Am o intrebare la care nu am primit inca un raspuns definitiv. Am intrebat mai multi contabili.
Sunt PFA, si in 2010 am primit bani pe contul meu Skrill. Skrill este o metoda de plata online, un fel de protofel online cu care pot sa trimit bani pe alte conturi skrill, sa fac cumparaturi online sau sa scot banii pe contul meu bancar. Skrill nu este o banca, ci doar un "online money transfer service".
Intrebarea mea: Daca am primit bani in 2010 pe skrill, si scot banii in 2014 pe contul meu bancar PFA atunci cand platesc impozitul? De ce?
Majoritatea contabililor mi-au zis ca: facturez cu data de 2010, scot banii in 2014, platesc impozit in 2014 cand intra banii in contul bancar.
Insa am un card de debit atasat la contul skrill. Ce se intampla daca cheltuiesc toti banii in strainatate, si niciodata nu intra banii in tara?
Ar fi trebuit sa platesc impozitul in 2010 cand au intrat banii pe contul skrill? Daca da, atunci de ce mi-au zis contabilii ca impozitul se plateste doar cand ajung banii in contul bancar din Romania? Cum sa fac?
Scrie undeva in codul fiscal, cum se procedeaza in acest caz?
Asta stiu dar intrebare mea este: se considera incasare cand am primit banii pe contul skrill in 2010 sau cand incasez banii in contul bancar din Romania in 2014?
Deci trebuia sa platesc impozit pe acesti bani in 2010, desi n-am incasat banii in tara sau platesc acum in 2014 pt ca acum ajung banii in contul bancar?
ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.
(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;
Multumesc. Deci in cazul meu cum este corect? Se considera incasare cand intra banii pe Paypal sau numai cand intra banii in contul bancar? Ma scuzati ca tot intreb dar vreau sa fiu sigur.
Va dau un exemplu:
Anul trecut 2013 am fost pe norma (si acum sunt). Am primit pe Skrill $200. Am emis factura cu $200 si data de 2013.
In acest an 2014, scot banii de pe skrill in contul bancar din Romania.
Deci ce se considera incasare: cand au intrat banii pe contul Skrill sau cand au intrat banii in Romania?
===================================
Varianta A (platesti cand intra banii in tara)
Mai multi contabili mi-au zis ca platesc cand banii intra in tara si emit factura cand primesc banii pe skrill (factura 2013, impozit 2014 in exemplul de sus). Nu mi se pare corect asa pt ca am un card atasat la skrill. As putea se cheltuiesc banii in strainatate si asa nu va intra nimic in tara. Sau sa virez banii in alte conturi skrill.
Varianta B (platesti cand intra banii pe paypal/skrill)
Insa nici cealalta varianta nu mi se pare corect. Pe paypal poti sa retragi max $500/zi. Daca platesti impozitul pe suma primita pe paypal, ce faci daca castigi mai mult de $500/zi? Nu vei reusi sa retragi banii castigati. Deci platesti pe o suma la care nu ai acces inca?