avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prescriptie partiala drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prescriptie partiala drepturi salariale

Am urmatoarea problema: angajatorul imi datoreaza anumite drepturi contractuale de 5 ani in continuu, pana in 2012, cand a inceput sa se achite de ele.
Prin actiunea in instanta solicit sa imi fie platite toate drepturile restante, insa angajatorul ameninta ca va solicita prescrierea drepturilor mai vechi de 3 ani.
Insa situatia e absurda, de vreme ce in ultimii 2 ani au fost platite, nu poate pretinde ca cele mai vechi de 2 ani nu le recunoaste... de vreme ce este vorba despre aceleasi drepturi!
Intrebarea ar fi cumva cum explic instantei situatia asta, astfel incat sa se decida respingerea exceptiei de prescriptie extinctiva?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 16:03, 30 Ianuarie 2014
Situatia este mai exact urmatoarea:
In perioada 2008-2012 s-au facut plati in valoare de X.
Iar din 2012 s-au facut plati in valoare de Y.
Iar eu cer in instanta Y-X.
Angajatorul o sa zica ca el nu recunoaste ca inainte de 2012 se cuvenea Y, ci doar X.
Respectiv in 2012 s-ar fi operat o majorare de la X la Y.
Restantele salariale trebuie sa fie evidentiate in contabilitatea angajatorului . Prin urmare, el va trebui sa dovedeasca ca nu trebuia sa va acorde acea suma de bani pentru perioada respectiva.
Pai, da,dar nu este tocmai vb despre restante salariale, de vreme ce este vb de alocatie, care nu este stricto sensul drept salarial. Deci nu va aparea in contabilitate... cel putin nu sub forma de restanta salariala.
Trebuie sa fie inregistrata in contabilitate ca si drept neacordat.

Art. 9 din Legea nr.241/2005:
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
....
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
....
Din nefericire, abia ma descurc cu notiunile de drept... darmite cu cele de contabilitate!
Angajatorul probabil atat a trecut in acte ca se cuvine... cat a platit, in parte, foarte putin.
Va rog sa explicati putin mai clar:
freeelis a scris:

Restantele salariale trebuie sa fie evidentiate in contabilitatea angajatorului . Prin urmare, el va trebui sa dovedeasca ca nu trebuia sa va acorde acea suma de bani pentru perioada respectiva.

In alta ordine de idei, in ce fel se leaga aceasta cu:
Art. 2532 Noul Cod Civil – alin (5) Cazurile generale de suspendare a prescripţiei: cât timp debitorul, în mod deliberat, ascunde creditorului existenţa datoriei sau exigibilitatea acesteia;
?

Alte discuții în legătură

Ajutor material acordat la nastere - actiune in instanta cory2ro cory2ro Buna ziua! Am nascut in septembrie 2010 si nu mi s-a acordat acel ajutor de nastere cf art 51 din ccmn 2010, cum ccmn 2011 nu mai exista, pot sa dau in ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie. se aplica si coeficientii cor? narteaandrei narteaandrei Buna ziua, am o intrebare de neofit. Un lant de intrebari, de fapt. 1. Daca o persoana e angajata cu salariul minim pe economie pe un post care, conform COR, ... (vezi toată discuția)
Intrerupere termen prescriptie cu privire la drepturi salariale restante nccncc nccncc Buna ziua, in urma unei actiuni a sindicatului o parte din angajati institutiei au obtinut drepturi salariale restante. Unii angati au fost omisi de pe listele ... (vezi toată discuția)