avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul consum apa fara citire index lunara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul consum apa fara citire index lunara

Buna ziua,

Am si eu o mare rugaminte. Suntem in urmatoarea situatie neplacuta: nu am dat indexul contoarelor de apa lunar de citeva luni. Consumul a fost probabil estimat pe baza consumului nostru obisnuit ( asa sustine administratorul). In luna decembrie am citit contoarele si am transmis indexul pentru regulzarizare. Surpriza a fost de ... infarct la afisarea listelor.Aveam un consum de 32mc de apa calda si 16 mc apa rece.

Aveam notat un index in luna august si unul in decembrie. Diferenta dintre cele doua rezulta un consum pe cele 5 luni de 46 mc apa calda si 25 mc la apa rece. La prima vedere nu s-a scazut consumul estimativ ( sau la pausal?!) aferent lunilor cind nu am transmis indexul.

Am contactat administratorul care motivind lipsa de timp nu doreste sa ne arate documentele, modul de calcul, repartizare consumului din factura si calculul estimativ. Trebuie sa-i transmitem noi (pe mail sau sms) indexul cel mai vechi care-l avem notat si va verifice, urmind sa ne anunte.

Am gresit din capul locului netrasmitind la timp luna de luna indexul la apa,dar lipsa de transparenta si atitudinea administratorului nu sunt in regula.

Intrebare: ce ne sfatuiti? Cum sa procedam?

multumim

Cel mai recent răspuns: georgi30 , utilizator 16:20, 9 Februarie 2014
Va multumesc... extrem de descurajant... Daca nu-l pot constringe sa-mi arate documentele sau sa imi explice cum calculeaza, atunci dati-mi voie sa sa cred ca are puterea absoluta si face ce vrea atita timp cit ii cer "cu vorba buna sau rea"si el ma trateaza cu indiferenta.

Da, stiu pot sa angajez un expert, sa fac reclamatie la primarie, sa intentez proces in instanta. Intre timp suma de plata pe care eu o contest devine restanta, se acumuleaza penalitati etc...

Cu dreptatea in mina si...tot tras in piept ca sa fiu eleganta
Eu tot nu unteleg cum timp de 5 luni ati achitat intretinerea, pentru ca spuneti ca nu aveti restante, dumneavoastra nu ati vazut listele de plata afisate? Pe listele de plata se trec luna de luna consumurile si costurile. Nu spun ca acum nu ar trebui sa primit explicatii, dar nici sa spuneti ca cineva v-a bagat mana in buzunar. Logic si legal, daca ati platit inseamna ca ati acceptat si ati recunoscut suma afisata. Asta prevede legislatia.
Recapitulez: indexuri transmise: luna decembrie minus index luna august = consum 46 mc apa calda si 26 mc apa rece. Consum conform listei afisate la luna decembrie = 32 mc apa calda si ai 17 mc apa rece.

Daca 4 luni mi s-a trecut un consum estimativ de 7 mc apa calda si 5 mc apa rece... atunci tot nu are cum sa fie regularizarea atit de mult.

7mc* 4 luni= 28 consum estimativ si scadem la regularizare dif index nou (dec) - index vechi (aug ) adica 46 -28 = un consum real de 18 mc apa calda... Tot nu ajung la 33 mc cit s-au trecut in lista.

Idem pt apa rece.Consum 5mc*4 luni= 20 mc- 26 rezulta la regularizare 6 mc apa rece. De unde 17??? Ca doar nu mi-a trecut luna de luna 2mc...Sigur mi-as fi dat seama pt ca as fi platit mai putin. Si ne-am lamuri usor daca mi s-ar raspunde civilizat si fara ascunzisuri la intrebari.

Regret ca nu am cascat ochii si sigur asa ceva nu se va mai repeta, dar eu doar doresc sa ma edific. Am platit asumindu-ne ca suntem la pausal si nu am pus intrebari pt ca estimatul nu a iesit din normal, cam cit consumam/ platim lunar.
Ei inteleg nelamurirea dumneavoastra dar daca erati in asociatia noastra aveati aproximativ aceeasi cantitate de apa de plata tinand cont de cifrele pe care le prezentati.
Noi, prin regulament am stabilit de acum 5-6 ani ca oricarui proprietar sa-i trecem 7 mc apa rece pe luna/persoana. Daca omul prezinta indexul dupa o luna, doua, maxim trei, se regularizeaza in luna urmatoare. Daca prezinta consumul dupa mai mult de trei luni, se regularizeaza tinand cont doar de utimile tre luni. Acesta este regulamentul nostru adopatat de comitetul executiv prin 2008.
georgi30 a scris:
......
Daca 4 luni mi s-a trecut un consum estimativ de 7 mc apa calda si 5 mc apa rece... atunci tot nu are cum sa fie regularizarea atit de mult.
.............
Ce ati citit dv. ca Regulament de impartire a consumului de apa, cu cei 7 mc si 5 mc, este un regulament aplicat in asociatia lui @adriantot, este un regulament al acelei asociatii.
Este doar un exemplu pentru cei care doresc sa stie cum s-ar putea face un asemenea regulament, nu ca el se aplica in toate asociatiile.

La dv. in asociatie se aplica alte reguli, asa ca intrebati la administrator cum se face acolo si lasati deocamdata cum se face in alte asociatii, ca va zapaciti de tot si nu mai intelegeti nimic din ce vi se intampla.

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Tarif apa rece elenaulmeanu elenaulmeanu Buna ziua.La noi in bloc tariful apei reci(afisat la avizier)este luna aceasta de9,5 ron/mc.Spun luna aceasta pentru ca luna trecuta a fost afisat un pret de ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)