avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru tevile care trec prin casa.Cat este de legala aceasta masura?Exista vreo posibilitate sa nu se mai achite(am auzit ca daca se izoleaza tevile care trec prin casa)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:07, 27 Ianuarie 2017
Buna seara

Imi poate spune cineva daca este aprobata o lege cu privire la faptul ca locatarii debransati de la RADET, cu centrale de gaze, platesc numai 10% din "pierderi"?

Concret: suntem 19 apartamente pe scara, 11 debransati si 8 inca la RADET, care este formula de calcul pentru partile comune (subsol) pentru cei debransati?

Se vrea ca 10% din partile comune sa le plateasca cei debransati si 90% din partile comune cei care sunt inca la RADET. Este corect, exista o lege, care?

Va multumesc

Daca cei conectati inca la sistemul centralizat au repartitoare, atunci calculul pentru cei deconectati se face printr-un soft programat in baza Ordinul 343/2010 ANRSC si a inventarului instalatiei de incalzire specifice in care s-a luat in calcul, in afara de caloriferele celor conectati si intregul sistem de tevi verticale care trec prin apartamente, dar si conductele din subsol.

Daca cei conectati nu au repartitoare, atunci aceasta hotarare trebuie luata in AG si introdusa intr-un Regulament de repartizare a a facturii de incalzire.
O prevedere speciala pentru aceasta defalcare privind apartamentele deconectate in blocuri necontorizate la nivel de apartamnent (cu repartitoare) nu exista, dar este normal ca cei deconectati sa plateasca un anumit procent pentru spatiile comune, asa cum platesc si cei conectati.
Tevile si conductele comune incalzesc, atat cat o fac, in aceeasi masura apartamentele deconectate, cat si cele conectate.
Daca vreti, in mod informal, pentru situatia blocurilor necontorizate, baza legala este tot Ordinul 343/2010 ANRSC, aplicat totusi arbitrar referitor la procent, nu si la ratiunea de a plati caldura la comun de catre cei deconectati. Spun arbitrar pentru ca nu exista un inventar al sistemului de incalzire, dar procentul cam acesta este la blocurilecu repartitoare, privind spatiile comune.
10% este numai pentru conductele din subsol, dar procentul real corect ar trebui sa fie 30-50%, incluzand si tevile verticale si depinzand de conditiile meteo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)