Buna ziua.Sotia mea, ca orice anjajat probabil de altfel, are in fisa postului prevazut un program de lucru de 8 ore/zi, 5 zile /saptamana , adica 40 ore /saptamana..Inteleg ca asta nu se respecta nicaieri , ca sunt exceptii , zile in care stai mai mult ....sau in loc de 8 ore stai 9 ore ( fiind inclusa aici si o pauza de masa de 30 minute ) ..ok, dar sa stai zilnic minim 10 ore , iar in 2 zile ale saptamanii 11 sau 12 ore ( 8 - 20 ) nu mi se pare deloc normal.Nu mai spun ca este si gravida + un alt copil de 1 an si ceva acasa .
deci de la 40 ore /saptamana se ajunge la 55 ore/sapt sau 60 cand se merge si sambata .
Evident ca nu este singura nemultumita sau sau in situatie similara ( gravida,copil,etc), dar nimeni nu comenteaza nimic, de frica ....daca incerci sa spui ceva li se spune ca nu-i tine nimeni cu forta acolo si ca sunt alti 30 la coada gata sa le ia locul ...
Concediul de odihna aferent anului trecut nu a fost efectuat integral din diverse motive ( ba ca vara nu se poate lua mai mult de o saptamana de concediu, ba ca in decembrie nu si ia nimeni concediu , etc ) ....Si asta a fost dintodeauna ...
Intr-adevar veniturile sunt peste medie ( fiind vorba de domeniul in care se invart cei mai multi bani din lume si unde mafia nu are limite ) , dar asta nu justifica in niciun fel aspectele sesizate de mine mai sus.
Intrebarea mea este daca se poate face o sesizare la ITM ( sau unde altundeva ? ) , daca asta ar putea remedia in vreun fel lucrurile, si cine ar trebui sa faca aceasta sesizare/reclamatie ? (doar cineva care lucreaza la compania respectiva sau as putea face eu acest lucru , cunoscand toate aceste nereguli ? ) ..
Sincer, traind in Romania nu mi-as pune prea mari sperante , pentru ca sefii acestor mari companii au relatii peste tot, si uneori chiar "ameninta" cu asta...Dar totusi , aici in oras , o astfel de companie, cu acelasi domeniu de activitate , si condusa de cel mai prosper om de afaceri din oras , se pare ca a avut aceleasi probleme privind respectarea programului de lucru al angajatilor, si cert este ca in momentul de fata , lucrurile s-au schimbat , in sensul ca programul de lucru se respecta si este de la 8/9-17 iar sambata LIBER..
Stiu ca au fost reclamatii, controale , dar nu cunosc detalii...Sediul central al acestei companii este aici unde au fost si controalele, iar sediul central al companiei de care va spun eu este in Bucuresti, iar aici este doar o filiala.Conteaza si acest aspect ? ( in sensul ca orice reclamatie ar trebui facuta la Bucuresti? locatie unde se cam respecta oricum programul , din cate am inteles )
Multumesc
Dumneavoastra vi se pare correct sa platesti salariatul pt 8 ore si sa-l muncesti 10-12? Vi se pare correct ca institutiile abilitate sa faca ordine in sensul asta , nu-si fac intotdeauna treaba? De ce salariatul ar proceda corect?
Nu, nu mi se pare corect. Persoana trebuie platita dupa cat lucreaza. Dar exista si o conditie: acea de eficienta a muncii, adica si cat lucreaza efectiv ca timp si cat "produce" / realizeaza
.
Va dau un exemplu stupid: un angajat fumator, care nu fumeaza in firma (e interzis de lege, nu-i asa?) ci iese pe culoar, balcon, strada etc. consuma cel putin 10 minute pentru a fuma o tigara (sunt fumator si stiu foarte bine).
Daca iesitul la fumat se face in grup (de obicei asa se face), timpul pierdut e si nmai mare - o barfa, un banc samd. Pentru un fumator care fumeaza o tigara pe ora (fumator mediu spre usor, asta inseamna sub un pachet de tigari pe zi, presupunand ca doarme 9 ore/noapte si mai si mananca), inseamna ca din cele 8 ore pentru care este platit ca sa lucreze/produca ceva, petrece 80 min fumand, adica aproape o ora si jumatate. Destul de mult, nu-i asa? Si in plus angajatorul il plateste.
Nu spun ca e cazul Dumneavoastra, dar asta e situatia.
Sau alt exemplu à propos de eficienta / productivitate: ati observat cu siguranta in hypermarché-uri ca exista casiere care se misca cu incetinitorul (nu conteaza din ce motive…), si altele foarte rapide. Este normal ca cele doua tipuri de casiere sa fie platite la fel, doar sunt incadrate ca si casiere, nu? Sau cele mai rapide, care scaneaza mai multe produse, trebuie sa fie recompensate cumva?
Situatiile trebuie intr-adevar particularizate de la caz la caz. Si daca va veni ITM-ul in control asta nu inseamna ca lucrurile vor merge mai bine. Este vorba aici de o cultura a muncii si a respectului pentru munca si persoanele care muncesc, care la noi in Romania din pacate este rara avis.
Si, sa nu uitam, cu maxim 1000 de lei fiecare isi poate face o firma si atunci poate fi angajator. Are astfel ocazia sa fie corect, exact asa cum doreste sa fie si altii cu el.
Daca toti angajatii nemultumiti si-ar face firme si ar fi corecti...mai sa fie.. nici nu vreau sa ma gandesc ce frumos ar fi in tara asta.... nu ?!
Totusi nu inteleg de ce nu se face toata lumea patron. La numarul de firme stam prost tare dupa medie europeana...
Faceti referire la o cu totul alta situatie. Intrebarea facea referire la o angajata care este gravida si este obligata sa munceasca 10-12 ore pe zi , in situatia in care legea o protejeaza , oferind chiar un program redus de lucru (6 ore). Si legiutorul a prevazut acest lucru , nu intamplator . Nu cred ca ati fost in situatia asta, deci este greu sa intelegeti. Dumneavoastra faceti referire la un viciu, eu la situatia in care astepti un copil, si in afara de faptul ca iti sunt calcate in picioare drepturile, devii si bataia de joc a unei sefe , care prin te miri ce imprejurare a ajuns pe acea functie. Cand salariata a fost angajata, au stiut ca este tanara si ca in mod firesc, isi va intemeia o familie. Si-au asumat acest risc. Nu-mi permit sa fiu "nitel" obiectiva, pentru ca am vazut prea multe. Am peste 15 ani ani lucrati in functii de conducere , atat in sistemul de stat cat si cel privat. orice pierderi datorate unui management defectuos , se regleaza pe seama salariatilor , care in principiu nu au nici o vina pentru anumite investitii nerentabile. Apoi se face economie exploatand pe altul si facand economie la hartia igienica. Nu stiu la care buget al asigurarilor de sanatate faceti referire. Acela din care se fac achizitii de miliarde pe dude? pentru ca daca vorbim de acelasi lucru, nu cred ca se va cheltui acest buget daca salariata in cauza , va beneficia de concediu medical. Eu chiar I-as sugera ca daca isi mai doreste copii , sa-l programeze pe urmatorul inainte sa plineasca 2 ani copilul pe care il asteapta. SI din post natal se intra in prenatal si poate sta 4 ani acasa. cand isi va relua activitatea , nu va mai trebui sa treaca prin ce trece acum, pentru ca oricum nimeni nu o va ajuta sau sustine, cel mult cu o morala de etica. Nu vreti sa stiti cate cursuri de etica am facut, si nici cat de departe suntem de ce se preda. Eu sunt satula de lupi moralisti. Daca ati fi stat 12 ore la munca in care la fiecare 30 min sa faceti poteca spre toaleta pt ca aveti o conditie fizica delicata, poate ati fi inteles.
Remarc ca userul care a deschis discutia a facut doar 2 posturi (inclusiv cel de deschidere a topcului) iar noi ne tot disputam / dezbatem pe tema respectiva. Eu ma retrag din acest topic. O seara buna tuturor!