buna ziua, art 15 cp
Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, iar sancţiunea aplicată este mai mică decât maximul special prevăzut de legea nouă, ţinându-se seama de infracţiunea săvârşită, de persoana condamnatului, de conduita acestuia după pronunţarea hotărârii sau în timpul executării pedepsei şi de timpul cât a executat din pedeapsă, se poate dispune fie menţinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicată nu poate fi coborâtă sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proporţional cu micşorarea maximului special prevăzut pentru infracţiunea săvârşită.
Dispoziţiile art. 14 alin. 5 se aplică şi în cazul condamnărilor arătate în prezentul articol, executate până la data intrării în vigoare a legii noi, pedeapsa din hotărâre reducându-se cu o treime.
este valabil si in noul cod penal?? adica daca i s-a deschis contestatie la executare din oficiu(nu a facut detinutul) exsta posibilitatea sa fie pentru a pune in executare acest articol 15??
domnule avocat in primul rand va multumim pt raspunsuri si pt timpul acordat!cazul meu e muuult mai dificil...in vechiul cod penal sotul meu a avut incadrare 15-25(grup organizat....si complicitate la talharie cu moartea victimei)(anturaj prost)iau dat la instanta de fond 21 ani plus 4 ani spor=25(un mare soc)iau dat aceasta condamnare mare pt ca nu a binevoit sa colaboreze(de incapatanare)...in final la curtea de apel iau luat sporul si inca 2 ani si a ramas la 19...acum cu noul cod va trebui sa ii mai ia 1 ani si sa ramana la 18(maximul din ncp la aceasta fapta)numai ca daca ar intra o lege pt redozare ma gandesc k daca va face contestatie la executare ar trebui sa ii scada macar o patrime din cauza ca asta e diferenta dintre maximul din vcp si ncp...as vrea sa stiu daca are sanse.va multumim inca o data!
precizez ca nua luat condamnarea asta din lipsa de avocat ales k in parcurs de 4 ani si jum am avut 4 avocati...nea dezavantajat f mult degrevarea instantei si nu am mai avut parte de un proces si la iccj....
Nu numarul de avocati conteaza ci valoarea avocatului.
Acesta este aspectul esential.
Mai depinde si daca avocatul putea sa faca ceva in circumstantele concrete ale cauzei intrucat daca existau probe certe era inutil sa se incapataneze.
In mod normal avocatul il putea instiinta ce pateste daca continua asa si se putea retrage din dosar daca isi dadea seama ca va iesi atat de rau.
Insa, se poate intampla ori ca avocatul sa nu isi dea seama ori ca inculpatul sa nu inteleaga.
In prezent, nu va ramane decat sa asteptati sa vedeti ce se va mai intampla cu modificiarile legislative.
Este extrem de complicat sa incercati ceva si ar putea costa extrem de mult ca avocatii sa se apuce serios de tot de un studiu pe asa ceva.
Este ceva care impiedica aplicarea legii pe care o doriti si nu ma refer doar la textul de lege pentru ca legea este lege si variante se pot gasi daca acestea exista...pentru ca nu exista doar o lege ci mai multe...
Asteptati ca sa vedeti ce se va mai intampla deoarece timp exista in cazul dvs.