buna ziua, art 15 cp
Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, iar sancţiunea aplicată este mai mică decât maximul special prevăzut de legea nouă, ţinându-se seama de infracţiunea săvârşită, de persoana condamnatului, de conduita acestuia după pronunţarea hotărârii sau în timpul executării pedepsei şi de timpul cât a executat din pedeapsă, se poate dispune fie menţinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicată nu poate fi coborâtă sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proporţional cu micşorarea maximului special prevăzut pentru infracţiunea săvârşită.
Dispoziţiile art. 14 alin. 5 se aplică şi în cazul condamnărilor arătate în prezentul articol, executate până la data intrării în vigoare a legii noi, pedeapsa din hotărâre reducându-se cu o treime.
este valabil si in noul cod penal?? adica daca i s-a deschis contestatie la executare din oficiu(nu a facut detinutul) exsta posibilitatea sa fie pentru a pune in executare acest articol 15??
Ar fi insa corect sa se dea deoarece se va ajunge ca cei care intra la inchisoare acum sa iasa inaintea celor care stau de vreo 2 ani acolo...
Este inechitabil asa si nu tocmai constitutional dar problema este ca se poate considera precum in cazul cu art 320 ind 1 CPP vechi...adica doar cei nedefinitivi sa se considere ca ar putea beneficia.
Este interesant de vazut ce se va intampla in continuare deoarece nimeni nu s-a avantat pana in prezent prea tare sa scrie.
Judecatorii de pilda au scris cate ceva dar nu pe art 15 din VCP.
Nici lor nu le prea place cum e data legea...
Daca gasiti ceva postat puteti indica link-ul ca sa vedem.
Eu am cautat astazi cateva ore...
multumesc de raspunsuri d-le avocat..am sa vb cu sotul meu despre asta dar nu stiu cum am putea face..tre sa sesizam curtea constitutionala prin avocat sau cum se face?si referitor la redozarea pedepselor cred cu tarie k se va face dar sa termine un pic cu zapaceala asta cu ncp..sa se reaseze intai instantele si apoi ne reaseaza si pe noi:) .cum vor face vor gandi ei ceva in primul rand sa mai decongestioneze penitenciarele...eu as face o petitie pt cei care sunt in situatia mea pt ca sunt foarte multi ...sa o semnam si apoi sa o trimitem la iccj sau la presedinte,guvern unde o fi!dar nu prea ma pricep sa fac asta ..cine se pricepe sa ne dea o mana de ajutor.multumesc inca o data domnule avocat pt raspunsuri si sugestii!
Pedepsele cu suspendare nu se redozeaza in niciun caz.
Eu v-am spus sa nu va grabiti si sa ii lasati pe altii sa actioneze.Sotul nu stie sa faca cererea pe exceptie pentru Curtea Constitutionala si se va respinge daca nu e foarte bine motivata.
E bine sa ii lasati pe cei care au avocati alesi sa se ocupe de cazurile lor si va poate ajuta si pe dvs.
Exista doua feluri de aparari in aceste procese.
O aparare este bazata pe o interpretare fara sesizare a Curtii Constitutionale si alta ar fi prin ajungerea la CCR.
Sunt insa aparari extrem de greu de facut si se bazeaza in mod exclusiv pe argumente juridice si nu pe vinovatia sau nevinovatia persoanei condamnate.
Cum sotul nu are deloc pregatire juridica si chiar daca ar fi avut dar fara a avea la baza studii constitutionale aprofundate acestea fiind aparari de mare finete juridica si de inspiratie de moment nu ar fi fost recomandabil sa se grabeasca cu judecata.
Daca vorbim de exceptia de neconstitutionalitate aceasta i-ar ajuta pe toti aflati in situatii identice.
Ati inteles?
da.am inteles...vom vedea ce va fi k timp este...daca veti auzi ceva in legatura cu asta va rugam sa ne spuneti si noua ....multe multumiri de raspunsuri!