau unde altundeva ? ) , daca asta ar putea remedia in vreun fel lucrurile, si cine ar trebui sa faca aceasta sesizare/reclamatie ? (doar cineva care lucreaza la compania respectiva sau as putea face eu acest lucru , cunoscand toate aceste nereguli ? ) ..
Sincer, traind in Romania nu mi-as pune prea mari sperante , pentru ca sefii acestor mari companii au relatii peste tot, si uneori chiar "ameninta" cu asta...Dar totusi , aici in oras , o astfel de companie, cu acelasi domeniu de activitate , si condusa de cel mai prosper om de afaceri din oras , se pare ca a avut aceleasi probleme privind respectarea programului de lucru al angajatilor, si cert este ca in momentul de fata , lucrurile s-au schimbat , in sensul ca programul de lucru se respecta si este de la 8/9-17 iar sambata LIBER..
Stiu ca au fost reclamatii, controale , dar nu cunosc detalii...Sediul central al acestei companii este aici unde au fost si controalele, iar sediul central al companiei de care va spun eu este in Bucuresti, iar aici este doar o filiala.Conteaza si acest aspect ? ( in sensul ca orice reclamatie ar trebui facuta la Bucuresti? locatie unde se cam respecta oricum programul , din cate am inteles )
Multumesc
Nu cred ca va cer buletinul la depunerea reclamatiei. Reclamatia o poate semna chiar si cel pe care il reclamati!!! Nu va opreste nimeni sa il treceti chiar si pe directorul general.
M-am gandit si la acest aspect insa m-as face vinovat de fals. Nu pot semna eu in numele altcuiva (care poate nici nu este deranjat de programul de lucru). Iar in numele meu am o reticenta sa semnez, va spun sincer . Nu vreau sa arunc cu piatra si sa spun ca toti functionarii sunt corupti insa nu imi pot pune increderea si cariera (pana la urma) in mainile unui necunoscut. E suficient sa imi divulge numele ca sa fiu pus pe făraș.
Anonimele nu sunt inregistrate sau cel putin,nu li se da curs.Sunt o multime de SC care incalca legea in ce priveste timpul de munca/timpul de repaos si asta din pricina:
- noului Cod al muncii
-faptului ca mai niciodata angajatii nu au curaj sa cheme firma in judecata
-ITM????...poate fi considerata o optiune?
In principiu,reclamantul trebuie sa aduca in instanta ORICE dovada care sa-i sustina reclamatia.De regula aceste cauze se judeca cu prioritate(tot ce tine de conflicte de munca).
Pe sefa care a trimis acest mail tuturor salariatilor o puteti da in judecata si ii puteti pretinde si daune morale. Acestea pot fi oricat de mari le considerati dumneavoastra. Tinand cont de faptul ca este insarcinata , are toate sansele sa si castige aceste daune. Un avocat va poate spune mai multe.Dar trebuie sa gasiti unul bun pe care sa il si cunoasteti (pentru a nu se lasa influentat de patronul care spuneti ca este influent). daca stiti pe cineva din media, v-ar fi de folos. Cand cazul este mediatizat , procesele sunt mai greu de aranjat. In plus nu cred ca isi doresc publicitate de genul asta. Daca oamenii afla ce abuzuri de sac in acea societate, nu vor mai sta 30 la usa. Daca va hotarati sa faceti asta , va trebui sa va bazati doar pe dumneavoastra. Colegii nemultumiti , nu vor face la fel. Vor lua pozitia ghiocelului si vor face pe plac sefului.
La ITM daca va duceti , vor veni in control , pentru ca sunt obligati sa dea curs sesizarilor. Nu va vor face dreptate dumneavoastra personal, dar cand vin controale le cer tot felul de situatii pe care altfel omit sa le faca, se lucreaza peste program pentru a reface acele situatii din urma si au totusi teama de aceste controale. Intr-un cuvant, chiar daca scapa de amenzi , nu le e indiferent ca sunt controlati. Daca in timp , mai multi salariati fac sesizari, nu va mai fi de ajuns faptul ca au relatii.
Daca spuneti ca sunt influenti, inseamna ca vor afla cine a facut sesizarea. In mod normal nu au voie sa spuna numele persoanei care le-a facut sesizarea, dar daca se cunosc le va spune. Tinand cont de faptul ca este intr-o situatie delicata, nu cred ca va face fata presiunilor care se vor face asupra ei , dupa acest control. Nu le este greu sa o terorizeze in asa fel incat sa nu-si faca treaba cum trebuie si sa o dea afara.
Faptul ca este insarcinata trebuie sa-l anunte inscris cand este in luna a 3 a , pentru a nu-i mai desface contractul de munca.
Parerea mea personala , e ca pentru a va castiga dreptatea legal va trebuia bani si rezistenta psihica pentru a-i tara prin tribunale. Daca nu dispuneti de acest lucru , din cauza stresului sotia poate avea "o sarcina greu de dus pana in luna a 9 a" , si o poate tine din medical in medical pana cand naste. Apoi in cei 2 ani in care sta acasa cu copilul, isi poate gasi alt loc de munca. Folositi legea pentru a va proteja, sotia nu pentru a face dreptate pentru ca , personal nu cred ca o veti gasi. Poate primi concediu medical pe toata perioada sarcinii , pentru o sarcina cu dificultate , apoi 2 ani indemnizatia de ingrijire copil.
Poate gasiti un loc de munca cu program normal, chiar daca este mai prost platit. Sa cresti un copil nu inseamna doar sa-i dai de mancare , ci sa ii dai educatie. Nu ai cum sa faci asta , daca vii la ora 20.00 acasa. Si e de preferat o viata mai modesta din punct de vedere material , dar cu bucurii de la copii decat cu bani multi din care sa intretii niste derbedei (pentru ca mama nu a fost langa ei cand a trebuit).
Este o parere personala ( posibil gresita ) , bazata pe experienta proprie.
Dumneavoastra vi se pare corect un "aranjament" cu doctorii ca sa declare "sarcina cu probleme" si persoana sa o tina din concediu medical in concediu medical? Adica sa toace pe nedrept banii si asa inexistenti ai asigurarilor sociale? Nemaivorbind de aspectul moral al chestiunii.
Angajatorul a procedat de o maniera dezgustatoare, de acord, dar incercati si sa va puneti in situatia lui.
O persoana care intra din concediu in concediu de nastere exista scriptic ca angajata, dar de fapt nu aduce nimic firmei. Iar firma trebuie sa caute alta persoana (aici e buba) pentru a face temporar treburile persoanei in concediu. Credeti ca e atat de usor sa gasesti o persoana competenta, care sa stie sa se descurce pe postul respectiv? Cu atat mai mult cu cat nu poti sa-i faci contract cu durata nedeterminata deoarece se va termina concediul de maternitate si angajata se va reintoarce in 90% din cazuri pe acelasi post. Si dupa cum stiti bine, fiecare loc de munca are specificul lui, pe care in general un angajat nou nu il cunoaste si trebuie sa il invete cu ajutorul altora, vcare nu vor lucra pentru firma, ci pentru a forma angajatul. caz tipic pentru 99% din noii absolventi de facultate...
Hai sa fim nitel obiectivi!