avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorie la banca a unui decedat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorie la banca a unui decedat

Buna seara ,

Tatal meu cat timp traia a facut un imprumut la banca ,contractul fiind semnat doar de el dat fiind faptul ca mama nu a stiut nimic in legatura cu asta.Acum,dupa decesul lui ,primim scrisori din partea recuperatorilor de creante cu mesajul "executare silita " in cazul in care nu se plateste acea suma de bani .Mentionez faptul ca nici cat timp traia tatal meu nu era dezbatuta mostenirea din partea bunicului meu ,al carui locuinta a fost preluata de tata,loc unde acuma locuiesc cu mama mea.De asemenea nici in momentul de fata nu este dezbatuta succesiunea dupa decesul tatalui.Am inteles ca se procedeaza astfel : daca mostenitorii(neoficiali) accepta mostenirea, atata activul cat si pasivul vor veni pe numele celui ce accepta succesiunea.Daca succesiunea nu este acceptata riscam sa ramanem fara casa ?

Dar in cazul in care acceptam succesiunea ,atat activul cat si pasivul ,datoria se poate da pe rand ?
Cer ajutorul unui avocat.Va multumesc mult !

Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
ContSters301939, utilizator
Cel mai recent răspuns: carmen2010 , utilizator 15:53, 24 Ianuarie 2014
Cum a indicat și Carmen2010, căutați polița de asigurare de viață, cu siguranță a fost încheiat un contract în acest sens, cesionat în favoarea băncii. Contactați asigurătorul, înaintați certificatul de deces și ați rezolvat problema. Am constatat asta din păcate la decesul mamei mele.
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
Floexe, utilizator
Daca nu doriti sa acceptati mostenirea trebuie sa aratati acest lucru fie la notar fi sa o faceti in fata instantei.In caz contrar veti fi considerat ca acceptant al mostenirii. Folosirea unui bun ce a apartinut defunctului, dupa data deceesului sau, este asimilata acceptarii tacite a succesiunii. La fel s-a intamplat si cu bunicul dvs, intrucat tatal dvs a folosit bunurile ramase dupa acesta, astfel ca a acceptat succesiunea in mod tacit facand acte de dispozitie cu privire la bunurile din masa succesorala. Probabil ca in cazul dvs se intampla la fel daca nu ati renuntat expres la mostenire prin declarative notariala, si folositi acum locuinta care se afla in proprietatea tatalui , masina sau alte bunuri avute de acesta.....Deci, daca pasivul este mai mare decat activul, atunci va trebui sa renuntati in scris la notar, la mostenirea defunctului tata, in caz contrar fiind expus obligatiei de raspundere pentru pasivul succesoral. Un notar va poate indruma mai concret cu privire la modul in care trebuie sa actionati. success!
S-a complicat rau situatia.Un domn la inceputul conversatiei mi-a spus ceva in contextul acelor societati de recuperare creante,in modu in care ei actioneaza astfel doar pentru ca pentru asta sunt angajati de catre banci,sa insiste asupra inapoierii acelor sume datorate.
Cum ar trbeui sa procedez cel mai bine ?

Eu daca trebuie sa dezbat mostenirea ,cum sa preiau mostenirea tatalui meu ,daca nici el la randul sau nu s-a ocupat de asta dupa ce tatal sau a decedat?
Domnule Justin, ceea ce e clar e faptul ca nu puteti sa primit apartamentul fara sa primiti si datoria. Daca il mosteniti pe tata, ca sa primit apartamentul acestuia mostenit de la bunic ( pentru ca succesiunile se deschid in la data decesului, asadar mai inati se va face succesiunea dupa bunic si apoi dupa tata, chiar daca ele se fac efectiv in aceeasi zi si in acelasi certificat de mostenitor ), primit si datoria.

Daca datoria e prescrisa, sunteti castgat, daca nu...o platiti si gata. Despre ce suma este vorba? cat valoreaza apartamentul ? Asa trebuie sa ganditi.

Insist in a va spune sa cautati in contractul de credit daca exista obligativitatea incheierii unei polite pentru tatal dvs pentru perioada creditarii. In anumite conditii, in cazul decesului tatalui, existenta aceastei polite ar obliga societatea de asigurare unde este incheiata sa preia obligatiile (creditul) tatalui dvs, prin deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie la banca a unui defunct ContSters301939 ContSters301939 Buna ziua! Tatal meu cat timp traia a facut un imprumut la banca ,contractul fiind semnat doar de el dat fiind faptul ca mama nu a stiut nimic in legatura ... (vezi toată discuția)
Mostenesc creditul tatalui decedat? andy2222 andy2222 Buna ziua, Tatal meu a decedat in martie 2013 si pe langa mostenirea ce consta intr-un apartament, acesta a lasat in urma si un card de credit co brand ... (vezi toată discuția)
Transmitere datorii la mostenitori Florin Negrea Florin Negrea parinti mei au facut un credit de nevoi personale in2007 la pireeus bank amindoi fara giranti fara nimic fara gaj tata a murit in 2010 mama trage sa moara m-am ... (vezi toată discuția)