avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare la renuntare la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare la renuntare la mostenire?

Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, fratele ei sa o ingrijeasca pana la sfarsit pe mama lor, caci sora nu locuieste in tara. Mama insasi o determina la acest gest. Dupa un timp, din nefericire, fratele decedeaza. Mama bolnava este acum disperata si vrea sa-si recupereze casa si averea din care se vede izgonita de nora. Ce e de facut? Cum poate sora sa revina asupra renuntarii? Ce poate invoca? Va rog, prietena mea e disperata. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:36, 1 Februarie 2014
Prietena mea are impreuna cu sotul o casa. Sotul a murit. Ei au avut 2 copii, o fata si un baiat :au un nepotel de la baiat. Cand s-a facut succesiunea dupa sot, fiica lor face renuntare la mostenire. Partea ei revine fratelui sau. Ulterior moare fratele ei. In urma fratelui raman nevasta acestuia si un copil. Mostenirea in cauza este strict partea ce are ca autor pe sotul prietenei mele. Una din intrebari se referea la imobil. El apartine deja 50% prietenei mele(dupa sot). Dupa ce se va face succesiunea dupa fiu, ea va mai avea drept la un sfert. Am inteles ca fiica ei nu mai poate reveni asupra renuntarii la averea tatalui. Intrebare : cand isi poate revendica nora drepturile asupra cotei din imobilul soacrei sale: imediat sau dupa ce se va face mostenirea? Daca soacra nu poate plati sulta pentru cota ce ar revini norei+nepot,cum poate fi silita? Multumesc.
Prietena dvs nu isi mosteneste fiul , doar nora si nepotul mostenesc pe fiu.Ramane cu partea ce i se cuvine de la sot si atat.In cazul in care nu are de unde plati sulta catre nora atunci casa se va vinde si banii se vor impartii.Concret ramane cu 50% din casa atat!
Rectific: imobilul este jumatate al prietenei plus cota 1/4 din jumatate, de pe urma sotului decedat.
Intrebare : cand isi poate revendica nora drepturile asupra cotei din imobilul soacrei sale: imediat sau dupa ce se va face mostenirea?

Nora si copilul ei dezbat succesiunea dupa sot, respectiv tata si abia apoi, pot cere partajul fata de soacra.
La partaj, fie se vinde casa si se impart banii cf cotelor, fie soacra cere sa ii fie atribuit imobilul si le va plati sulta pt cota lor.
Soacra are o mai mare parte din casa, poate cu ajutorul fiicei sa plateasca nurorii pt cota ei si copilului sau sa vanda impreuna si sa isi ia ceva mai mic.
Totusi, credeti ca nora va cere partajul acum? Se prea poate sa folosesca imobilul la comun sau sa mai astepte sa se duca si batrana si apoi sa imparta si cota ei.
@ justice a scris:
Eu am inteles ca sora a cedat partea ei fratelui cu conditia sa o ingrijeasca pe mama lor

Pai ce cedase sora.. a renuntat la cota de mostenire ce ii revenise dupa tatal lor.

@ sch, e o diferenta intre a renunta la mostenire si la a ceda in vreun fel cota de mostenire. daca sora a renuntat la mostenire, de cota ei a profitat si mama. Adica nu putea renunta in favoarea fratelui. Astfel, se poate ca partea mameii sa fie si mai mare.
Daca a acceptat mostenirea si apoi a vandut-o/ donat-o/ impartit-o cu fratele, mama are din imobil 5/8 si fratele avea 3/8 la data decesului sau.

Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Succesiune lidy lidy Bună ziua, vă rog să-mi spuneţi suntem doi fraţi în 2000 tatăl meu vitreg(fratele este fiul lui) a decedat a fost dezbătută succesiunea după el ... (vezi toată discuția)
Are sora mea drept la moștenirea soțului decedat? Giubega Giubega Sora mea a fost casatorită 31 ani .Soţul ei provenit dintr-o familie formată din 3 fraţi şi 2 părinţi. Tatăl şi cei 3 fii decedaţi. După urma ... (vezi toată discuția)